Mentenedores Reinas Falleras de Burriana 2023
  • - La Reina Fallera de 2023, Sílvia Navarro, ha triat com a mantenidor el jove Manuel Candau

  • - La Reina Fallera Infantil de 2023, Maria Olivas, s'ha decantat per Vicent Blasco

  • - Els actes d'exaltació se celebraran el dissabte 12 i el diumenge 13 de novembre al Teatre Payà


El jove Manuel Candau i Vicent Blasco seran els mantenidors de les Reines Falleres de Borriana de 2023 en els respectius actes d'exaltació que se celebraran el dissabte 12 i el diumenge 13 de novembre al Teatre Payà.

Les persones encarregades d'exaltar les reines són una de les incògnites que genera més expectació en el col·lectiu faller segons avança el calendari i s'acosten les exaltacions de les Reines Falleres de Borriana, i són precisament elles, les reines, les que decideixen i trien el mantenidor o mantenidora en cada cas.

A tan sols 22 dies que Sílvia Navarro i Maria Olivas reben la banda de Reines Falleres de Borriana 2022, la presidenta de la Junta Local Fallera i regidora de Falles, Sara Molina, ha donat a conèixer les persones que s'encarregaran d'enaltir les qualitats de les màximes representants falleres del municipi.

Manuel Candau

En aquesta ocasió, la Reina Fallera de 2023, Sílvia Navarro, ha triat Manuel Candau López perquè exercisca com a mantenidor en l'acte de la seua exaltació, un jove lligat amb tota la seua família al món de les falles des de la falla del barri del Raval.

Pertany a la falla Ravalera des del mateix dia en què va nàixer, comissió que l'ha vist créixer i li ha inculcat l'esperit faller. Va començar com a component de la cort d'honor infantil en 2005 i 2006. L'any 2008 va representar a la seua comissió com cavaller acompanyant de la Fallera Major Infantil. L'any següent va ser president infantil de la falla, càrrec que va repetir en 2013.

En l'actualitat, faller involucrat i actiu en la Ravalera on, malgrat la seua curta edat, ha dissenyat Creus de Maig i Carrosses, ha participat en sainets i ha exercit com a jurat donant les puntuacions de la seua falla en diverses ocasions.

En 2021 va cedir un dels seus dissenys del Treball Final de Grau en Belles Arts a l'Ajuntament de Borriana i es va convertir en el 2022 en el teixit oficial del primer vestit de les Reines Falleres de la ciutat.

Vicent Blasco

Per part seua, la Reina Fallera Infantil de 2023, Maria Olivas, s'ha decantat per Vicent Blasco Miró, molt vinculat al món de les falles des de diferents perspectives.

Vicent Blasco és faller de la comissió de la Mercè des de l'exercici 1990 i en l'actualitat i des del 2019 ostenta la presidència del col·lectiu. Pertany a la Junta Directiva de la Federació de les Falles de Borriana i és delegat de Cultura i Comunicació de la Junta Local Fallera. Membre del consell de redacció de la revista Sendra i corresponsal a Borriana d'Actualitat Fallera, i també és col·laborador habitual dels mitjans de comunicació en l'àmbit de la festa i les tradicions locals.

A més, és crític i guionista faller, iniciant la seua col·laboració amb els artistes fallers al costat d'un grup de joves comissionats de la Mercè en 1997. Des de llavors i ja en solitari és autor d'un bon nombre de crítiques i guions per a artistes de Borriana i altres poblacions del territori faller i foguerer. Les seues crítiques han obtingut diversos premis d'enginy i gràcia a Borriana, Alzira i València.

Apassionat dels llibrets de falla, va coordinar la secció de literatura fallera al Museu Faller de Borriana, en què forma part del grup encarregat de la gestió i exerceix de guia per als visitants.

Actualment és coordinador de l'edició del llibre faller de Borriana i com a estudiós i divulgador de la festa, els seus treballs i articles sobre història, investigació i reflexió del món de les falles apareixen publicats anualment en un bon grapat de llibrets de falla de nombroses poblacions.

L'any 2006 va ser designat mantenidor de la Reina Fallera de Borriana, Alicia Sánchez Farah i en 2009 va ser el presentador dels actes fallers oficials de l'exercici i pregoner de la Setmana Santa de la ciutat. Ha exercit de mantenidor per a diverses comissions falleres i festeres, a més de participar activament en l'homenatge poètic que tots els anys es tributa a les Reines Falleres de Borriana.

En l'àmbit de les tradicions i la cultura popular és l'autor del llibre La Confraria de la Mare de Déu dels Desemparats a Borriana que arreplega la història de l'entitat.