- Enguany s'instal·laran 67 llocs autoritzats en el camí de l'Eccehomo entre les 9h i les 20h

- També tornen la fira d'atraccions, les tradicionals visites a l'ermita i les calderes


Coincidint amb la festa de la Mare de Déu del Pilar i el dia de la Hispanitat, a Borriana se celebra la festivitat de l'Eccehomo, aquest dimecres 12 d'octubre, i tornen a la ciutat amb tota la seua plenitud els populars actes com la tradicional Fira de l’Eccehomo, la visita a l'ermita o la fira d'atraccions.

Si el bon temps acompanya, l'Ajuntament convida tant els veïns i les veïnes de la ciutat com als dels municipis i ciutats pròximes a participar en les activitats i celebracions que ofereix Borriana durant aquesta festivitat. Entre les quals, trobem xalar de la tradició, fer una volteta per la fira i per la fira d'atraccions, i també passar un moment per l'ermita que guarda la relíquia. Una ermita, que està oberta cada divendres de l'any, i acull la fira anual cada 12 d'octubre.

Per a enguany, l'Ajuntament ha autoritzat la venda no sedentària a 67 parades de tota classe de productes per a la Fira, en horari de 9h a 20h, i la fira d'atraccions també està instal·lada en les proximitats del camí l’Eccehomo.

Aquest dia, també forma part de la tradició antiga preparar un guisat, la caldera, que es caracteritza per l’ús com a ingredients principals de carn de porc i d'arròs. Antigament, es reunien grans grups d’amistats i veïnat i es feien a les alqueries del terme o als carrers i es repartia entre veïns i veïnes. Una activitat que també s'ha estès al món de les falles.

La visita a l'ermita i a la Fira són una tradició de fe i devoció que va començar després de la troballa, el 12 d'octubre de 1787, en les terres sobre les quals s'assenta l'ermita, d'una imatge de pedra que representava el Crist rebutjat i condemnat per Pilats i que va ser trobada en la partida del Rovellat de Borriana.

En les últimes dècades se li ha donat un impuls a l'ermita i a poc a poc s'ha anat restaurant, per a renovar la coberta, les portes, la pintura interior i també se l'ha dotada de llum elèctrica i d'un viacrucis de ceràmica.

 

Actes de la Guàrdia Civil

La jornada festiva del 12 d'octubre a Borriana comptarà també amb els actes de commemoració per part de la Capitania de la Guàrdia Civil en honor a la seua patrona, la Mare de Déu del Pilar. Com ja és habitual, a la cerimònia assistiran les autoritats locals, entre elles l'alcaldessa, Maria Josep Safont, acompanyada per les Reines Falleres, Sandra Candau i Ana Giménez.

 

Festes en el barri

Paral·lelament, la penya taurina Bou de l’Axiamo ha preparat la tornada de les festes al barri de l’Eccehomo, i té previst per al dia 12 al carrer dels Arbrets una jornada festiva que sota el denominador comú de la festa de les Calderes començarà a les 12h amb l'elaboració de les calderes i seguirà a les 17h amb l'actuació de Rumba Sierra i, posteriorment, amb el Dj Carles Carbonell.

Per al dijous 13, la penya Bou de l’Axiamo ha programat a les 17.30h carretons, a les 20.30h carretons embolats, a les 22h concurs de truita de creïlla i, després, pa i porta enfront del casal al carrer Canalejas.

El divendres 14 a les 18h s’exhibiran dos bous braus i vaques, i a les 23h s'embolaran els dos bous de la vesprada i una vaca. Posteriorment, a les 23.30h festa al casal del carrer Canalejas.

Per a l'últim dia, el dissabte 15, la proposta és a les 18h bou i a continuació vaques, a les 23 hores s'embolarà el bou de la vesprada i, finalment, a les 23.30h festa en el casal del Carrer Canalejas.