El Ayuntamiento con el 'Alegato por la paz de Toni Gil
El Ayuntamiento se suma a la campañña 'Les falles per la pau'
  • Una campanya promoguda pel crític faller borrianenc Toni Gil que ha estés el seu al·legat per la pau a més d'una trentena de ciutats falleres


L'ajuntament de Borriana dona suport a la iniciativa ‘Les Falles per la pau’ que impulsa el crític faller borrianenc Toni Gil, amb l'objectiu d'aportar un gest més per a la conscienciació ciutadana davant la barbàrie de la guerra que Rússia ha començat contra Ucraïna i la seua població, que consisteix en l'exposició, durant els dies de falles i dins del monument faller, del poema escrit per ell Al·legat per la PAU”.

Una campanya que compta amb el suport de la falla del Barri la Vila de Borriana i també de la Federació de Falles i de la Junta Local Fallera de la ciutat, a la qual ja s'han sumat més d'una trentena de municipis fallers que s'han compromès a incorporar en els seus monuments fallers el cartell amb l'al·legat per la pau.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont i la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local fallera, Sara Molina, han volgut fer costat explícitament a la proposta creada per Toni Gil, i han expressat el seu compromís de contribuir a estendre i propagar aquesta “personal, excel·lent i creativa iniciativa”.

I és que l'autor ha dissenyat un cartell en format vertical que conté el poema amb l'al·legat per la pau, que va acompanyat d'un altre cartell que conté els noms, sense cognoms, de les falleres i fallers de la comissió que vulguen adherir-se a la iniciativa, de manera que, segons ha explicat Toni Gil, “contribuïm aportant el gra d'arena que representa cada ciutadà o ciutadana i s'amplifique perquè se senta a tot arreu el clam pel final de la guerra i la instauració immediata de la pau”.

La proposta es va traslladar a la Junta Local Fallera de les ciutats que planten monuments fallers, per a estendre la campanya a tots els pobles fallers, i la resposta no s'ha fet esperar ja que més d’una trentena de ciutats s'han adherit a la campanya, com Sueca, Alzira, Alaquàs, Sagunt, Foios o València, i continuen sumant-se. Sobre aquest tema, l’autor ha mostrat la seua satisfacció per “el bon acolliment des de tots els àmbits fallers”.

La idea de la campanya de ‘Les Falles per la pau’ va sorgir, tal com ha assenyalat Gil, per “la situació bèl·lica i de crisi humanitària que estem vivint, sentia tanta indignació, tanta ira, que em sabia greu no escriure alguna cosa sobre el tema per a la meua falla del barri la Vila. Ja ho teníem tot fet en relació a cada escena, però en una d'elles hi havia un símbol de la pau i això va provocar la meua intenció d'escriure sobre la pau i la guerra”.

Amb les imatges de la guerra que ens encongeixen el cor a totes i tots, i vaig pensar desenvolupar la idea inicial i dur a terme alguna iniciativa, que encara que fóra simbòlica, ajudara com una més de les milers d'ajudes que estan oferint-se des de qualsevol part del món”, ha assegurat Toni Gil.

En el poema Al·legat per la PAU”, l'autor expressa la seua indignació sobre el que està passant, “no pot ser que en el segle XXI succeïsca aquesta desraó, simplement perquè algú no té sentit”. Per això, ha assegurat, “volia que s'expressara d'alguna forma i en algun lloc i encara que en principi la idea va ser pensada per a la meua falla, Barri la Vila, després vaig considerar que podria estar present en les 18 falles de Borriana i, finalment, per què no en més poblacions”.

Així, Toni Gil va traslladar la iniciativa, amb la maquetació del text feta per la seua filla Neus, a la presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, i al president de la Federació de Falles, Salva Doménech, que van acollir amb “entusiasme” la proposta i la van traslladar immediatament a altres localitats falleres.

Finalment, Toni Gil admet estar content amb la resposta obtinguda fins ara i reconeix que “és una iniciativa simbòlica que poc pot fer per a millorar la situació allí, on està la guerra, però qualsevol campanya a favor pot ajudar-hi, encara només que siga moralment”.