Burriana prepara la XXII 'Volta a les ermites'
  • Prevista per a diumenge que ve, 30 de gener, amb un total de 25 quilòmetres de trajecte per camins entre tarongers i la mar

  • Torna el circuit que agrupa les 6 ermites disperses pel terme municipal: Sant Blai, Santa Bàrbara, Sant Gregori, Misericòrdia, l’Ecce Homo i la Sagrada Família

  • A partir del pròxim dilluns i fins al divendres 28, les persones interessades podran inscriure's en el casal de la falla Don Bosco


La regidora de festes de l'Ajuntament de Borriana, Lluïsa Monferrer, juntament amb el president de la falla Don Bosco, Carlos Cano, i el delegat responsable de la Volta a les ermites”, José Juan Nebot, i les reines de la falla, han presentat en el consistori la XXII edició de la Volta a les ermites” que tindrà lloc diumenge que ve, 30 de gener, després d'un any sense poder celebrar-se.

La ruta de les ermites de Borriana és una iniciativa cultural i esportiva que cada any organitza la falla Don Bosco amb la col·laboració de l'Ajuntament de Borriana i reuneix un gran nombre de persones. Enguany se seguiran els protocols anticovid vigents en el moment de la celebració i comptarà amb les mesures de seguretat sanitària de control de distàncies i ús de mascaretes de forma preventiva.

Per a participar en aquest esdeveniment és imprescindible la inscripció prèvia, per la qual cosa les persones interessades podran apuntar-se en el casal de la falla Don Bosco, des de dilluns que ve 24 fins al divendres 28 de gener en horari de 17h a 21h.

Lluïsa Monferrer ha animat a la participació, però ha demanat “responsabilitat i prudència i que es complisca en tot moment amb les recomanacions de l'organització”, perquè es tracta de “gaudir amb seguretat i tranquil·litat d'un matí diferent, en què el patrimoni de Borriana, l'esport i el bon ambient es fusionen, per a fer d'aquest dia un dels millors diumenges de l'hivern”.

En aqueixa línia, ha assegurat que aquesta iniciativa “ja s'ha convertit en una tradició a la nostra ciutat que marca l'inici de les festes de Sant Blai”, i ha agraït “l'esforç i el treball que durant tants anys realitzen des de l'equip organitzador de la falla Don Bosco per a consolidar-la i per a mantindre el nivell tan elevat de participació, que va en augment any rere any”.

Sobre aquest tema, ha remarcat l'arrelament de la Volta, demostrat cada any amb el “seguiment massiu, tant dels veïns i veïnes de Borriana com de persones d’altres localitats veïnes que cada any continuen sumant-se a la iniciativa”. A més, ha indicat que moltes poblacions “han adoptat aquest mateix model per a recórrer les ermites dels seus respectius termes municipals”.

Per part seua, Carlos Cano ha destacat “les ganes de reprendre aquesta activitat després del lapse que ha produït la pandèmia”, i també ha mostrat el compromís de la falla Don Bosco i de l'Ajuntament de Borriana per a fer possible la XXII Volta a les ermites, “amb l’adopció de totes les mesures de seguretat d’acord amb els temps que corren”. De la mateixa manera, ha volgut agrair la implicació de l'Ajuntament en el projecte, així com de les prop de quinze empreses i marques que en fan possible l’organització.

En aquest sentit José Juan Nebot ha aclarit que la Policia Local de Borriana, juntament amb Protecció Civil i les persones voluntàries de l'organització, vigilaran en tot moment que es complisquen les normes, amb el protocol i amb les mesures que s'establisquen per a la seguretat del recorregut, que es comunicaran i es recordaran al llarg de tot el trajecte.

La regidora ha posat en valor la ruta de les ermites com un esdeveniment de difusió que contribueix a “la promoció i revaloració del patrimoni cultural i natural de Borriana”, ja que al llarg del recorregut “també es pot observar la presència d'alqueries, pous, séquies i diverses construccions que conformen un paisatge molt particular”, i ha recordat que està declarada itinerari d'interès turístic local de la Comunitat Valenciana.

25 quilòmetres entre camins

La caminada, amb un total de 25 quilòmetres de trajecte per camins entre tarongers i la mar, permet recórrer el patrimoni cultural de Borriana i el seu entorn natural, en un circuit que agrupa les 6 ermites disperses pel terme municipal: Sant Blai, Santa Bàrbara, Sant Gregori, la Misericòrdia situada en el paratge natural del Clot de la Mare de Déu, l’Ecce Homo i la Sagrada Família a les Alqueries del Ferrer.

La concentració, segons ha detallat José Juan Nebot, serà a les 8h just a les portes del casal de la falla i del col·legi Salesià, on s'oferirà un desdejuni a les persones inscrites, i la caminada començarà a les 8.30h encapçalada per les Reines Falleres de la ciutat, representants de la corporació municipal i les Falleres Majors de la falla.

Amb un donatiu de tan sols sis euros, s'inclou la samarreta commemorativa de l'edició, a més de la credencial, el certificat de la prova i els avituallaments que hi haurà en cadascuna de les ermites, el desdejuni just abans de l'eixida i l'esmorzar a l'ermita de Santa Bàrbara.

Finalment, Lluïsa Monferrer i els representants de la falla han animat a participar tota la població en una jornada “tan especial”, i han mostrat el seu desig que, en la XXII edició, la “Volta a les ermites” “continue sent un referent per a centenars i centenars de persones tant de Borriana com dels pobles de la rodalia”.