Lads Reinas Falleras 2022 exponen su indumentaria
  • L'exposició estarà oberta al públic des de demà dilluns fins al divendres 14 de gener, en horari d’11h a 13h i de 17h a 20 h, en els salons del Centre Cultural de Caixa Rural Burriana


Amb la presència de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, la corporació municipal i representants de Junta Local Fallera, s'ha inaugurat el 'manifest' dels vestits regionals de les reines falleres, dames de la ciutat i corts d'honor de 2022, que ha revelat els detalls dels vestits i complements que lluiran durant les festes josefines.

L'empresa valenciana Albaes ha coordinat i confeccionat els vestits en l’elaboració dels quals han col·laborat altres empreses i professionals com Vives i Marí, Nial Artesania, Creacions Serres, la Llar del Fil, Adriluc, Trinidad Meléndez Zapatos i Ma-vi-mar. També han col·laborat en la decoració i subministrament de mobiliari per al 'manifest' les firmes borrianenques Colección Alexandra i floristeria Pètals.

Els vestits confeccionats per Albaes per a les reines falleres de Borriana, dames de la ciutat i corts d'honor segueixen fidelment les línies depurades de l'època i s'han adaptat a les exigències de la moda més actual, puntes més xicotetes, vol adequat, escots ajustats, etc., i han estat adornats amb els complements més exclusius per a enriquir i donar harmonia al vestit regional.

Les teles dels vestits han sigut confeccionades en els telers de Vives i Marí. En els complements dels vestits ha participat també la signatura Nial Artesania.

Després de la inauguració avui del 'manifest', l'exposició estarà oberta al públic des de demà dilluns, 10 de gener, fins al divendres 14, en horari d’11h a 13h i de 17h a 20h, en els salons del Centre Cultural de Caixa Rural Burriana.

Els vestits de les Reines

La Reina Fallera de Borriana, Sandra Candau, lluirà com a primera indumentària un vestit de llauradora valenciana del segle xix, model clàssic amb mànigues de fanal, confeccionat en seda estreta Tres Corones, d’ivori. El joc de manteletes estan brodades en or amb lluentó sobre tul de cotó i incrustacions de puntetes d'encaix de Richelieu en or. Les puntes d'encaix de Richelieu ivori rematen les mànigues de fanal. La pintes en or, cisellades amb l'escut de la ciutat i les sabates clàssiques de valenciana folrades amb el teixit del vestit.

També compta amb un cosset del segle xviii de màniga llarga, d'escot quadrat amb pala llisa arredonida en el seu acabament, amb costats treballats amb metxes i volant plisat rematant la cintura de forma polissonada.

La segona indumentària serà un vestit del segle xviii confeccionat en seda estreta Malta, to gerani, amb escot quadrat i pala llisa recta en l’acabament, costats barnillats, volant acabat en ve baixa (V) orlant la cintura, reproducció d'una peça antiga d'aquest segle, i mànigues al colze. El joc de manteletes en mussolina, brodat en or i lluentó. Les pintes estan cisellades a mà a joc de l'adreç de llaç amb cristall i perla cultivada i les sabates abotinades folrades en el teixit del vestit amb llaç de seda.

Quant a la Reina Fallera Infantil, Ana Giménez, lluirà com a primera indumentària un vestit de llauradora valenciana del segle xix, model clàssic, confeccionat amb seda estreta Tres Corones, to Túria, amb mànigues de fanal. El joc de manteletes són brodades en or amb lluentó sobre tul de cotó i incrustacions de puntetes d'encaix de Richelieu en or. Les puntes d'encaix de Richeliu ivori rematen les mànigues de fanal. Les pintes en or, estan cisellades amb l'escut de la ciutat i les sabates clàssiques de valenciana van folrades amb el teixit del vestit. A més, disposa també d'un cosset del segle xviii de màniga llarga.

La segona indumentària serà un vestit del segle xviii confeccionat amb seda estreta Malta, to muffa, amb escot quadrat i pala llisa recta en l’acabament, costats barnillats, i volant acabat en ve baixa (V) orlant la cintura, reproducció d'una peça antiga d'aquest segle i mànigues al colze. Les sabates abotinades folrades en el teixit del vestit amb llaç de seda i el joc de manteletes és en mussolina, brodades en or i lluentó. Mentre que les pintes estan cisellades a mà a joc de l'adreç de llaç amb cristall i perla cultivada.

Corts d'honor

La cort d'honor de la Reina Fallera de Borriana lluirà un vestit del segle xix de llauradora valenciana model clàssic amb mànigues de fanal, confeccionat en teixit Renedo, to Vilafranca, amb metall or. El joc de manteletes és en tul brodat en or amb lluentó. L'adreç de ram en or amb perla i cristall, les pintes en or cisellades amb la torre campanar. Les sabates de valenciana clàssiques amb llaç, folrades amb el teixit del vestit. També compten amb un cosset del segle XVIII de màniga llarga realitzat en brocat al to del vestit de valenciana.

La cort d'honor infantil de la reina fallera infantil de Borriana lluirà un vestit de llauradora valenciana del segle xix model clàssic amb mànigues de fanal, confeccionat en teixit Renedo, to caldera, amb metall or. El joc de manteletes és en tul brodat en or amb lluentó i l'adreç de ram en or amb perla i cristall. Les pintes igualment en or cisellades amb la torre campanar i les sabates de valenciana clàssiques amb llaç, folrades amb el teixit del vestit. Compten, a més, amb un cosset del segle xviii de màniga llarga realitzat en brocat al to del vestit de valenciana.

Dames de la ciutat

Finalment, pel que fa a les dames de la ciutat de les reines falleres de Borriana, lluiran un vestit inspirat en la indumentària de les dames borrianenques de principis del segle xx, confeccionat en domàs hebreu, en to bertoli. Està compost per gipó amb esquena rematada a mode de solapes invertides adornades amb botons i enriquit amb pentinador de tul negre brodat al to. Mànigues arrufades i acabades amb puny botonat. Basquina a joc amb el cos, amb plecs en la part posterior de la cintura a mode de polissó.

L'adreç és en or vell amb cristalls i peces de nacre, les pintetes i pinta en carei i els botins folrats en domàs a joc del vestit i almoiner que completa el conjunt confeccionat en els mateixos materials que la resta.