Final de las practicas de estudiantes de grado  de la UJI en la Policía Local de Burriana
  • La multidisciplinarietat en què es desimbol el cos local de seguretat atrau l'alumnat universitari

Dos estudiants del Grau en Dret de la Universitat Jaume I finalitzaran aquesta setmana el seu Pràcticum de Grau en la Central de Policia Local de Borriana. Els dos alumnes, en l'última etapa dels seus estudis, van triar per a completar la seua formació acadèmica la Policia Local d'aquesta ciutat.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont i el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, han visitat avui els estudiants en les dependències de la Prefectura de Policia Local per a interessar-se per la seua experiència i aprofitament de les pràctiques. Sobre aquest tema, han convingut que “la multidisciplinarietat en què es desimbol el cos local de seguretat atrau l'alumnat que percep en la seua experiència una finestra per a albirar el món real en què exerciran la seua futura professió”.

Aquests dos estudiants passen a engrossir la ja dilatada llista de professionals que en el seu moment es van interessar per la Policia Local com a agent jurídic i mecanisme social al servei dels ciutadans per a completar la seua formació. Principalment, l’alumnat dels graus de Dret i Criminologia i Seguretat, sol ser el que més sol·licita realitzar les seues pràctiques en la Policia Local de Borriana.

Des de la Prefectura del Cos es valora “molt positivament” aquesta interacció amb la Universitat que permet als alumnes “completar la seua formació i intercanviar idees i punts de vista amb els funcionaris”. Alhora que, al Cos Policial, li ofereix una oportunitat “d’integració en una part del teixit social com són els nous graduats, i la mateixa Universitat, que s'incorporaran a la seua carrera professional amb una imatge diferent de la Policia Local de la que tenien abans del Pràcticum”.

La varietat d'aspectes relacionats amb el Dret que es donen en el treball policial diari permet prendre contacte amb matèries com el dret administratiu, la seguretat viària, l'estatut dels empleats públics, el dret penal i processal. També en matèries com la protecció de les víctimes de violència de gènere, d'accidents de trànsit, l'activitat de prevenció de la delinqüència, la seguretat viària, els grans esdeveniments i d’altres de complexa regulació com els espectacles pirotècnics i els espectacles taurins tradicionals.

Igualment, l'organització i protecció de proves esportives, expedients d'ocupació de via pública i un llarg etcètera són assumptes amb què l’alumnat es familiaritza i coneix la seua regulació i organització.

A més de conèixer aquestes matèries, els estudiants també aprofiten la seua estada per a participar d'alguna manera en les tasques de gestió i, fins i tot, aportar els seus punts de vista per a la millora dels diferents processos que es desenvolupen en el cos policial. La sensació general amb què finalitzen les pràctiques sol ser de sorpresa: "no sabíem que en la Policia Local es gestionen tants assumptes de la vida quotidiana d’una ciutat".