Junt a la celebració de la tercera Trobada de la Federació de Nanos i Gegants aconsegueix congregar a Borriana fins a a 17 colles i associacions que exhibeixen els seus balls per la carrers de la ciutat

 

Ja avisaven en la prèvia de la celebració els membres de l'Associació de Gegants i Cabuts de Borriana sobre l'espectacularitat que podia arribar a prendre la desena edició de l'Aplec de Gegants i Cabuts que ha acollit Borriana aquest dissabte. I és que la conjunció amb la III Trobada de la Federació i la confirmació de l'assistència de fins a 17 poblacions amb les seves respectives colles i associacions culturals, a més dels dolçainers i tabaleters, han fet que la cercavila que ha començat a les cinc de la vespra en La Mercè s'haja convertit en una representació gairebé total d'aquesta part de la cultura i el folklore valencià.

Durant el matí, la plaça de la Mercè ja feia olor de la pólvora que algunes de les figures de la vesprada cremarien durant la cercavila. A pólvora i a la pintura que els xiquets i xiquetes de Borriana han utilitzat per crear els seus propis cabuts, i més tard poder desfilar pels principals carrers de la ciutat. Després del dinar de germanor de colles i associacions de gegants i cabuts, tot estava preparat per iniciar el recorregut que els portaria des de la mateixa Mercè fins a la plaça Major, passant per un Escorredor en el qual la gent observava des de les voreres el pas de fins a prop de quaranta gegants, que representant a infinitat de personatges històrics i populars valencians, han dansat durant tot el recorregut entre els aplaudiments. I també algun que un altre esglai que s'han emportat portar els més menuts amb els jocs que proposen els cabuts mentre repartixen dolços entre el públic. Al so de la dolçaina i el tabal, tots han anat  arribant i ordenant-se en una plaça Major que cap a les sis i mitja de la vesprada oferia una imatge espectacular. Allí, una a una totes les associacions han oferit els seus balls al públic assistent. Des dels Cavallets del Corpus de Castelló, passant pels gegants de municipis com La Vall d'Uixó, Benicarló, Benetússer, Vila-real, o els cabuts d'Almassora o Vinaròs, Blai i Mercè de Borriana, o la mateixa Aca de Castelló, i la Tartuga d'Ontinyent com a representants de la mitologia pròpia valenciana, han fet les delícies dels assistents, entre els que es trobaven diversos representants municipals com l'alcaldessa, Maria Josep Safont, que ha donat «la benvinguda a tanta gent en l'inici de les nostres festes en honor a Sant Blai, que esperem que les gaudiu, i que veient l'èxit de l'Aplec estem segurs que tindrem molts més i igual d'exitosos i espectaculars». Per la seva banda l'edil de Cultura i Patrimoni, Vicent Granel, ha recordat des de l'escenari de presentacions «el treball de tanta i tanta gent, entre els quals m'agradaria parlar de l'Associació de Gegants i Cabuts de Borriana, que ha fet possible aquesta gran festa en la qual la dolçaina i el tabal no han parat de sonar i els gegants i cabuts tornen un any més a Borriana per seguir recuperant i fent créixer una part tan important de la nostra tradició i expressió cultural popular».