- Amb la signatura de l'acta de replanteig, a la qual han assistit l'alcaldessa i el regidor de Cultura i Patrimoni, que formalitza l'inici de les obres


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor de Cultura i Patrimoni, Vicent Granel, han assistit a la signatura de l'acta de replanteig que formalitza el començament de les obres de rehabilitació de la Casa de la Cultura la Mercè, adjudicades pel consistori a l'empresa Enrique Artola SL, amb un termini total d'execució previst de dotze mesos.

Amb un pressupost de 908.710 euros, es tracta d'una de les actuacions més importants que s'emmarca en l'estratègia Edusi, cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible.

Tant l'alcaldessa com el regidor han mostrat la seua satisfacció per l'inici de la rehabilitació de la Casa de la Cultura, perquè són “uns treballs molt transcendentals per a la ciutadania i molt esperats per a rejovenir l'edifici cultural més important de la nostra ciutat”.

Granel ha recordat que les obres impliquen una “intervenció fonamental i necessària” per a resoldre els problemes de filtracions i humitats que afecten tant a l'exterior de la infraestructura com a les dependències dels serveis municipals, situats en les instal·lacions, i a judici seu constitueix una inversió “molt considerable” perquè la Casa de la Cultura “puga continuar molts més anys en funcionament per a albergar les activitats culturals de la ciutat”.

Les obres que ara s'inicien suposen la rehabilitació de totes les façanes de la Casa de la Cultura i de la zona posterior, que se li posarà sostre per a guanyar espai en l'arxiu i en la zona de restauració del museu arqueològic.

A més, el jardí arqueològic serà l'espai que més canvis patirà, ja que s'eliminarà la rampa existent, per a guanyar espai en tot el jardí, es desplaçarà tot el sistema de refrigeració, es restaurarà la façana de l'església de la Mercè i es modificarà el paviment existent. Al mateix temps, una altra de les reformes importants serà la millora a la Biblioteca Municipal i l'eliminació de filtracions i reparació de canalitzacions.

Així mateix, els treballs de reforma i adequació també implicaran la millora energètica de tot l'edifici, que vorà renovats tots els sistemes de refrigeració que es troben en les diferents estades de l'edifici, per la qual cosa el plec comptabilitzarà millores en aquest aspecte en les propostes que es presenten. La il·luminació i els sistemes d'eficiència energètica seran avaluats dins del mateix projecte, ja que, d'una banda, estarà l'obra de reforma i, d'una altra banda, la millora en eficiència energètica de tot l'edifici.

L'edil de Cultura i Patrimoni ha subratllat que aquests treballs de rehabilitació impliquen “una de les obres més transcendentals en relació al patrimoni del municipi”, i ha incidit que l'immoble “no és només dels més utilitzats, sinó que, a més, és el de major antiguitat”.

Cal recordar que es tracta d'un edifici que al llarg de la seua existència ha passat per molts usos i ara, amb el cultural, “ha de comptar amb una rehabilitació necessària perquè continue sent d'utilitat per a tota la ciutat”, ha manifestat Granel.

El Centre Municipal de Cultura la Mercè va ser inaugurat l'abril del 1991, després d'un extraordinari projecte de rehabilitació, però tal com ha assenyalat el regidor de Cultura i Patrimoni, des d’aquell moment l'edifici no ha comptat amb cap intervenció important per a solucionar els problemes de les instal·lacions.