Nuevo Aplec de Gegants i Cabuts  en Burriana 2022
Aplec Gegants i Cabuts 2022
  • La cita folklòrica arriba ajornada des de les passades festes de Sant Blai per a comptar amb totes les mesures sanitàries


Dissabte que ve 2 d'abril arriba la XV edició de l'Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana. Una data trasllada des de les festes de Sant Blai per a poder acollir a les dotze colles que arriben enguany a la capital de la Plana Baixa, amb la sorpresa aquest any del bateig de tres figures més que se sumen a la Colla de Gegants i Cabuts de Borriana a partir d'aquesta trobada.

Els gegants de Borriana, Blai i Mercè, i Blaiet i Mercedetes, com els nous, Artal i Seidia, al costat dels gegantons ja estan disposats en el CMC la Mercè a l'espera de l'arribada de la quinzena edició de la trobada.

Am la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, els actes es desenvoluparan durant tota la jornada del dissabte, amb dotze agrupacions que acompanyaran a l'associació borrianenca durant tot el dia. A més, hi haurà diferents tallers que atrauran fins a la nostra ciutat a més de 250 persones integrants dels grups o associacions de gegants, tant de la nostra comarca com de la província i de la resta de l'Estat, que concentrarà, a més de les 250 persones participants, a totes les persones que s'apropen a viure la jornada festiva.

La Mercè acollirà la presentació de l'acte que aquest dissabte reunirà pels carrers i places de la capital de la Plana Baixa a desenes de cabuts i a més de 20 gegants arribats des de punts tan diferents com l'Alcora, Benetússer, Castelló amb els seus botafocs, Morella, Navaixes, Reus, Tortosa, Patraix, la Vall d'Uixó, la Vilavella, Alcalà d'Henares i, finalment, Borriana.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que “el creixement que ha viscut l'Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana tan sols pot explicar-se per l'esforç i el treball que cal agrair a la colla de Borriana”, que enguany comptarà amb la incorporació de tres nous personatges que es descobriran el dia de l'Aplec”.

Enguany, la trobada estarà dedicada a Seidia, la geganta de Borriana, que estarà acompanyada per la de Morella. Per part seua, el representant de la colla, Carles Martí, ha explicat que el trasllat de la trobada ha suposat “mantindre a les colles participants perquè puguen vindre a la nostra ciutat”.

El calendari d'activitats del dissabte 2 d'abril començarà a les 11h amb el taller de confecció de cabuts per als més xicotets a la plaça de la Mercè. A les 12h es plantaran els gegants participants en la trobada en la mateixa plaça, i mitja hora després els xiquets i xiquetes que hagen confeccionat el seu cabut podran fer una desfilada pels carrers del centre de la ciutat.

A les 13h, i com a novetat, al CMC la Mercè es presentarà el llibre Seidia, poema valencià del principi de la Reconquesta, de Joaquim Garcia Girona. A continuació, es realitzarà el nomenament de Geganter d'Honor a la Confraria de la Mare de Déu de la Mercè per la seua implicació en la festivitat dels gegants i cabuts. I, per a tancar, es realitzarà el lliurament de detalls a les colles participants.

A la vesprada, a les 18h, i des de la plaça de la Mercè s'iniciarà la desfilada de les colles de gegants i cabuts pel carrer la Tanda, Tarancon, l’Escorredor, el Raval, carrer Major, fins a arribar a la plaça Major, on es farà el bateig dels nous personatges de la colla i el ball final amb totes les colles.

Tot un dia dedicat als gegants i cabuts a Borriana, al qual el regidor de Cultura ha qualificat de “festa participativa, popular i inclusiva, en què tant els col·legis del municipi i les escoles infantils com fins i tot associacions aporten el seu granet d'arena al llarg de tota la jornada amb música, gastronomia i història”, i ha animat a tota la ciutadania a participar tant al matí com a la vesprada.