Comic Historia Burriana

- El narrador gràfic estarà assessorat per l'historiador local Vicente Javier Perarnau per al guió i el procés de documentació

-  El primer volum dels dos que conformaran l'obra eixirà al carrer al febrer de 2022, coincidint amb les celebracions patronals de Sant Blai

Borriana serà una de les poques poblacions que comptarà l'any que ve amb una nova versió de la seua història, en aquesta ocasió en format còmic, i a través de la ploma d'un dels narradors gràfics més importants del panorama estatal, el borrianenc Pedro Cifuentes.
El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha destacat que “és una sort que Cifuentes treballe en un projecte com la història de Borriana, i que deixe la seua empremta perquè els més xicotets, però també els adults, puguen descobrir una altra manera de conèixer la història de la nostra ciutat”.
El títol de la novel·la gràfica serà Història de Borriana en còmic i constarà de dos volums (HdBC #01 i HdBC #02). El primer volum comprendrà des de l'Antiguitat fins a 1850 i el segon, des de 1850 fins a l'actualitat. El disseny i la narrativa gràfica serà a càrrec de Pedro Cifuentes i el guió i la documentació, de l'historiador Vicente Javier Perarnau, també borrianenc.
Granel ha assegurat que Història de Borriana en còmic serà una obra que contarà la història de la ciutat en sentit lineal seguint el reeixit, inconfusible, didàctic i divulgatiu estil de Cifuentes” i “agafant com a personatges els protagonistes de la seua obra de referència Història de l'Art en Còmic editada per Desperta Ferro”.
Així doncs, seran Maria, Tomàs, CPU, Isadora, Andrea, el gos Lómper i el Profe (l'alter ego de Cifuentes) els que visiten cada època o fita històrica dels borrianencs, i explicaran al lector cadascun dels passatges.
D'aquesta manera, explica Cifuentes, “en el recorregut trobarem personatges històrics i il·lustres borrianencs, visitarem llocs emblemàtics de la ciutat i ens endinsarem en les dades històriques dels monuments i edificis més importants del patrimoni local”.
Com ha indicat el regidor de Cultura, “tot això es presentarà amb les gairebé infinites possibilitats que ofereix el llenguatge de la història gràfica, la qual cosa afavorirà àmplies maneres de narrar i de reviure les fites històriques més importants per a la ciutat”.
Vicent Granel ha puntualitzat que “el caràcter de l'obra és eminentment divulgatiu i dirigit al públic en general i, especialment, a la gent més jove, ja que cal que siguen ells els qui més coneguen la nostra història, la salvaguarden i la difonguen entre els que vindran en el futur. “Al mateix temps, també està pensada perquè els més majors puguen trobar detalls i aspectes que de ben segur recordaran, sobretot en el segon volum de l'obra”, ha indicat Granel.
El primer volum, en procés de creació, eixirà al carrer al febrer de 2022 coincidint amb les celebracions patronals de Sant Blai. El segon volum es publicarà en les mateixes dates de l'any 2023.
Pedro Cifuentes és professor de Ciències Socials a l'IES Jaume I de Borriana. A més, és dibuixant i guionista de còmics i pioner a portar els mètodes de la història gràfica a les aules. Per la seua trajectòria ha rebut el Premi Nacional d'Educació per al Desenvolupament, el premi al Professor Destacat i el de Materials Didàctics de la Generalitat Valenciana, i el premi Cope Castelló d'Educació. Actualment té obra publicada en les editorials Desperta Ferro i Penguin Random House.