jornadas medievales

El pròxim cap de setmana Borriana retornarà a l'època medieval amb la celebració de la tercera edició de les Jornades Medievals de la Reconquesta. Els actes es concentraran el divendres 5 i el dissabte 6 d'abril, amb una desfilada medieval, la Lectura del Cantar de Meu Cid, nomenament de les Dames i Cavallers de la Germanor de les Dames i Cavallers del Cid i Donya Jimena, i moltes més activitats.
L'edil de Cultura, Vicent Granel, i l'organitzador i Caballero Mayor de la Germanor, Hugo Giménez, van donar a conéixer totes les activitats que es realitzaren durant el cap de setmana. Així doncs, el divendres a les 08.45 hores, donarà començament la III Lectura del Cantar de Meu Cid en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Borriana, amb la participació de diverses personalitats locals, a més de membres de la Germanor de Dames i Cavallers del Cid i Donya Jimena a Castelló, i la col·laboració d'alumnes de l'IES Llombai i IES Jaume I. A la vesprada, Xemena de Castelló i Ruderico Hernando passejaran pels carrers de Borriana abillats amb els seus abillaments Cidianos.
El dissabte a la vesprada, unes seixanta Dames i Cavallers Cidianos i Templers acompanyaran al Cid i a Donya Jimena, i als reis Jaume I i Na Violant d'Hongria en les Jornades Medievals de la Reconquesta. D'aquesta manera, a les 17 hores donarà començament l'acte de Nomenament de les noves Dames i Cavallers de la Germanor de les Dames i Cavallers del Cid i Donya Jimena a Castelló, per part del Cavaller Major de la Germanor, Hugo Giménez Hernández. Dels nous membres cal ressenyar a l'escriptor avilés Carlos del Només i la seua esposa María García. En aquest acte, Carlos del Només presentarà els seus llibres “El Cid Campeador: simplement Rodrigo” i “Enric IV: l'últim rei medieval”, dels quals signarà exemplars una vegada finalitzat l'acte. També s'atorgarà l'I Guardó “Babieca”, a Enric Safont Martínez, gran col·leccionista del Cantar de Meu Cid i de la història del Cid i del Rei Jaume I. Finalitzarà l'acte amb el Brindis Templer a la salut dels nous membres de la Germanor.
A les 19.30 hores, es realitzarà la desfilada medieval “Muralles de Borriana”, ja que recorrerà la ubicació de les tres portes principals de la muralla antiga de Borriana. La desfilada tindrà inici al carrer Pere Pasqual, i plaça La Mercé, La Tanda, Plaza Martí de Viciana, Barranquet, Sant Agustí, Puríssima, Vicente Forner, Plaza Juan Carles I, carrer Major i arribada a la Plaça Major, comandat pels Tambors Templers. Després de les Dames i Cavallers de les diferents associacions participants, arribaran les banderes de Vivari del Cid i de l'antic Regne de Castella que antecediran al Cid i a Donya Jimena. Després d'ells, faran acte de presència l'estendard de la Corona d'Aragó que arribarà just abans del Bisbe d'Albarrasí i dels reis Jaume I i Na Violant d'Hongria. Als cinc i les banderes i estendard es realitzaran vítores i encreuament d'espases d'honor.
A les 20.00 hores es realitzarà una ofrena floral i d'armes davant el sarcòfag en l'exterior de la Basílica del Salvador, del qual la llegenda conta que guarda les restes d'un fill no batejat dels reis Jaume I i Na Violant d'Hongria. Posteriorment, es realitzaran cants i balls medievals per la cantant Mar Romero Salas i el Grup de Danses medievals CHORUS SIMUL, per a finalitzar les Jornades amb el cant per tots els assistents de l'Himne Templer “Senar nobis Domine”.
Les associacions participants en les jornades són els Cavallers del Sant Grial de l'Alcalatén (de l'Alcora-Figueroles), els Cavallers Templers de Castelló, l'Associació de Tambors i Bombos Templers de Castelló, les Dames i Cavallers de Uixó (de La Vall d'Uixó), La Comparsa Templers d'Ibi (Alacant), el Grup de Danses Medievals Chorus Simul; i, l'amfitriona, la Germanor de les Dames i Cavallers del Cid i Donya Jimena a Castelló (amb seu a Borriana).