La Generalitat informa al Ayuntamiento de los presupuestos participativos 2022
  • Els comptes autonòmics s'obrin a la ciutadania fins al 30 de maig perquè presente les seues propostes a través del portal GVA Participa

  • Les comarques costaneres del Nord, que inclou el Baix Maestrat, la Plana Alta i la Plana Baixa, compten amb 9.348.500 euros dins del projecte pressupostari per a l'any que ve


El secretari autonòmic de Participació Ciutadana, Antoni Llorente, ha presentat a l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i part de l'equip municipal de govern, els pressupostos participatius de la Generalitat per a 2022, uns comptes que per primera vegada s'obrin a la ciutadania perquè presente les seues propostes a través del portal GVA Participa.

En la reunió, Llorente ha explicat que els primers pressupostos participatius de la Generalitat per a l'exercici 2022 compten, com a projecte pilot, amb 125 milions d'euros que s'han distribuït atenent a criteris de població, pobresa i despoblació, d'acord amb la resolució que estableix els requisits, terminis i procediment sobre el procés de participació ciutadana per a la seua elaboració.

En aquest sentit, el 70% dels recursos totals, és a dir 87,5 milions d'euros, es distribueixen en àrees comarcals de la Comunitat Valenciana en atenció a criteris geogràfics, històrics i poblacionals, mentre que els 37,5 milions restants, que representen el 30%, es dirigeixen a projectes d'àmbit autonòmic. Així, segons ha concretat, les comarques costaneres del Nord que inclou el Baix Maestrat, la Plana Alta i la Plana Baixa, compten amb 9.348.500 euros.

Procés participatiu

També ha mostrat als representants municipals els detalls tècnics i els mecanismes de participació mitjançant els quals la ciutadania podrà presentar les seues propostes, fins al 30 de maig, de forma únicament telemàtica a través del portal de la Generalitat GVA Participa.

Poden participar totes les persones majors de 16 anys que estiguen empadronades en un municipi de la Comunitat; els valencians i valencianes residents en l'exterior, amb indicació de la data i lloc de l'última residència al nostre territori; i les persones menors de 16 anys i majors de 12 que tinguen DNI, amb l'autorització prèvia dels seus pares o mares, tutors o representants legals.

El procés consta de 8 fases: informació i debat, presentació de propostes, revisió interna de les propostes, fase de suports, avaluació de propostes, publicació de preus, votació de projectes i resultats.

Posteriorment, es realitzarà un seguiment i control de les iniciatives aprovades, a partir de la seua incorporació en el projecte de Pressupostos de la Generalitat de 2022 i fins que s’executen.

Durant la primera fase, que s'estendrà fins al pròxim 30 de maig, es realitzaran accions informatives, jornades, debats i tallers en línia i presencials per a informar de tot el procés. Entre aquestes sessions es faran quatre Hackatons: Vida Digna (15 de maig), Vida Plena (17 de maig), Territori i Mobilitat (20 de maig), i Medi Ambient i Sostenibilitat (25 de maig).

El portal GVA Participa https://gvaparticipa.gva.es/, és la ferramenta informàtica des d'on es realitzarà el procés i en la seua posada en marxa ha col·laborat la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC).