L'Ajuntament de Borriana ha presentat els nous pressupostos participatius del 2017. El regidor de Transparència i Participació Ciutadana, Cristofel del Moral, ha sigut l'encarregat d'explicar el procediment de participació habilitat perquè la ciutadania puga decidir en què s'inverteixen els 200.000 € del capítol d'inversions municipal.

 

Aquest procés contempla 3 fases, la primera de les quals correspon a la Recollida de propostes, iniciada aquest mes de maig. En aquesta primera fase la ciutadania pot manar les seues propostes a través del portal participa.burriana.es o dipositant les seues propostes en les 17 urnes habilitades en les dependències municipals de la població.

 

Després d'aquesta primera fase, les propostes se sotmetran a un filtre tècnic d'un mes en què la Regidoria de Participació Ciutadana i els tècnics municipals classificaran en viables i no viables les propostes rebudes, les quals hauran de complir tres requisits. En primer lloc, no hauran de sobrepassar els 200.000 € d'inversió, hauran de ser del capítol d'inversions i hauran de ser viables i legals segons els tècnics municipals.

 

La segona fase del procés és la Fase de Suports, que es realitzarà en el mes de juliol i en la qual la ciutadania podrà recolzar les propostes amb un m'agrada o un no m'agrada, de manera que les 15 propostes que reben més suports passaran a la fase final, que tindrà lloc a l'octubre. Els mesos d'agost i setembre es dedicaran a l'elaboració de 15 informes tècnics en els quals es detallarà el cost, el lloc i els períodes de realització dels projectes.

 

En aquesta Fase Final la ciutadania podrà votar entre aquestes 15 propostes tenint en compte la informació detallada en cadascun dels 15 informes tècnics. Finalment, les propostes més votades seran les que formaran part d'aqueix capítol d'inversions de 200.000 € per a l'any 2017.

  

Des de la Regidoria de Participació Ciutadana, s'ha recordat que poden participar en la segona i tercera fase els majors de 16 anys empadronats en el municipi. Un altre dels requisits indispensables per a formar part de la segona i tercera fase és el registre i l'autenticació a través de la nova plataforma consulta.burriana.es o en les dependències municipals. També es van a posar ordinadors en diferents punts del municipi on la gent podrà registrar-se i fer les votacions corresponents a la segona i tercera fase.

 

En la roda de premsa, també s'ha indicat que en el Ple Municipal d'aquest pròxim dijous la ciutadania de Borriana va a participar per primera vegada en la sessió plenària. Des de l'Escó de la Ciutadania es van a formular les 5 primeres intervencions als diferents regidors de l'equip de govern en el capítol de precs i preguntes.

 

El regidor de Transparència i Participació Ciutadana, Cristofer del Moral, ha explicat que “creiem que és molt important que la ciutadania faça ús d'aquestes noves eines de participació. A través dels pressupostos participatius van a tenir la possibilitat de decidir en què s'inverteix i com es gestiona els diners públics. Enguany hem introduït alguns canvis respecte a l'any passat per a millorar el procediment. Ara el procés és més llarg i hem inclòs la fase de suports perquè la ciutadania puga triar les propostes que es duguen a terme l'any següent”.

 

Per la seua banda, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha assenyalat que “amb aquests procediments estem obrint les portes a la participació perquè pensem que els veïns i veïnes del municipi tenen dret a aportar les seues opinions i a formar part del procés de decisions. Aquestes eines aporten pluralisme i una nova manera de fer les coses que pensem és positiva per a tots”.