El cementerio municipal reabre coincidiendo con la fase 1 de la desescalada por el Covid-19

El cementeri municipal de Borriana que ha estat tancat de manera preventiva 65 dies durant el període de l'estat d'alarma, es reobrirà demà dilluns 18 de maig, coincidint amb l'inici de la fase 1 de la desescalada, i respectant sempre les mesures de distància de seguretat interpersonal, tal com està previst en el pla de desconfinament presentat pel Govern d'Espanya.

Així ho ha anunciat el regidor de Cementeri, Hilario Usó, que ha assenyalat que a més ja estan acabades les obres de renovació de tota la xarxa d'aigua potable del cementeri i la canalització soterrada de l'enllumenat públic des de la porta d'entrada fins a l'ermita, realitzades les passades setmanes. Una camí finalitzades les obres, s'ha realitzat una profunda desinfecció de les instal·lacions i demà s'obri al públic.

Inicialment, aquesta reobertura es farà amb unes mesures de prevenció obligatòries i en uns horaris especials, per a extremar al màxim la seguretat de les persones usuàries. L'horari en el qual estarà obert serà de 8h a 13h i l'aforament limitat serà controlat pel personal del mateix cementeri.

Per a poder facilitar la localització dels difunts als seus familiars i amics, els tècnics de l'Ajuntament han estat treballant en les últimes hores en l'actualització en la pàgina web municipal en l'apartat de Cementeri - cerca de familiars difunts.

Aquesta pàgina és de maneig senzill i molt útil per a localitzar les persones enterrades en el cementeri municipal, n'hi ha prou a posar el punter damunt de: SERVEIS MUNICIPALS i punxar en Cementeri, a continuació punxar en CERCA DE FAMILIARS DIFUNTS i posar nom i cognoms, també es pot fer servir l'aplicació QR 2.0 que està a l'entrada del Cementeri, però en aquest cas cal tindre l'aplicació, a més, en el mòbil.

Des de la regidoria de Cementeri, ha indicat Usó, atés que aquests mesos d'estat d'alarma en fase 0 només podien acompanyar als difunts tres familiars, “estem posant tots els mitjans possibles per, des de demà dilluns 18 i ja en fase 1, facilitar les visites als nostres éssers estimats”. A més ha assegurat que els treballadors del cementeri en aquest temps de confinament “han tingut molt de treball i malgrat això han continuat posant a punt les instal·lacions per a tindre-les en perfectes condicions per a quan es poguera obrir, ells juntament amb els treballadors de via pública han fet una desinfecció a fons de totes les instal·lacions”.

No obstant això, el responsable municipal de Cementeri ha recordat que encara “estem en un estat d'alarma i, a partir de dilluns, els acompanyaments en els enterraments podran ser d'un màxim de 15 persones, i complir rigorosament les normes sanitàries de protecció i higiene, mitjançant l'ús de màscares i guants i guardant la distància de seguretat de 2 metres mínim”.

Segons les normes establertes en la fase 1, les cerimònies fúnebres, vetles i enterraments es podran realitzar amb un màxim d'aforament en llocs tancats de 10 persones i en oberts de 15 persones, un reduït grup de familiars i amb protocols de distància física i seguretat. S'imposa a més la limitació del 30 per cent de l'aforament en els llocs de culte.

Des de l'Ajuntament, ha manifestat el regidor de l'àrea, “compartim que les circumstàncies derivades d'aquestes restriccions en els comiats als éssers estimats són duríssimes i suposen una tensió emocional agreujada per als familiars”, però també ha insistit en la necessitat de “complir estrictament amb les normes higienicosanitàries, una vegada que es procedisca a la reobertura del cementeri”.

Per això el consistori, ha assenyalat Hilario Usó, agraeix que totes les persones que accedisquen al cementeri a partir del 18 de maig “complisquen escrupolosament” les recomanacions dictades per les autoritats sanitàries sobre les mesures de seguretat i prevenció, amb l'objectiu de “continuar protegint la ciutadania en general i, en particular, els familiars dels difunts i els treballadors del cementeri, així com per a continuar garantint la prestació del servei amb la màxima seguretat”.