Nueva pasarela del Clot con las lluvias
  • - Després dels més de 130 litres per metre quadrat recollits a Borriana per les precipitacions en les últimes 24 hores

La nova passarel·la fixa de formigó de l'Estany de la Vila o Clot de la Mare de Déu de Borriana ha complit perfectament la seua funció enfront de la crescuda de l'aigua registrada per les fortes pluges que s'han produït durant les últimes hores en la capital de la Plana Baixa, i en la qual s'ha comptabilitzat més de 130 litres per metre quadrat en 24 hores.

L'Ajuntament ha pogut comprovar que el pont fix ha complit la seua comesa, en suportar les càrregues d'arrossegament, i encara que en aquesta ocasió no l'ha sobrepassat l'aigua , s'ha construït de manera que puga ser depassat pel cabal el que genera una significativa millora i permet el flux de cabals durant les crescudes d'aigua per les fortes precipitacions, i es manté accessible i connectat tots dos costats.

Prèviament, ahir tard amb els avisos meteorològics, el consistori va decidir obrir totes les comportes metàl·liques per a facilitar l'eixida de l'aigua cap a la mar. A més, per si fora necessari, el pont estable compta també amb baranes galvanitzades que es poden desmuntar fàcilment.

La nova passarel·la fixa situada entre el carrer els Terrasses i el carrer la Farola, dins de la servitud de trànsit de Costes, ocupa 6 metres d'amplària i és una actuació cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc de l'estratègia Edusi del Programa de Desenvolupament Sostenible.

El pont definitiu substitueix la tradicional passarel·la de grava i terra que desapareixia amb cada temporal. Es tracta d'una estructura preparada per a suportar el pas de vehicles, encara que és d'ús per als vianants i d'accés restringit a vehicles rodats d'emergència com a ambulància, protecció civil, bombers.

El pont compta amb una comporta de regulació del nivell de les aigües del Clot tipus guillotina d'obertura manual per a mantindre el nivell d'aigua de l'estany, que és lleugerament superior al de la mar i que disminueix cada vegada que es produïa el trencament de la passarel·la, després de les cada vegada més freqüents crescudes del riu.

La resta de comportes són abatibles de tipus clapeta de canal o sobreeixidor compensades estàticament per al funcionament a partir de l'empenta que provoque el flux d'aigua quan abasta una certa altura associada a cabals a causa de crescudes per pluges intenses.

Incidències

Respecte a les zones afectades per les pluges en el municipi, en aquests moments es manté tancaments preventius d'alguns vials, entre ells, el camí Marjalet i el camí de la Cossa cap a Vora Riu, camí la Ratlla en les proximitats de Llombai, camí Fondo en la zona industrial i camí Xamussa. A més, s'han posat en marxa els motors de la Serratella i s'han obert trapes i embornals en alguns carrers.

Encara que les previsions meteorològiques indiquen una millora , a Borriana es manté vigilant davant qualsevol avís que es puga produir en el municipi davant aquesta DANA del mes de maig.

Cal recordar que l'Ajuntament de Borriana durant la setmana passada va realitzar la neteja del llit del riu Anna en el tram urbà, des de la confluència de la ronda del Músic Ibáñez amb Sant Joan Bosco fins al camí la Cossa, a fi d'evitar la proliferació de plagues de rosegadors i evitar possibles riscos de riuades en cas de fortes precipitacions.

Així mateix, va comunicar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) la necessitat que escometa la neteja del llit riu amunt, ja que li compet l'execució d'aquestes tasques davant possibles crescudes del riu, per a facilitar el flux de l'aigua i evitar que arrossegament carregues de canyes, vegetació, etc. fins a la desembocadura en el Clot.