- Una ferramenta gratuïta, única a Espanya, intuïtiva en l’ús i útil per a ajuntaments de totes les mides

- Per a l'autodiagnòstic i per a identificar de manera àgil i efectiva la seua situació quant a competències digitals, per a convertir-se en ciutats innovadores


Borriana ha acollit la presentació d'Índex Smartcity, una ferramenta gratuïta, única a Espanya, intuïtiva en l’ús i útil per a ajuntaments de totes les mides, d'autodiagnòstic per a identificar de manera àgil i efectiva la seua situació quant a competències digitals per a convertir-se en ciutats innovadores.

Es tracta d'una iniciativa dins del Programa d'Innovació Municipal que porten endavant la Conselleria d'Innovació, Universitat i Ciència, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i Avaesen.

La directora general d'Innovació de la Generalitat Valenciana, Sonia Tirado, juntament amb la regidora de Transparència i Modernització de l'Administració de l'Ajuntament de Borriana, Maria Romero, han participat en el taller formatiu que ha tingut lloc a l'auditori Juan Varea i a l'aula d'informàtica del Centre Municipal de Cultura la Mercè. A la trobada han assistit a més tècnics municipals i tècnics d'altres consistoris com Almassora, l'Alcora, la Vall d'Uixó, Betxí o Vilamalur, entre d’altres.

Tirado i Romero han presentat aquesta plataforma que busca ajudar els municipis a fer un diagnòstic d'innovació municipal i situació quant a solucions digitals enteses de forma àmplia i transversal per, a continuació, oferir solucions als reptes que tenen pendents. Les dos han coincidit a afirmar que aquesta ferramenta “permetrà als ajuntaments diagnosticar, programar i executar totes les mesures que es vulguen posar en marxa en matèria d'innovació i transformació digital”.

És a dir, aplicant la innovació en sentit ampli perquè té en compte diferents àrees com l'energia, el medi ambient, infraestructures i habitabilitat, mobilitat, digitalització, govern i innovació social. Així, des d'Avaesen, associació d'empreses d'energies renovables i altres tecnologies netes de la Comunitat Valenciana, han dirigit la formació per ser les desenvolupadores d'Índex Smart City.

Aquesta actuació forma part del programa Territoris Innovadors de la Conselleria d'Innovació, que té un pressupost de 2,8 milions d'euros per a dotar els municipis de recursos per a impulsar la innovació i perquè la seua transformació digital es faça a través d'una planificació estratègica per a aconseguir administracions més àgils i eficients.

Aquest índex, contribueix al desenvolupament innovador de les ciutats i municipis de la Comunitat Valenciana en el sentit que els ofereix tant el diagnòstic com els reptes que tenen per davant per a aconseguir el màxim potencial en totes les àrees a través de la metodologia Think tank o laboratori d'idees. Així, la ferramenta forma part del 'Think tank Smart Cities', el hub impulsat per Avaesen en què participen més de 200 ajuntaments, empreses i entitats. Es tracta del major hub smart city de col·laboració publicoprivada d'Espanya.

El think tank aplicat a les smart cities significa emprar eines intel·ligents i oferir estratègies a seguir pels ajuntaments com el de Borriana per a superar els reptes futurs en l'àmbit de les ciutats intel·ligents.

Romero ha manifestat que l'Ajuntament de Borriana participa en aquest Pla d'Innovació municipal que està implementant la FVMP així com en altres estratègies que estan desenvolupant-se a la província per a avançar en innovació i digitalització de manera que puga acollir-se a oportunitats de fons que puguen arribar a través de subvencions d'altres administracions, o bé de la iniciativa privada.