L'Ajuntament ha establit a partir d'ara el punt de recepció del material d'ajuda humanitària a Ucraïna centralitzat en el magatzem de Via Pública situat en l'avinguda Jaume I, 57


 L'Ajuntament de Borriana ha celebrat aquest divendres una reunió de coordinació sobre l'ajuda humanitària a Ucraïna amb la participació d'entitats socials i serveis municipals, per a establir els protocols , actualitzar els recursos i canalitzar les actuacions en el municipi.

Des de fa unes setmanes es va activar a la ciutat, amb la col·laboració del consistori, la maquinària d'ajuda humanitària davant la greu situació en què es troba el poble ucraïnès després de la invasió del país per part de Rússia, ja ha establit el dispositiu de recollida de productes de primera necessitat que es requereixen en aquest moment per a atendre tant refugiats com a ucraïnesos i ucraïneses que resisteixen l'atac rus al seu país.

La reunió, presidida per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha comptat amb la participació de les entitats Càritas i Creu Roja, Fundació Fisat i representants de la comunitat ucraïnesa residents a Borriana, a més dels departaments de Policia Local, Via Pública, Serveis Socials, Educació i OAC, així com del primer tinent d'alcalde, Vicente Aparisi, la regidor de Serveis Socials, Ester Meneu, la d'Hisenda, Cristina Rius, d'Inclusió, Maria Romero, i de Sanitat, Dolores Carbonell.

Safont ha remarcat el "caràcter solidari de la nostra ciutadania que immediatament s'ha mostrat disposada a ajudar per a pal·liar el dolor i el patiment de tants milers de persones, mitjançant la donació d'aliments, roba i altres productes de primera necessitat”.

I ha informat que el punt de recepció del material d'ajuda humanitària a Ucraïna a Borriana a partir d'ara serà centralitzat en el magatzem de Via Pública situat en l'avinguda Jaume I, 57, des d'on es traslladarà als punts establits seguint el protocol autonòmic fixat per al seu transport a Ucraïna.

Però ha puntualitzat la necessitat que l'ajuda humanitària “siga precisa i abans de qualsevol donació hem de cerciorar-nos de quin és el material que necessita la població ucraïnesa en cada moment”. Així mateix, ha recomanat que qualsevol donació econòmica que es vulga efectuar, es faça només a ONG de prestigi reconegut.

Per això, Safont ha manifestat que la ciutadania ha de seguir la informació permanentment actualitzada de fonts oficials, i seguir els protocols i els canals adequats. Sobre aquest tema ha destacat la importància d'informar-se de les vies d'ajuda només per mitjà dels canals de fonts oficials, i de forma contínua, “per a evitar la difusió d'informació errònia o falsa que puga ser contraproduent o perillosa, o provocar fraus o estafes”.

De fet, ha recordat que la Generalitat Valenciana està coordinada amb els governs ucraïnès i polonès per a fer el lliurament del material humanitari que els municipis arrepleguen en coordinació amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), i que pot tractar-se de material sanitari, d'higiene, de refugi, aliments no peribles i un altre material de comunicació. No obstant això, ha advertit, és convenient informar-se prèviament, de quines són les necessitats en cada moment.

Sobre aquest tema, l'Ajuntament habilitarà en la web municipal un apartat per a canalitzar adequadament la solidaritat del municipi amb Ucraïna i informar la ciutadania de les diverses vies per a oferir i fer arribar l'ajuda, que s'anirà actualitzant contínuament.

En la web <burriana.es> es podrà trobar tota la informació relacionada l'ajuda humanitària a Ucraïna, protocols i formularis, etc. També la referida als allotjaments de persones refugiades, que s'articularan per mitjà del sistema d'acolliment de protecció internacional regulat per l'Administració pública que es canalitzaran mitjançant formularis publicats en la web de la Generalitat dirigits a la ciutadania, entitats socials, entitats locals i organismes i institucions.

Així mateix, s'inclourà un apartat especial per a l'acolliment de xiquets, xiquetes i adolescents sense referent familiar, en el qual s'explica que únicament es podrà dur a terme mitjançant les vies legals del sistema de protecció de la Generalitat. Per a garantir la seua protecció i seguretat i evitar que puguen ser víctimes de màfies de tràfic, no es preveu cap altra possibilitat que no siga l'acolliment familiar per mitjà de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

A més s'ha establit que siga l'oficina ATES, que Fisat té en el Casal Jove de Borriana, qui canalitze la primera atenció a totes les persones provinents d'Ucraïna, i el contacte de les quals és a través del telèfon 670 70 31 58 o el correu electrònic <alraso.burriana@fisat.es>.

L'alcaldessa ha agraït la “total predisposició a col·laborar per part de les entitats socials de la ciutat, així com l'excel·lent treball que estan realitzant amb la recepció de l'ajuda humanitària. Igualment, ha lloat la immediata onada de solidaritat ciutadana i el treball dels departaments municipals per a fer possible la recepció i l'enviament de l'ajuda humanitària, ressaltant “la seua predisposició a col·laborar i la seua vocació solidària".

En aquest sentit, ha remarcat el bon resultat de la seu de recollida proporcionada pel consistori en carrer Sant Cristóbal (darrere de l'Ajuntament).