Proceso participativo para el Par de l'Arenal en Burriana
Participación ciudadana para el diseño del Parc de l'Arenal
  • El consistori obri el procés participatiu que s'allargarà fins al 30 de juliol i que inclou canals online i tallers informatius

  • La iniciativa de l'estudi està cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder)

  • Les aportacions i propostes més valorades per la ciutadania es plasmaran en un projecte d'ordenació i d'intervenció en l’Avantprojecte


L'Ajuntament de Borriana obri a la participació ciutadana l'estudi-diagnòstic sobre la millora i condicionament del Parc Urbà de l'Arenal, segons ha explicat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, que ha indicat que la setmana que ve els canals de participació ja estaran disponibles perquè els veïns i les veïnes aporten el seu punt de vista i les seues consideracions.

L'alcaldessa ha animat els seus conciutadans a contribuir amb les seues apreciacions i estimacions a l'elaboració de l'estudi, perquè es tracta d'una iniciativa “transcendent per al municipi”, ja que servirà de base perquè el projecte oferisca “una reordenació i un redisseny urbà que prioritze els usos socials i ambientals d'aquest estratègic espai de la ciutat”.

La iniciativa, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) planteja propostes d'intervenció social i urbanística, ha sigut encarregada per l'Ajuntament al Fabricante de Espheras Coop V per a planificar les millores que vol impulsar en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible de Borriana (Edusi).

El pla de Participació s'iniciarà demà divendres 4 de juny, amb l'obertura al públic de la participació online que serà accessible des de la web de l'Ajuntament: www.burriana.es “Participació Parc Arenal”, i en altres canals online i presencials que estaran oberts fins al 30 de juliol.

Tallers participatius

Durant aquest període es realitzaran també diverses activitats per a incentivar la divulgació i la participació ciutadana. Sota el nom ‘L’Arenal al carrer’ s'han organitzat tres tallers en què s'informarà a la ciutadania dels objectius del futur Parc de l’Arenal, i en els quals s'analitzaran des de 4 perspectives: la mediambiental, la de mobilitat, la dels usos i activitats, i la urbanística i normativa, i s'animarà a través de l'enquesta, a fer un diagnòstic i propostes de forma participativa per part de la ciutadania.

A més, amb el títol ‘L’Arenal a casa’ es realitzarà un taller online, en què s'explicarà la manera de participar de forma digital. Aquest taller es retransmetrà per la televisió local, per a fomentar la participació des de casa.

Els tallers van dirigits a la ciutadania en general, en els quals es busca la participació de persones usuàries i veïnes del nucli de Borriana, del Port i del Grau, amb perfils familiars, joves, xiquets, persones majors; però també d'associacions culturals, socials i econòmiques, i de col·lectius de representants de persones amb diversitat funcional, per a afavorir l'accessibilitat, col·lectius sensibilitzats amb l'aplicació de la perspectiva de gènere en l'espai públic, les comercials o les ecologistes-ambientalistes. Es demanaran idees, propostes i aportacions sobre tres propostes: L'Arenal, un espai per a gaudir de la natura, L’Arenal, un espai viu i de trobada, i L'Arenal, un espai per a recórrer.

Dates

El primer taller es realitzarà el divendres 11 de juny al parc Quarts de Calatrava, de 17h a 20h, dirigit a un públic familiar, amb la participació de xiquets, joves i famílies. El dimarts 15 de juny, està previst el segon taller en el mercat dels dimarts al costat de la rotonda de l’IES Llombai, de 10h a 13h, dirigit a un públic de persones usuàries del mercat, del comerç local, i persones majors. El diumenge 27 de juny, serà el tercer taller al parc de l'Antic càmping de 10h a 13h, dirigit a un públic molt ampli de persones: usuàries de la zona, del mercat de diumenge, i veïnat del Port i del Grau. Els tres tallers estaran oberts a la participació d'associacions i col·lectius.

Per a sintetitzar les propostes de millora ciutadana i les valoracions sobre les propostes es comptarà amb els tècnics i funcionaris municipals, així com amb els representants de les regidories implicades. Els resultats d'aquest projecte es presentaran públicament a la ciutadania, com a retorn del procés de participació.

Valoració de les propostes

La proposta d'ordenació i disseny més valorada per la ciutadania, després de passar per les aportacions i ajustos dels tècnics municipals i dels grups d'interès locals, “serà plasmada per part de l'equip multidisciplinari en un projecte d'ordenació i d'intervenció en l’Avantprojecte, per al seu posterior desenvolupament en un Projecte Bàsic i d'Execució, amb la finalitat de realitzar les obres”.

Amb aquesta iniciativa ha matisat l'alcaldessa, el consistori pretén “definir i dissenyar de forma participativa les intervencions necessàries que es puguen dur a terme a curt termini, compatibles amb el planejament vigent”, però també, “definir l'estratègia d'ordenació a mitjà i llarg termini per a iniciar les modificacions del PGOU que doten tot l'espai d'un ús públic en la immensa majoria, i permet en menor mesura usos terciaris especialment destinats a hostaleria i entreteniment d'una forma similar a la ja existent”, ha puntualitzat.

Els canals online de participació són:

  • https://parcarenal.particip.es Web de continguts vinculada a la web de l'Ajuntament mitjançant un botó amb la imatge de Participació del Parc de l’Arenal

  • www.burriana.es Enquesta online de participació

  • parcarenal@particip.es adreça mail de contacte i bústia de suggeriments