Burriana celebra el 9 d'Octubre

L'alcaldessa Maria Josep Safont ha reivindicat, en l'acte institucional del 9 d'Octubre celebrat a Borriana, que es reconega “amb caràcter general” que les corporacions locals són “majors d'edat” i, per tant, ha exigit “poder rebre el finançament que ens correspon i gestionar les competències que poden millorar la vida de la nostra ciutadania”.

Així ho ha manifestat Safont en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Borriana, on s'ha celebrat l'acte institucional del 9 d'Octubre en el qual, a més, la Corporació ha homenatjat el personal municipal retirat durant aquest últim any a la ciutat, i que en aquesta ocasió han sigut un total de 10 persones.

En la seua intervenció l'alcaldessa s'ha mostrat “orgullosa” com a borrianenca i com a valenciana per ser “hereus d'aquelles antigues Corts forals valencianes que van mantenir la seua vigència fins al segle XVIII, formades pels tres braços del poder medieval: l'eclesiàstic, el militar i el territorial”, on segons ha assegurat es pot reconèixer “un primer intent de caminar cap al municipalisme que ens ha portat on estem ara”.

Des de Borriana, ha argumentat, “una vila reial que tenia un lloc reservat al Saló de Corts de València, una ciutat que ha format part essencial de la història i de la trajectòria cultural, social, política o econòmica del nostre país, volem continuar reivindicant que la nostra gent no vol ser més que ningú, però tampoc menys”.

A més, l'alcaldessa s'ha referit a la commemoració d'enguany “molt significativa per al municipalisme” perquè els governs locals, i per tant l'Ajuntament de Borriana, “celebren quaranta anys de democràcia i de participació ciutadana”.

Sobre aquest tema ha posat en valor l'experiència de la convivència en llibertat de la ciutadania del municipi a la qual ha qualificat de “compromesa, participativa, implicada, crítica i orgullosa de ser o de viure a Borriana”, i ha precisat que l'actiu “més valuós” en l'actualitat són els veïns i veïnes perquè “som oberts, treballadors, i preparats i il·lusionats per a poder fer avançar la nostra societat seguint els progressos que fan que els esforços hagen d'anar adaptant-se a les noves exigències”.

La primera edil ha posat l'accent en el futur, “no podem deixar de reivindicar ni oblidar els nostres orígens, però, i sempre a partir de la nostra història, hem de pensar en tot moment en el que ha de vindre, perquè el futur és una responsabilitat compartida entre totes les persones que formem la nostra ciutat”.

Des de la diversitat, ha afirmat Safont, “s'arriba sempre a un enriquiment” i des de la convivència, “es poden aconseguir molts més beneficis que des de la crispació”.

Per això ha apel·lat a “ser capaços de reflexionar per a construir junts un espai comú que ens permeta continuar avançant com a poble” i al seu parèixer, la millor manera de continuar avançant és, precisament, “reconèixer que qui té tota la raó és, únicament, la gent”.

10 homenatjats

En l'acte institucional l'alcaldessa ha imposat la insígnia d'or de la ciutat a les 10 persones treballadores municipals que s'han retirat en aquest últim any, concretament a Vicent López García, Agustín Feliu Gallén, Àngel Adán Ortiz, Rafael Ribes Ventura, Àngel Carneros Azañón, José Ramón Gavara Aymerich, Àngel Hernández Lucha, Francisco José Juan Segarra, Antonio Garrido Garcia, i José Manuel Ruiz Aguilar.

Així mateix, els ha donat l'enhorabona perquè després d'haver oferit la seua dedicació a la ciutadania de Borriana, cadascú des del seu lloc de treball a l'Ajuntament, “arriben a aqueixa etapa de la vida que obri un futur joiós molt guanyat després de tants anys de treball”.

Per la seua part el regidor de Personal a l'Ajuntament, Javier Gual, ha agraït a cadascuna de les deu persones “la dedicació i els molts anys que han consagrat a treballar pels veïns i veïnes de Borriana”.

En la seua intervenció Gual ha fet una emotiva i particular ressenya d'una de les persones homenatjades, i ha assenyalat que pocs treballs són “tan poc agraïts com els de les funcionàries i els funcionaris”, però al mateix temps, pocs treballs són “tan importants i tan bonics com aquests, els de les persones que es dediquen a servir als altres”.

Per això, ha indicat el regidor, “és tan important posar en valor el principi fonamental que inspira a l'Administració pública, una vocació d'entrega que fa possibles els drets de tots i totes, en una convivència democràtica i millor”.

Desfilada

Després de finalitzar l'acte institucional a la sala de plens de l'Ajuntament, han continuat els actes de celebració a la plaça Major amb la interpretació de l'himne de la Comunitat Valenciana per part de la banda de la Filharmònica de Borriana que ha precedit els balls tradicionals mediterranis i l'inici de la Desfilada del 9 d'Octubre.

Una processó cívica que enguany ha comptat amb la participació de la companyia de teatre la Fam que han creat un espectacle expressament per a Borriana i un acompanyament teatral, amb la recreació de l'entrada històrica de Jaume I i Na Violant d'Hongria a cavall seguits pels seus cortesans, joglars i acròbates.

El seguici reial acompanyat pels grups locals de Dolçainers i Tabaleters, el de Danses Tradicionals l'Arenilla, l'Associació de Gegants i Cabuts i la banda de la Filharmònica de Borriana que ha tancat amb marxes cristianes. La desfilada que ha eixit de la plaça Major ha recorregut el Pla i la Tanda, i ha conclòs en la plaça de la Mercé.

A la vesprada, el teatre Payà rebrà una de les companyies més importants de l'escena valenciana dels últims anys, Maduixa Teatre, amb un espectacle que combina la dansa, l'enginy i l'audiovisual, creat i dirigit per Joan Santacreu, amb Melissa Usina i Laia Sorribes sobre l'escenari.