- Ahir de vesprada en la sala de sessions del consistori es va donar a conèixer l'obra de l'ambaixador d'Espanya d'origen borrianenc Jorge Fuentes Monzonís-Vilallonga


La sala de sessions de l'Ajuntament de Borriana va acollir ahir de vesprada la presentació del llibre Copias de estilo sobre diplomacia y diplomáticos, de l'ambaixador d'Espanya d'origen borrianenc Jorge Fuentes Monzonís-Vilallonga, amb l'assistència de mig centenar de persones.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, va ser l'encarregada d'iniciar la presentació del llibre a càrrec de l'exalcalde José Ramón Calpe, responsable de glossar l'obra de Fuentes i destacar-ne el fi sentit de l'humor amb què l'autor aborda multitud d'episodis i anècdotes de la seua llarga carrera diplomàtica.

Safont va valorar de l'autor que, encara que nascut a Castelló, “ha fet gala al llarg de la seua dilatada vida professional dels seus orígens borrianencs” i també de la seua trajectòria que “ha format part, i una part molt important, de la història més recent d'Espanya”.

Aquest és el segon volum, després de la publicació de Notas verbales, en la mateixa línia. Un assaig que conté 120 relats de la vida diplomàtica, en què es dona a conèixer tant la part professional com la personal amb els diferents canvis de destí, així com anècdotes i experiències viscudes durant més de 40 anys.

Per part seua José Ramón Calpe, a més d'introduir l'obra i vida de l'autor, va aclarir que el llibre pretén mostrar, a través dels relats, la faceta d'una “professió fascinant i molt desconeguda per a molts de manera simpàtica i benvolent, però amb un llenguatge irònic”.

En la presentació, el mateix autor, Jorge Fuentes, va explicar que la seua intenció és descriure, “mig de broma i mig de veres, una mica el que és la professió diplomàtica, bastant desconeguda per la societat perquè és difícil trobar-se amb un diplomàtic. Ja que normalment viuen fora del seu país”. Per això, va assegurar, en aquesta obra “pretenc descobrir a la societat la professió amable i fascinant de diplomàtic”.

Fuentes, en la seua intervenció, va exposar que a causa de la professió ha canviat fins a 12 vegades de casa, “amb tot el que això implica”, i va assenyalar alguns dels destins en què ha treballat, entre els quals es troben Ginebra, Iugoslàvia, Nova York, Tunísia, Suècia, Bulgària, Bèlgica, Croàcia i Madrid.

Respecte al títol del llibre Copias de estilo, fa referència al llenguatge diplomàtic perquè, com defineix l'autor, “són les còpies de les cartes credencials que presenta el diplomàtic davant el cap de l'Estat”. De la mateixa manera, Notas verbales també es referia a la forma que tenen de comunicar-se entre els ambaixadors.

 

Biografia

Jorge Fuentes Monzonís-Vilallonga és llicenciat en Ciències Polítiques i Econòmiques i en Dret per les Universitats de Madrid i Salamanca. Va ampliar estudis a Londres i París. Va ingressar en l'Escola Diplomàtica en 1968, i va exercir ininterrompudament la professió fins a 2011. La carrera l’ha portat des de Madrid a nombrosos destins amb diferents comeses dins de la professió diplomàtica, en la qual va aconseguir el grau d'ambaixador en 1993.

Ha publicat una vintena d'obres de política internacional, entre les quals destaquen La línea de la distensión, El diálogo Norte-Sur, La Liga Árabe, La seguridad exterior de España, El círculo de Helsinki i La unidad europea. Copias de estilo es, juntament amb Notas verbales i La Cumbre, les úniques obres de ficció.