- L'Ajuntament reinvertirà l'estalvi del passat exercici, igual que va fer amb el dels anys anteriors, en més inversions per al progrés de la ciutat


El govern municipal de Borriana podrà mamprendre les obres del gran col·lector d'aigües pluvials de l'avinguda Tarancon i els caragols d'Arquimedes a la Serratella, entre altres importants projectes, amb part del superàvit de la Liquidació del Pressupost de 2022, segons ha anunciat la regidora delegada de l'àrea d'Hisenda, Cristina Rius.

El consistori, ha explicat, “reinvertirà l'estalvi del passat exercici, igual que va fer amb el dels anys anteriors, en més inversions per al progrés de la ciutat”. Una vegada fetes les incorporacions del romanent, per obres i projectes que estan en marxa, i la modificació de crèdit que s'aprovarà en el pròxim ple, “disposarem de 4 milions d'euros que ens permetran realitzar nous projectes amb els quals ens hem compromès amb els veïns i veïnes de Borriana, com pot ser el consultori mèdic del port del qual ja tenim redactat el projecte bàsic o altres projectes de mobilitat”, ha manifestat.

Rius ha explicat que l'equip de govern municipal ha liquidat el pressupost de l’any passat, 2022, amb uns romanents de Tresoreria per a despeses generals d'11.495.000 euros, dels quals 4 milions d'euros s'incorporen automàticament al pressupost d'enguany per ser obligacions reconegudes en 2022, majoritàriament en el capítol d'inversions, per actuacions que estan en marxa.

Després de la signatura per part de l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, del decret de liquidació de 2022, del qual es donarà compte en el pròxim ple municipal previst per a dijous 30 de març, Rius ha posat en relleu el “rigorós, responsable i exhaustiu treball” que està realitzant l'equip de govern de Borriana en l’àmbit econòmic, que ha tornat a quedar demostrat després de la liquidació del Pressupost de l'exercici corresponent a 2022.

Situació que per a Cristina Rius significa que el resultat del pressupost de 2022 és “positiu” i amb un romanent de Tresoreria per a despeses generals que “ens permetrà continuar invertint en projectes per a la ciutadania”.

Entre els 4 milions que s'incorporen per projectes en marxa figuren la rehabilitació de la Casa de la Cultura, la passarel·la del Clot, la urbanització del Barranquet, la instal·lació de la geotèrmia en la piscina municipal, les quotes del PAI Sant Gregori, la instal·lació dels caragols d'Arquimedes a la Serratella i la remodelació de l'avinguda de la Mediterrània, entre molts altres.

Aquestes, ha assegurat Cristina Rius, “són algunes de les obres i inversions en les quals estem treballant i estaven previstes en el pressupost que liquidem ara, i que continuen aquest exercici 2023, els romanents de les partides econòmiques del qual s'incorporaran al pressupost vigent per a les obres en execució esmentades”.

A més, en el pròxim ple, l'equip de govern portarà per a l’aprovació una modificació de crèdits amb part dels romanents de 2022, que s'eleva a 3.392.712 euros, i que permetran mamprendre entre altres actuacions, una nova injecció de 500.000 euros per als caragols d'Arquimedes, o una primera fase de la construcció del gran col·lector en l'avinguda Tarancon, per a la qual es destinarà aquest any 600.000 euros, un projecte complex i costós.

Es tracta d'un sistema urbà de drenatge sostenible en les zones de l'avinguda Jaume I, camí del Port i en l'avinguda cardenal Tarancon i una estació de desbast per a fer front a episodis de fortes precipitacions en la zona urbana, la realització de la qual s’allargarà uns anys però que, en finalitzar, ha assegurat Rius, “els resultats seran els que desitgem, que l'aigua fluïsca, reduir les crescudes i que no es produïsquen més inundacions en el nucli urbà, especialment en la plaça Generalitat o els carrers Escorredor i Sant Vicent, entre d’altres”.

També es destinaran 172.000 euros per a la reurbanització del cèntric carrer Barranquet per a incloure, a més de la restauració del paviment del carrer que actualment està en molt mal estat, la millora i renovació dels col·lectors i evitar l'estancament d'aigua en moments de fortes pluges, en el tram entre la plaça del Pla fins al carrer la Misericòrdia, amb la creació d’una doble canalització d'aigües per a evacuar, en cas de necessitat, l'aigua de les fortes pluges directament al riu.

Una camí Intervenció realitze les incorporacions de les obres en curs o els compromisos de despesa adoptats, a càrrec del Romanent de Tresoreria per a Despeses Generals, ha assegurat la responsable d'Hisenda, “tindrem encara disponibles més de 4 milions d'euros i concretarem els projectes als quals aniran destinats, com els projectes de millora de la mobilitat urbana, tant a l'interior de la ciutat com les connexions de la Cañada Blanch o la de l'avinguda del Transport amb la CV18, que suposarà desembossar les entrades i eixides de la ciutat en hores punta”.

- Més de 147.000 euros és el cost estimat dels beneficis fiscals en els tributs d'aquest primer període de 2023

- Concretament, de la taxa per gestió de residus, de l'impost sobre vehicles i per les domiciliacions tributàries


Més de 147.000 euros és el cost estimat de les exempcions i bonificacions en aquest primer període de 2023 dels padrons fiscals de tributs municipals, concretament de la taxa de gestió de residus, en concepte de beneficiaris de prestacions per subministraments bàsics energètics i per bonificacions a jubilats i pensionistes, de l'impost sobre vehicles per 8 conceptes diferents i per les domiciliacions tributàries.

Segons ha explicat la regidora d'Hisenda, Cristina Rius, en la taxa per gestió de residus s'apliquen aquest any 118 exempcions a les persones que durant l'any passat, 2022, van ser beneficiàries de prestacions econòmiques individuals d'emergència social en concepte de pobresa energètica, amb un cost fiscal estimat de 12.862 euros.

Aquesta exempció es va introduir en 2017 per primera vegada en l'ordenança fiscal, tot seguint el criteri de capacitat econòmica per a ajudar a les persones més desfavorides. Sobre aquest tema, Rius ha destacat l'increment de beneficiaris en aquesta taxa que ostenten la condició de jubilats o pensionistes. “Aquest any es duplica l'import i nombre de beneficiaris habitual que en exercicis anteriors i seran 159 les persones que s'acolliran a la reducció del 50% de la taxa, amb un cost fiscal de 8.665,50 euros”.

Dins del padró de l'Impost de vehicles 2023, també s'apliquen bonificacions a un total de 1.168 vehicles amb un cost fiscal de 94.263 euros. Entre les quals, Rius ha destacat els nous beneficis fiscals per a incentivar la compra de vehicles ecològics aprovats per aquest equip de govern a l'inici de la passada legislatura, que s’han anat incrementant progressivament i són actualment un total de 125 els vehicles híbrids i elèctrics que es redueixen la quota un 50% i 75%, respectivament.

A aquest impost se li aplicaran exempcions per sis conceptes més, destacant el de discapacitat, del conductor o de la persona transportada, amb un total de 512 beneficiaris, o els 272 vehicles antics amb què compta el parc mòbil de Borriana.

 

Calendari del contribuent

El decret d'alcaldia de l'aprovació dels padrons del primer període inclou, a més, l'aprovació del termini i la forma en què es procedirà al cobrament dels rebuts.

El període voluntari comença el pròxim 15 de març i s’allargarà fins al 5 de juny. Durant poc més de dos mesos i mig es podran abonar les taxes urbanes de gestió de residus i guals i l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) en qualsevol de les oficines de les entitats col·laboradores: Caixa Rural Sant Josep, CaixaBank, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) i Banc Sabadell, amb la presentació del document de pagament expedit per l'Ajuntament de Borriana, que serà remès al domicili de la persona contribuent sense que l'enviament supose notificació de la liquidació, o podrà ser arreplegat en el Servei Municipal de Recaptació, situat en la planta baixa de l'Ajuntament.

Per als rebuts domiciliats, dins del període indicat, l'Ajuntament efectuarà dos càrrecs del 50% de la quota, un el 28 de març i el segon el 29 de maig, amb una bonificació de l'1% de la quota líquida fins a un màxim de 10€.

En aquest sentit, la regidora d'Hisenda, Cristina Rius, ha posat l'accent en l'increment progressiu de l'import anual de les quotes domiciliades en entitats bancàries, que va suposar el passat exercici un cost fiscal per a les arques municipals de 92.000 euros, abastant més d'un 70% dels padrons municipals.

Sobre aquesta rebaixa fiscal, la regidora ha assegurat que “arriba cada dia a més contribuents i ha destacat les domiciliacions de la taxa de gestió de residus, un 10% més que en 2017, seguides per l'Impost de Béns immobles que va aconseguir el 76% en rústica i el 66% en domiciliats d'urbana”.

 

Congelació de taxes

L'edila d'Hisenda ha recordat que l'any 2023 ha començat amb una congelació total de les taxes i impostos per als veïns i veïnes i per a les empreses de Borriana.

Un any més, el govern municipal ha optat per “no augmentar la càrrega impositiva a la ciutadania”, com a mesura de “protecció a la ciutadania davant dels increments dels costos energètics, increment de l'euríbor que s'aplica a les quotes de les hipoteques, a l'increment de preus en general motivat per la crisi derivada de la guerra de Rússia contra Ucraïna”, segons ha assegurat l'alcaldessa.

A més, el govern local manté tots els beneficis fiscals aprovats fins ara, afegint-ne alguns de nous i millorant les condicions de renda màxima per a facilitar l'accés a les bonificacions existents que es regeixen per l'IPREM, com és el cas de les famílies nombroses i de les persones jubilades i pensionistes.

- El Ple municipal d'aquest matí ha aprovat la proposta que suposa un increment del 16% respecte a 2022

- L'àrea de Serveis Socials és l'àrea que més import rebrà enguany el 46% del total, concretament 544.455 euros, quantitat ampliable en qualsevol moment de necessitat


El govern municipal de Borriana destina enguany un total d'1.184.505 euros al Pla Estratègic de Subvencions 2023 que inclou les subvencions nominatives i de concurrència competitiva, la qual cosa suposa un increment d'un 16 per cent respecte a l’any passat, segons ha explicat la regidora delegada d'Hisenda, Cristina Rius, després de la seua aprovació en el Ple municipal celebrat avui.

Rius ha precisat que el pla es posarà en marxa immediatament i plasma la distribució de fons públics per a activitats subvencionables que corresponen a cadascuna de les àrees d'actuació i la forma de concessió, per a “contribuir a satisfer les diferents necessitats i aspiracions de la ciutadania”.

Entre elles ha assenyalat les activitats relacionades amb els serveis socials, les culturals, les esportives, les dirigides a la joventut, a l'ocupació del temps lliure, les relatives a l'educació, a la promoció de la dona, a la sanitat, al comerç, a la protecció del medi ambient o les que realitzen les associacions de veïns per a la defensa dels seus interessos.

Per àrees, Rius ha destacat que l'àrea de Serveis Socials és la que més quantitat rebrà enguany, ja que el pla li assigna 544.455 euros i suposa un el 45,9 per cent del total i un increment del 20% en subvencions i ajudes, respecte a 2022.

A més, ha assegurat que es tracta d'una quantitat “ampliable en qualsevol moment de necessitat” i a la qual cal sumar “les prestacions mensuals que reben les famílies de Borriana en la Renda Valenciana d'Inclusió i l’Ingrés Mínim Vital, prestacions que no existien abans de 2018 i els Serveis Socials Municipals havien de tramitar més PEIs i assumir tot el cost que això comportava”.

El Pla anual de subvencions del municipi és, segons el parer de Rius, de caràcter “programàtic” i no sols és un instrument de planificació i millora de l'acció administrativa, sinó que, a més, “afavoreix l'eficàcia i la transparència”, encara que el seu contingut “no crea drets ni obligacions”.

Per això, la responsable d'Hisenda ha indicat que el Pla conté la memòria explicativa dels objectius, els costos de realització i les fonts de finançament de les subvencions que pretén atorgar l'Ajuntament durant l'exercici de 2023 i la memòria amb els detalls d'execució del 2022.

D'altra banda, Rius ha valorat positivament el grau de compliment i l'eficiència de l'atorgament de subvencions del passat any 2022, en el qual es van tramitar els procediments per a la concessió de les subvencions previstes, malgrat el volum extraordinari en la Secció IV.

Calendario fiscal contribuyente en Burriana 2023
  • - Del 15 de març al 5 de juny el període voluntari per a les taxes urbanes de residus i guals i l'impost sobre vehicles de tracció mecànica

  • - L'Ajuntament congela les taxes mantenint les bonificacions i exempcions dels padrons de les taxes urbanes


El pròxim mes de març comença el calendari de pagament de tributs municipals per a l'exercici 2023 a Borriana. L'Ajuntament ha fixat el calendari del contribuent amb el període de cobrament dels padrons fiscals per a enguany que es realitzarà d’acord amb el que estava establert.

D'aquesta manera, del 15 de març al 5 de juny, es podran abonar les taxes urbanes de gestió de residus i guals i l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica; (IVTM), mentre que per a l'Impost sobre Béns immobles (IBI), Urbana i Rústica, i l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), el període de pagament serà del 17 de juliol al 5 d'octubre.

Dins de l’esmentat període de pagament en voluntària, les persones contribuents podran efectuar els abonaments cada dia hàbil en qualsevol de les oficines de les entitats col·laboradores: Caixa Rural Sant Josep, Caixabank, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) i Banc Sabadell.

Prèviament, s'haurà de presentar en aquestes entitats col·laboradores el document de pagament expedit per l'Ajuntament de Borriana, que serà remès al domicili de la persona contribuent, sense que l'enviament supose notificació de la liquidació, o podrà ser arreplegat en el Servei Municipal de Recaptació, situat a la planta baixa de l'Ajuntament.

Per als rebuts domiciliats, dins del període indicat, l'Ajuntament aplicarà una bonificació de l'1% de la quota. Transcorregut el termini en període voluntari sense haver fet efectiu el pagament, s'iniciarà el procediment de constrenyiment, incrementant-se el deute amb el recàrrec, interessos de demora, costos i despeses que s'originen.

Per als rebuts domiciliats, dins del període indicat, l'Ajuntament efectuarà dos càrrecs del 50% de la quota. En aquest sentit, la regidora d'Hisenda, Cristina Rius, ha destacat que cada any són més els contribuents que domicilien els rebuts, i es beneficien d'aquesta bonificació, entre els quals destaca, especialment, els rebuts de les taxes urbanes amb un 70%.

Congelació de taxes

L'edila d'Hisenda ha recordat que l'any 2023 ha començat amb una congelació de taxes i impostos per als veïns i veïnes i per a empreses. De fet, l'Ajuntament preveu menys recaptació i, per tant, menors ingressos per taxes a causa, principalment, de la congelació de tots els tributs municipals, inclosa la taxa de gestió de residus.

Amb el manteniment i, per tant, la congelació de les ordenances fiscals el govern municipal ha optat un any més per “no augmentar la càrrega impositiva a la ciutadania”, en aquesta ocasió motivat per “les diferents crisis derivades de la guerra de Rússia contra Ucraïna, l'augment dels costos energètics, la inflació, l'increment de l'euríbor i l'IPC”, segons ha assegurat l'alcaldessa.

A més, el govern local manté tots els beneficis fiscals aprovats fins ara, afegint-ne alguns de nous i millorant les condicions de renda màxima per a facilitar l'accés a les bonificacions existents que es regeixen per la IPREM, com és el cas de les famílies nombroses i de les persones jubilades i pensionistes.

Nous beneficis fiscals

Entre les decisions polítiques preses aquests anys per l'executiu municipal en matèria mediambiental, es continua impulsant incentius fiscals per a promoure l'ús de les energies renovables. Per això, ha precisat Rius, “en l'ICIO apliquem el màxim percentatge legal de bonificació, el 95%, en les obres per a instal·lacions de sistemes d'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar, sempre que siga destinada a autoconsum”.

Paral·lelament, en la taxa per prestació de serveis en activitats de joventut i ús de Casal Jove, ha assenyalat, “ens alineem al costat de les persones parades que busquen, en els cursos que organitza el Casal Jove, millorar la seua formació i que els facilite l'accés al món laboral, i proposem aplicar una nova bonificació del 50% a persones parades que s'inscriguen en aquests cursos”.

També s'aplica una bonificació a la taxa per prestació de serveis en activitats esportives, en el cas de pertànyer a alguna associació local, per a la qual es desenvolupe una activitat esportiva específica amb finalitat terapèutica.

En el cas de l'IBI i la taxa de gestió de residus, a l'hora d'aplicar la bonificació a famílies nombroses i a les persones jubilades i pensionistes, es té en compte l'IPREM. Per a 2023 “incrementem el coeficient multiplicador que s'aplica sobre l'IPREM de l’1,3 a l’1,4 perquè per límits de renda moltes persones que ara són beneficiàries d'aquestes reduccions fiscals no queden fora i no se'ls denegue a causa de l’increment de les pensions del 8,5%”, ha finalitzat.

 

El Pleno de Burriana aprueba los presupuestos para 2023
  • - Els comptes municipals per al pròxim exercici incrementaran les inversions amb recursos propis i augmentaran les prioritats en Serveis Socials i les ajudes a la ciutadania i al teixit comercial

  • - Tot a pesar de la decisió del govern municipal de congelar novament totes les taxes i tributs per a l'any pròxim


El Ple ordinari celebrat aquest matí ha aprovat el pressupost municipal de Borriana per a 2023 que ascendeix a 35.066.666 euros i que, segons ha destacat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, “incrementarà les inversions amb recursos propis i augmentarà les prioritats en Serveis Socials i les ajudes a la ciutadania i al teixit comercial, i tot a pesar de la decisió del govern municipal de congelar de nou totes les taxes i tributs per al pròxim exercici”.

Safont ha subratllat que, des del govern municipal, en 7 anys “portem executades inversions per valor de 18 milions d'euros”, i amb el pressupost per a 2023 “continuarem construint el model de ciutat que volem per a les persones transformant Borriana en una ciutat de futur, moderna i sostenible, amb l’impuls de mesures per a la protecció del nostre valuós patrimoni, per a la seguretat en la mobilitat de les persones i per a la reactivació de l'economia local”.

Per a l'alcaldessa es tracta d'un pressupost “social, inversor, realista i responsable” i ha quantificat el total de les inversions previstes per a 2023 en 3.921.828€, la major part amb finançament extern de la Generalitat, la Diputació i Fons Europeus.

Així mateix ha manifestat que en els 8 pressupostos dissenyats pel govern municipal “hem demostrat estabilitat de govern i treball conjunt i hem fet l'esforç d'incrementar els recursos propis però també hem buscat finançament extern”.

Sobre les línies per a 2023, ha assenyalat la importància de l'àrea d'Acció Social i Ocupació i ha concretat que a l'acció social es destinarà un total d'1 milió d'euros directament. Mentre que per a facilitar l'accés al món laboral de les persones destinarà 1.800.000 euros entre els recursos municipals i les aportacions d'altres administracions competents en ocupació, Generalitat i Estat.

Igualment, ha assegurat la intenció de l'executiu municipal de continuar impulsant i dinamitzant l'economia local per a “contrarestar des del consistori el descens de l'activitat econòmica que pot provocar l'increment de preus” i, per això, ha precisat, “mantenim els més de 82.000 euros inicials pressupostats en la pandèmia, destinats a la promoció i dinamització del comerç local, organitzant juntament amb la Federació de Comerç i Associacions d'hostaleria campanyes i accions com la recent Fira de Nadal i premis que han resultat un rotund èxit”.

Quant a les inversió en noves tecnologies, el pressupost de 2023 contempla 280.000 euros per a fer un pas més i aconseguir una ciutat intel·ligent amb passos de vianants lluminosos, radars educatius i sensors de qualitat ambiental. En definitiva, per a incrementar la seguretat dels vianants i vigilar la qualitat de l'aire de la població.

Una altra acció important prevista per al pròxim exercici és l'ampliació del nou cementeri i la construcció de 250 nínxols nous. En aquest moment n’hi ha disponibles 240 (entre nous i revertits) i, amb una inversió de 300.000 euros en 2023, l'Ajuntament tindrà suficients nínxols disponibles i cobertes les necessitats per als pròxims anys.

A més, l'alcaldessa ha subratllat l'aposta per continuar buscant finançament extern. En aquest sentit ha assenyalat la sol·licitud de 250.000 euros del pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Next Generation, per a finançar noves tecnologies subvencionades al cent per cent, que quan arribe la resolució seran revertits al pressupost municipal de 2023 per a continuar treballant per millorar la nostra ciutat

Així mateix, ha recordat que l'any vinent el govern municipal torna a congelar tots els impostos i taxes i augmenta les bonificacions en taxes municipals, “gràcies a la gestió municipal, amb la reducció del deute municipal i el major finançament extern, que ens ha permès en els 3 anys consecutius de crisis assumir l'increment constant de la despesa municipal sense repercutir-la en cap impost ni taxa municipal que paguem els veïns i veïnes de Borriana”.

Reducció del deute

Finalment, ha puntualitzat que a pesar de l'increment “brutal” que han experimentat algunes despeses, com els contractes de serveis públics per l'increment del 7% d'IPC, els increments de la despesa energètica i salarial segons la Llei de Pressupostos de l'Estat, i la despesa en interessos bancaris “continuem congelant tots els impostos i les taxes”.

Sobre aquest tema, Safont ha explicat que en aquests 7 anys de govern “hem reduït el deute en més de 8 milions d'euros, de 14,5 milions a 6,2 milions, i ha sigut un gran encert perquè si no ho haguérem fet, estaríem parlant d'uns interessos per a 2023 d'uns 500.000 euros, mentre que la previsió és que pagarem 200.000 euros pel mateix deute viu”.

Per tant, ha conclòs, aquesta reducció del deute i el major finançament extern “ens ha permès que en els 3 anys consecutius de crisis puguem assumir l'increment constant de la despesa municipal sense repercutir-la, ni tan sols l'IPC, en cap impost ni taxa municipal que paguem els veïns i veïnes de Borriana”.