Acte central 25N Burriana 2021
El acto de concentración ciudadana a las puertas del Ayuntamiento ha puesto el broche a la jornada institucional conmemorativa y reivindicativa del 25N en la ciudad
  • L'acte de concentració ciutadana a les portes de l'Ajuntament ha posat el punt final a la jornada institucional commemorativa i reivindicativa del 25N a la ciutat

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i la regidora d'Igualtat, Maria Romero, han presidit aquesta vesprada la concentració ciutadana contra les violències masclistes a les portes del consistori convocada per l'Ajuntament. Aquest acte ha posat el punt final a la jornada institucional commemorativa del 25N a la ciutat, en la qual la reivindicació i la participació han sigut les protagonistes.

En un senzill i sentit acte, que ha començat amb un agraïment públic a totes les persones i entitats que han col·laborat en la campanya local del 25N, que enguany s'ha centrat en la població jove amb el lema ‘Qui més et vol no et farà plorar’ en atenció a l’augment constant dels casos de violència entre les parelles més joves.

Maria Josep Safont i Maria Romero i Alex Clausell, com a representants dels tres grups polítics que van recolzar la proposta de resolució aprovada pel 25N per majoria en l'últim ple amb els vots en contra de Vox, han donat lectura d'aquesta.

El text aprovat pels tres grups i la regidor no adscrita, reafirma el compromís de l'Ajuntament per a acabar amb qualsevol manifestació de violència masclista i, davant aquesta premissa, el consistori “es compromet a continuar treballant per a facilitar la prevenció de situacions de violència masclista en tots els àmbits municipals”, però incidint especialment “en el foment de la prevenció entre els joves, treballant des dels centres educatius i també a atendre, de forma assistencial i prioritària, les dones i menors víctimes de la violència de gènere”.

Safont i Romero han posat en relleu la violència entre les parelles més joves “va en augment”, al mateix temps que “disminueix la percepció de la seua gravetat i del que consideren que és el control i la violència”.

Entre alguns dels motius que expliquen aquest augment, segons han explicat, figura “la recuperació per part dels joves dels mites de l'amor romàntic que amb la intermediació de les xarxes socials estan adquirint una nova dimensió”. A més, han afegit, “de la incorporació d'elements tòxics com l'elevat control del telèfon mòbil de la parella o la consideració de la gelosia com una prova d'amor”.

L'acte central d'avui en el municipi s'ha obert a la participació prenent també la paraula representants de FISAT, Agrupament Escorta Borriana, Porta Oberta, i el Consell de la Joventut entre altres intervencions en el torn de micro obert, per a denunciar i reivindicar accions contra la violència masclista i també per a informar dels recursos i programes per a combatre-la.

A més, aquest matí, la majoria dels centres educatius han realitzat activitats relacionades amb el 25N, en alguns dels quals han participat l'alcaldessa, la regidora d'Igualtat i el regidor d'Educació, que al costat del personal docent i de l'alumnat han conegut els treballs realitzats.

En la visita als centres Safont i Romero han posat en valor “la implicació de la joventut en la lluita contra la violència de gènere”, i ha encoratjat la comunitat educativa a “continuar mamprenent accions preventives, especialment formatives i de sensibilització, per a col·laborar en la formació de valors que contribuïsquen a evitar la violència entre la joventut i a fomentar els models socioafectius no violents”.

Més actes

Cal recordar que amb motiu del 25N l'Ajuntament ha preparat una programació que s'estén al llarg del mes de novembre. Des del dia 8 fins avui dijous 25. En els centres educatius s'han realitzat tallers de prevenció de la violència de gènere, utilitzant el lema ‘Qui més et vol no et farà plorar’, que naix d'una estrofa d’Espremedors, la nova cançó de la Fúmiga, que ha sigut utilitzada per a treballar les relacions afectivosexuals en aquests tallers.

Emmarcat en aquesta iniciativa, a més, s'han pintant murals reproduint estrofes de la cançó Espremedors del grup valencià la Fúmiga en tots els centres educatius i en entitats associades, com l’Agrupament Escolta, Fisat, el Centre Juvenil Porta Oberta, di-Capacitat o Creu Roja.

Enguany Creu Roja s'ha sumat també a través del seu projecte Juntes a la campanya ‘Porta Violeta’, organitzat en col·laboració amb l'Ajuntament i la Federació de Comerç i, ahir mateix, es va posar en marxa amb la distribució dels distintius violetes en els locals participants per a identificar aquells espais segurs en què les dones que senten inseguretat en l'àmbit de la parella puguen acudir per a ser assessorades, almenys 50 comerços es van sumar a l'inici de la campanya.

Demà divendres dia 26 continuaran els actes amb un espectacle de dansa de la companyia La Irregular, formada per alumnat del Centre Martí de Viciana, que tindrà lloc al CMC la Mercè a les 18 hores.

El dissabte 27, Creu Roja Joventut llança la campanya ‘Dona-li veu al respecte’ entre les 17h i les 20h pels voltants del Mercat Municipal per a conscienciar la població sobre la violència de gènere entre els i les adolescents.

Per a tancar aquest mes reivindicatiu, el diumenge 28 s'organitza la trobada ‘Seguim teixint’, amb la qual es retiraran els teixits de llana violeta que vesteixen les palmeres de diversos punts de la ciutat des de l'últim 25N per a procedir a transformar-les en una nova intervenció. Per a participar en aquesta activitat, organitzada en col·laboració amb Miss Maloya cal avisar prèviament a través de <igualtat@burriana.es>.