Actividades en torno al Día Internacional de la Salud de las Mujeres
  • El Club de Lectura Feminista d'aquest dimarts a les 19h tractarà la salut des de la perspectiva literària de ‘Clavícula’, de Marta Sanz, i s'ampliarà amb un debat sobre la salut femenina

  • La regidoria d'Igualtat organitza per a dijous 27 una nova jornada del taller d'autocures ‘Les cures a través del cos’, i anima les veïnes de Borriana a participar en les activitats per l’European Mile que organitza el Servei Municipal d’Esports


L'Ajuntament de Borriana commemora el Dia Internacional de l'Acció per la Salut de les Dones amb l’impuls de diverses activitats al llarg d'aquesta setmana per a “conscienciar sobre la necessitat de l'autocura i reivindicar la necessitat essencial de parar atenció a patologies que són pròpies de les dones i que a vegades passen desapercebudes”, segons ha explicat la regidora d'Igualtat, Maria Romero.

La responsable de l'àrea ha assegurat que aquesta reivindicació “està relacionada amb la campanya de març pel reconeixement de les dones cuidadores, ja que aquestes dones tendeixen a deixar-se a si mateixes de costat per a preocupar-se i ocupar-se de les cures de les persones al seu càrrec, la qual cosa pot suposar que descuren la seua salut personal”.

Per això, s'han preparat tres accions per a aquesta setmana. D'una banda, el club de lectura feminista organitzat per a hui dimarts 25 a les 19 hores, que tractarà la salut femenina des de la perspectiva de la novel·la ‘Clavícula’, de Marta Sanz. A més, al fil del tema, el club de lectura d'aquesta setmana s'ampliarà amb un posterior debat sobre la salut de les dones. Així, en el club de lectura, que tindrà lloc al jardí arqueològic del CMC la Mercè, es crearà un espai per a parlar sobre la salut femenina i reivindicar-la.

A més, dijous que ve, 27 de maig, de 10h a 12.30h, tindrà lloc al Poliesportiu Municipal de la Bosca una nova jornada del taller d'autocures ‘Les cures a través del cos’, que té com a objectiu generar un espai íntim i de confiança per a desenvolupar la capacitat expressiva i promoure l’autocura. Romero ha recordat que aquesta activitat és gratuïta i ha indicat que “des de l'activitat es convida a qualsevol dona que vulga unir-se a aquesta manera de dedicar-se temps a una mateixa per a les autocures i, en definitiva, a la salut integral”.

D'altra banda, la regidoria d'Igualtat també anima a participar, del 31 de maig al 6 de juny en les activitats de l’European Mile que organitza el Servei Municipal d’Esports (SME), en considerar que són unes activitats perfectes per a potenciar la salut femenina i adquirir hàbits saludables.

Des de Borriana volem reivindicar aquesta celebració perquè, encara que les dones tenen una esperança de vida superior a la dels homes, en termes generals gaudeixen de pitjor salut”, ha assegurat Romero.

I és que els informes indiquen que les desigualtats socials entre homes i dones afecten la salut, tant física com mental, com mostra el fet que les grans consumidores d'ansiolítics i antidepressius del món desenvolupat són les dones.

Com ha explicat Romero, “les diferents condicions de treball, tant remunerat com no remunerat, són importants determinants de la salut; així, les persones expertes en la matèria observen que, més que diferències en la vulnerabilitat a malalties, cal parlar de les exposicions socials i laborals com a determinants de la salut”.

Per això, segons ha indicat la regidora, “majoritàriament, són les dones les que pateixen l’estrés derivat de la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, a més de les sobrecàrregues que suposen els rols de cuidadores, que repercuteixen negativament en la salut física i mental”.

Tal com ha recordat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, “es tracta de començar a conscienciar tant les mateixes dones sobre la nostra salut, com al conjunt de la societat per a entendre que hi ha patologies que específicament ens afecten les dones i per les quals sovint no es té un accés directe ni gratuït per a tractar-les, per la qual cosa cal commemorar aquest tipus de dates per a continuar trencant desigualtats de tracte entre gèneres”.

D'altra banda, com ha explicat la regidora de l'àrea, “l'Ajuntament no sols vol participar activament en aquesta celebració mundial, sinó també incloure mesures sobre aquest tema en el pla municipal d'igualtat, incloent les propostes dels agents socials de la ciutat”.

El Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones és una iniciativa que naix l'any 1987 impulsada per la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Sexuals i Reproductius, que va proclamar el dia 28 de maig com la data assenyalada per a commemorar-ho internacionalment, amb el propòsit de reafirmar el dret a la salut com un dret humà de les dones, al qual s'ha d'accedir sense restriccions i exclusions de cap mena i al llarg de tot el cicle vital.