Campaña municipal para el 25N de 2020
  • La regidoria d'Igualtat proposa enguany a la ciutadania “teixir fils” per a visibilitzar la seua lluita contra la violència de gènere

  • Una aposta artística per la implicació comunitària per a lluitar contra la xacra social

La regidora d'Igualtat, Inclusió i Diversitat, Maria Romero, al costat de l'agent d'igualtat, Lourdes Burdeus, ha presentat la campanya de prevenció comunitària que cada any es gesta des del departament en l’Ajuntament de Borriana, amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. Una campanya que novament girarà al voltant d'un projecte artístic amb l'objectiu de promoure la prevenció de la violència de gènere, utilitzant l'art com a eina i la participació grupal comunitària.

Aquesta xacra social”, tal com ha assenyalat la regidora, ha d'abordar-se “des d'una perspectiva molt àmplia i l'art ens ho permet, tractar el tema de la manera més adequada segons la persona que el treballa”. A més, ha explicat, que portar endavant “un projecte de creació artística que implica tantíssima gent en un projecte final comú, crea xarxa i sentiment de comunitat, la base necessària per a la prevenció”.

Enguany el projecte #FilsperlaIgualtat el desenvolupen el col·lectiu Miss Maloya, tres dones borrianenques que utilitzen l'art i l'artesania per a desenvolupar projectes solidaris i col·laboratius. La proposta, ha destacat Maria Romero, “parteix d'una idea original de treballar la importància de la xarxa comunitària”, i també de la repercussió de “fer una xarxa, teixir, una activitat en si mateixa revolucionaria quant a trencar estereotips”.

En definitiva, enguany el projecte, com en anteriors edicions, compta amb la col·laboració de tots els centres educatius de la ciutat, entitats socials, diverses associacions i tota la ciutadania que estiga disposada a participar, amb l'objectiu, segons la regidora d'Igualtat, de “crear una xarxa de persones que creuen en la igualtat i els bons tractes com a forma de relació”.

Per això, #FilsperlaIgualtat es difondrà en les xarxes socials amb tutorials i explicacions perquè puguen arribar a tots i poder participar en el concepte artístic i simbòlic de teixir, entrellaçar fils o fibres, mecànicament o a mà, per a formar un teixit o fer un objecte determinat. Un treball comunitari que s'escenificarà i es visibilitzarà en un disseny artístic, decorant amb les tires de llana teixides de la unió del treball de tots, la part baixa i més llisa de les palmeres d'una de les avingudes més transitades de la ciutat: l'avinguda Cardenal Tarancon.

Enguany, a més, s'ha implicat en el projecte les escoletes infantils de la ciutat per a començar la prevenció en una de les etapes més importants de la vida com és l'edat primerenca de 0-3 anys. Donades les circumstàncies especials ocasionades per la pandèmia del coronavirus, enguany no podrà haver-hi una trobada multitudinària com en anys anteriors però això no impedeix que cada grup participant puga col·laborar en el projecte.

Així, cada entitat podrà decorar un arbre amb allò que hagen teixit després de fer un taller de prevenció de violència de gènere que té com a objectiu “fer-nos conscients de la necessitat de fer xarxa i relacionar-nos des dels bons tractes”, ha assegurat la regidora de l'àrea. També aquest és l'objectiu de l'obra «Portes Endins» de Marta Enguix i el Projecte Caravanna, que des de la regidoria han oferit per als escolars de 4t d'ESO del municipi.

La regidora ha animat la ciutadania a participar en la iniciativa que suposa, a més, “una eina potent de compartir els espais i d'identificació col·lectiva” i, també, una manera de visibilitzar “el potencial i talent artístic que existeix a Borriana”.

Des de l'any 2016, la regidoria d'Igualtat ha dut a terme diferents projectes que han donat veu al dia 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

Maria Romero, en la seua intervenció, s'ha referit a les estadístiques que reflecteix el butlletí Estadístic que publica la secretaria d'Estat per la Igualtat i contra la violència de gènere del Ministeri d'Igualtat i ha destacat que el passat més d'agost, assenyalava Castelló com la província que havia experimentat un major increment en termes relatius de telefonades al 016, amb 584,3 trucades per milió de dones majors de 15 anys.