diversitat a borriana

El Dia Internacional de l’Orgull LGBTI (lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals), també conegut com a Dia de l’Orgull Gai o simplement Orgull Gai (en anglés, Gay Pride), és una sèrie d’actes que cada any els col·lectius LGBTI celebren de forma pública a fi d’instar la tolerància i la igualtat de gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals. Aquesta festa es realitza el dia 28 de juny, data en què es commemoren els disturbis de Stonewall (Nova York, EUA) de 1969, que marquen l’inici del moviment d’alliberament homosexual.

La noció bàsica de l’orgull LGBTI consisteix que cap persona ha d’avergonyir-se del que és, siga quin siga el seu sexe, orientació sexual o identitat sexual i/o afectiva. El terme escollit (orgull) té probablement més sentit, des d’un punt de vista filològic, en anglès que en espanyol. En efecte, la idea que sembla transmetre aquest concepte és més aviat la d’una dignitat intrínseca de cada ésser humà, que no ha de veure’s afectada per la seua conducta ni orientació sexual. En tal sentit, la traducció més correcta hauria de ser dignitat LGBTI.

Les regidories de Cultura i Igualtat han programat un total de quatre actes que inclouen una projecció d'una pel·lícula, una presentació d'un llibre, un contacontes i la lectura d'un manifest institucional.

El primer dels actes tindrà lloc al Teatre Payà el dimecres dia 19 de juny a les 19 h amb la projecció de la pel·lícula d'Arantxa Echeverría Carmen y Lola. Elles, són dues xiques gitanes que viuen als afores de Madrid. Carmen (Rosy Rodríguez) està destinada a casar-se i tindre fills, sense que d’ella s’espere res més. Un dia coneix a Lola (Zaira Romero), una gitana fora del comú que somnia anar a la universitat, que pinta grafitis i que li agraden les xiques. Prompte desenvoluparan una gran complicitat que les farà prendre consciència de la seua realitat. La cinta va tindre fins a nou nominacions als premis Goya de l'any 2018, aconseguint el màxim guardó en les categories de millor direcció novella (Arantxa Echevarría) i millor actriu de repartiment (Carolina Yuste), a més va ser seleccionada per a la projecció a la Quinzena de realitzadors del Festival de Cannes de 2018.

El dijous dia 20 de juny a les 19:00 hores a la Sala de plenaris de l'Ajuntament presentació del llibre La doble transición de Raúl Solís. El llibre centra la mirada sobre les dones transsexuals que li van plantar cara al franquisme, protagonitzant les primeres conquestes dels drets i les llibertats de la població LGTBI i que, en canvi han sigut totalment relegades al relat èpic de la lluita per la llibertat sexual. La doble transición conta la història de vuit dones transsexuals que van subvertir tots els tractats morals i religiosos de l’època. A la presentació també estarà present Myriam Amaya, una de les protagonistes del llibre.

El divendres dia 21 de juny a les 18:00 hores al claustre del CMC La Mercé, Contacontes sobre la diversitat familiar, sexual i d’identitat de gènere a càrrec de Clarió. En finalitzar es repartiran als xiquets i xiquetes assistents tatoos amb l'arc de Sant Martí.

Com a cloenda dels actes, el dia 28 de juny coincidint amb el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, a les 12:00 hores davant de les portes de l'Ajuntament es llegirà un manifest institucional i es penjarà la bandera de l'arc de Sant Martí.