mural ceràmic contra la violència masclista

Borriana, a través de la seua regidoria d'Igualtat, es converteix en la primera localitat a instal·lar el mural ceràmic “La Comunitat” que impulsa la reflexió sobre la igualtat de gènere entre el públic. Durant els dies 24 i 25 de novembre Borriana donarà un exemple de societat compromesa. Els artífexs d'aquest projecte cooperatiu són els ceramistes Ángel Igual i Antonio Pérez, que volen així demostrar el seu suport a les víctimes de la violència de gènere, en col·laboració amb la regidoria de Cultura i el Centre Municipal dels Arts Rafel Martí de Viciana. Tal com ha explicat la regidora de l'àrea, Maria Romero, “una vegada més volem que tots els sectors socials, econòmics o culturals de la ciutat estiguen implicats en les reivindicacions del 25-N, per açò hem optat una vegada més amb intervencions artístiques com la del mural ceràmic, ja que creiem que és una forma directa de traslladar el missatge de lluita contra la violència masclista i que arribe al màxim nombre de gent tant a nivell visual com a conceptual”. Borriana serà la primera localitat a acollir aquest mural col·lectiu però els seus creadors ja anuncien que altres ciutats se sumaran a aquesta iniciativa creant una xarxa de murals col·lectius. Perquè com ells mateixos afirmen, “un dels objectius d'aquest projecte és reivindicar la funció social de la ceràmica artística”.
El mural estarà realitzat amb mòduls hexagonals en forma de cel·les de ruscs d'abelles que representen la comunitat. Aquests mòduls que encaixen entre si ofereixen una infinitat de possibilitats per a conformar murals. Partint de la icona del color morat que simbolitzada la lluita contra la violència de gènere, els artistes crearan una sanefa habitada que delimitarà cadascun dels mòduls. El morat representa el suport de la societat respecte de les víctimes i la protecció d'aquesta mateixa societat contra la violència de gènere per a aconseguir una societat en igualtat. Cada mòdul del mural serà diferent amb la petjada d'una mà impresa on estan convidats tots aquells col·lectius i ciutadans que ho desitgen. “El nostre propòsit és el de deixar un llegat humà, estètic i un missatge en el qual la gent participe, col·labore, faça seu i prenga consciència mitjançant la realització de l'obra i cada vegada que la veu en un espai urbà”, assenyalen els seus ideòlegs.
Paral·lelament al mural hi haurà una sèrie d'activitats. Una d'aquestes accions serà la d'implicar als centres escolars perquè l'alumnat construïsca el seu propi mural i entre a formar part d'un concurs que tindrà com a escenari les xarxes socials. De forma simultània es realitzarà un document audiovisual sobre tota l'acció, els participants, les sensacions, les institucions participants i els objectius del projecte que, posteriorment, servirà com a material didàctic sobre la violència de gènere i la intencionalitat del mural.