Malgrat que els actes centrals de vaga i manifestació tenen lloc el mateix dia 8 de març, el mes sencer estarà replet d'activitats reivindicatives per a conscienciar sobre l'apoderament de la dona

 

 

 

El Ple Ordinari corresponent al mes de març en l'Ajuntament de Borriana aprovava la moció presentada per la mateixa regidora d'Igualtat, Maria Romero, per a “commemorar el dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona i promoure esdeveniments dirigits a reforçar el principi d'igualtat entre homes i dones”. I precisament amb eixe objectiu i per a seguir conscienciant sobre la necessitat de creació d'una llei d'equiparació efectiva a tots els nivells entre dones i homes, avui la regidoria d'Igualtat ha fet pública una completíssima programació que durant tot el mes de març vol “fer partícip a la ciutadania de Borriana, tant a nivell de conscienciació social com de reivindicacions a la qual van dirigides la majoria de les activitats i commemoracions d'aquest Mes de la Dona”, com ha explicat la mateixa Romero.

La regidoria d'Igualtat ha volgut que totes aquelles associacions i col·lectius que d'una forma o una altra col·laboren en la commemoració del Mes de la Dona a Borriana estiguen presents en una presentació on s'ha detallat el “caràcter reivindicatiu i d'apoderament de la dona que volem que estiga present en cada jornada”, com ha insistit Romero. Així s'ha volgut que representants de Creu Roja Joventut de Borriana i el projecte PINEO, de la AAVV del Port, el CMA Martí de Viciana, i les Fundacions LeCadó i Isonomía estigueren presents en la programació en la qual també participen de forma directa, com ha destacat Romero “ja que ha sigut un dels anys amb els quals hem comptat amb una major colaboració i participació a nivell associatiu, dels quals estem molt satisfetes”

Així, la programació s'iniciava aquest mateix dijous amb la inauguració de l'exposició “No + princesas” d'Arturo de las Liras i Marta Cubedo en el CMC La Mercè i que ha sigut cedida per la Fundació Isonomía. El dia gran del Mes de la Dona a Borriana arribarà amb la commemoració del dia 8 de març, amb la vaga de dues hores que s'espera siga “molt seguida” en la ciutat, i la invitació que es fa des de Borriana a participar tant en la concentració de la “Vaga Feminista” de les 13:00 hores en la Plaça Maria Agustina de Castelló, o la manifestació que tindrà lloc a València a partir de les sis de la vesprada. Precisament per això des de Borriana s'ha preparat un autobús que eixirà a les 16:30 hores des de l'Antic càmping de l'Arenal, on se celebrarà un altre dels actes importants de la jornada amb la ja tradicional menjar de “pa i porta” organitzada per l'AAVV del Port que un any més col·labora en la commemoració del Dia Internacional de la Dona a Borriana. L'acte, explicarà, a més, amb la participació de la iniciativa solidària “Pintant el camí de rosa” i del col·lectiu d'escriptors “Tirant Lo Groc”.

L'acte de lliurament dels premis del Dia de la Dona de Borriana, tindrà lloc el 10 de març a partir de les 13:00 hores en el Saló de Plens Municipal, on es premiarà a tres dones per la seua aportació al món de la cultura, l'art, la reivindiació social en la ciutat de Borriana. Li seguirà el dia 11 de març la tercera edició de la Cursa de la Dona, en la qual també col·labora la Fundació Le Cadó, qui després de la disputa d'aquesta prova no competitiva, rebrà el xec amb els fons recaptats que es destinarà a la recerca del càncer de mama. Una jornada en la qual també col·laboren marques com Frescamar, Coinpa, Gufresco, Finas, Naranjas La Torre, Taula i Videca, “que mostren així el seu compromís amb aquesta commemoració i amb el paper de la dona en la societat actual” com recordava Romero.

Per al dia 16 i en el carrer Maestrat, serà el Taller d'Ocupació Riu Anna qui aporte el seu gra d'arena amb activitats infantils a partir de les cinc de la vesprada i “Repensem els contes” de Felip Kevarec. Les activitats infantils amb perspectiva de gènere continuaren l'endemà, 17 de març, tant en la Plaça de les Eretes durant el matí com en el carrer Europa a les 17:00 hores.

El dijous 22 de març s'ha reservat per al taller de Ioga que té lloc a partir de les 09:30 del matí en el CMA Martí de Viciana, qui també ha volgut col·laborar en el Mes de la Dona de Borriana. Un treball conjunt que es repetirà el dimecres 28 amb l'espectacle de dansa “Petjades” que es realitzarà a les 17:30 hores en el mateix *CMA.

I tan sols queda destacar la presentació de les conclusions de la recerca sobre l'impacte del gènere en la guia de carrers de Borriana, i la posterior inauguració de l'exposició “Ella se merece una calle”, treball realitzat per Creu Roja Joventut i el seu projecte PINEO. Tal com ha volgut resumir la regidora d'Igualtat, Maria Romero, “ens trobem davant el mes de les reivindicacions del paper que juga la dona en la societat actual, i com sabem que queda treball per fer, vull agrair l'esforç de les entitats, marques i associacions col·laboradores per involucrar-se en aquesta doble lluita de conscienciació i reivindació de drets”.