Aumenta el abandono de voluminosos en vía pública en Burriana
  • Segons l'informe de Fobesa, dels 2.079 punts de recollida realitzats, quasi la meitat, 1.020, han sigut retirats per estar abandonats en la via pública sense avís

  • Deixar o tirar estris està considerat per les ordenances municipals una falta greu que comporta una multa de 600 a 30.000 euros


La recollida de voluminosos i estris a Borriana durant els primers quatre mesos d'enguany acumula una quantitat de 97.240 kg, en 2.079 punts de recollida, dels quals quasi la meitat, 1.020, han sigut retirats per estar abandonats en la via pública sense avís, segons es desprèn de l'informe de Fobesa.

El regidor de Serveis Públics del municipi, Vicent Aparisi, ha indicat que, “lamentablement”, s'ha detectat un nou repunt en les deixalles de voluminosos abandonats al carrer, i ha precisat que, per aquesta raó, l'equip de govern ha sol·licitat a la Policia Local que intensifique les indagacions per a multar a les persones responsables de les infraccions, perquè l'incompliment de l'ordenança de convivència ciutadana es penalitza amb sancions econòmiques.

De fet, tal i com ha indicat Aparisi, des de gener a abril, la Policia Local ha interposat 12 sancions per llançar o depositar restes voluminoses en la via pública. Sobre aquest tema ha reiterat que abandonar, deixar o tirar estris és una “conducta incívica” i considerada en l'ordenança municipal “una falta greu que comporta una multa de 600 a 30.000 euros”.

Aparisi ha atribuït l'augment dels abandonaments a “la deixadesa o la comoditat”, perquè l'Ajuntament i Fobesa faciliten els mitjans amb la recollida gratuïta cada dimarts i dijous avisant prèviament per telèfon. A més, ha manifestat que la retirada d'aquests grans objectes abandonats sense avís “encareix el sistema de recollida municipal i el complica”.

El regidor de Via Pública ha posat l'accent que “els mobles, electrodomèstics i estris que sobren en una casa també sobren al carrer” i ha indicat que s'han de portar a l'Ecoparc municipal, o respectar els dies, horaris marcats i condicions per a depositar aquests objectes”.

En aquest apartat, el regidor de Serveis Públics, Vicent Aparisi, ha subratllat que, de gener a abril d'enguany, els serveis de recollida de voluminosos han retirat objectes abandonats en la via pública o en contenidors en 1.020 punts, és a dir el 49 per cent del total, enfront de les 1.059 recollides amb avisos, que suposa el 51 per cent.

El regidor ha apel·lat, una vegada més, a la “responsabilitat ciutadana”, però també ha optat per mesures dissuasives, per la qual cosa la Policia Local ha intensificat els esbrinaments i aplicarà sancions econòmiques a les persones infractores.

Sobre aquest tema, Vicente Aparisi ha incidit en la “importància” que la ciutadania es consciencie de la “transcendència del reciclatge en tots els seus vessants”, per a evitar “la proliferació de residus abandonats en la via pública, que perjudiquen el conjunt de la ciutadania i donen una imatge de Borriana que no es mereix el conjunt de la població”.

Com desfer-se dels voluminosos

Finalment, ha recordat que les persones interessades a desfer-se de voluminosos han de cridar als telèfons 964 518 712 de Via Pública o al 964 536 761 de Fobesa per a indicar l'adreça i el nombre d'estris a retirar, que hauran de depositar a la seua porta en l'horari i dates acordades, o s'han de portar a l'Ecoparc municipal.