Dejar voluminosos en la calle sin avisar conlleva multas de 600 a 30.000 euros

Sis de cada deu persones trauen residus voluminosos al carrer al costat de contenidors sense avís previ a Borriana, segons es desprèn de l'informe municipal de 2018 del servei de recollida d'objectes voluminosos que realitza FOBESA , i que va arreplegar l'any passat al voltant de 380.000 quilograms de residus voluminosos.

Aquest servei va realitzar 3.509 retirades, de les quals 2.161 van ser residus deixats a la via pública sense avís previ i normalment al costat dels contenidors, i només 1.348 van ser després de rebre un avís per part dels veïns i veïnes. Aquestes dades evidencien que només avisa el 38 per cent de persones sobre la retirada d'aquest tipus de residus, per contra, el 62% els trauen al carrer sense avís previ.

Sobre aquest tema, el regidor de Via Pública, Vicente Aparisi, ha alertat que l'augment de deixalles voluminoses abandonades al carrer “és preocupant” i ha incidit en la “importància” que la ciutadania es consciencie de la “transcendència del reciclatge en tots els seus vessants”.

La pràctica d'abandonar mobles, matalassos, restes d'obra i altres materials, és una pràctica que està creixent i arriba a ser “alarmant”, ha precisat el regidor de Via Pública, i l'ha considerat com un “problema seriós”, perquè retirar aquests objectes grans en desús “encareix el sistema de recollida municipal i el complica”.

Concretament, el cost per a les arques municipals de la recollida dels voluminosos sense avisar de l’any passat s'eleva a 105.400 euros dels 170.000 euros del cost global, “una despesa elevada que deixa de destinar-se a uns altres treballs de via pública”, ha lamentat.

Per a Aparisi, la causa d'aquest augment pot ser “la deixadesa o la comoditat”. l'Ajuntament facilita els mitjans amb la recollida gratuïta cada dimarts i dijous avisant prèviament per telèfon, i ha apel·lat a la “responsabilitat i respecte de la ciutadania per a actuar en conseqüència”.

El responsable de Via Pública ha posat l'accent en el fet que “els mobles, electrodomèstics i estris que sobren en una casa també sobren al carrer” i ha indicat que s'han de portar a l'Ecoparc municipal, o respectar els dies i horaris marcats per a depositar aqueixos objectes”.

Així, ha recordat que el servei gratuït de recollida de voluminosos es presta cada dimarts i dijous, en horari de 19h a 04h, aproximadament, sempre davant de les seues façanes i sempre amb avís previ als telèfons 964518712 de Via Pública o al 964536761 de FOBESA , i ha advertit que en cap cas “han de depositar-se dins o al costat dels contenidors”.

Això precisament, ha remarcat Aparisi, “és el que volem evitar” i ha fet una crida a la ciutadania perquè utilitze aquest servei per a “evitar la proliferació de residus abandonats en la via pública, que perjudiquen el conjunt de la ciutadania i donen una imatge de Borriana que no es mereix el conjunt de la població”.

Segons ha manifestat el regidor, abandonar, tirar o depositar estris i mobles al carrer, és “una conducta incívica” i està considerada per les ordenances municipals com una una falta greu i ha advertit que comporta una multa de 600 a 30.000 euros.

A més, l'equip de govern ha donat ordre a la Policia Local que es realitzen indagacions quan es troben voluminosos en la via pública i en els contenidors. Amb això espera que aquesta mesura servisca com a element dissuasori de l'incompliment de l'ordenança de convivència ciutadana, que penalitza als infractors amb sancions econòmiques.

El procés és fàcil, ràpid, respectuós amb el medi ambient i legal”, ha reiterat Aparisi i ha afegit que es tracta d'un servei gratuït per al ciutadà “a una telefonada de distància, ja que és una recollida concertada per telèfon”.

Les persones interessades a desfer-se de voluminosos han d'avisar als telèfons 964518712 de via publica o al 964536761 de FOBESA per a indicar l'adreça i el nombre d'aparells, mobiliari o estris a retirar, que hauran de depositar a la seua porta en l'horari acordat del dimarts o dijous, avisant prèviament per telèfon.