Proyecto parque urbano arenal
  • La proposta d'ordenació i disseny més valorada per la ciutadania, després de passar per les aportacions i ajustos dels tècnics municipals i dels grups d'interés locals, es plasmarà en un projecte d'ordenació i d'intervenció com a Avantprojecte

La Junta de Govern Local ha adjudicat a l'empresa el Fabricante de Espheras Coop V, el contracte del servei d'elaboració d'un estudi diagnòstic amb participació ciutadana per al condicionament i millora del Parc Urbà de l'Arenal des d'una perspectiva social i normativa, per 17.097,30 euros, cofinançat amb fons FEDER.

Aquest estudi, segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, Bruno Arnandis, servirà de base per a “dissenyar l'execució material d'algunes zones en un àmbit d'actuació amb una ocupació de superfície aproximada de 24 hectàrees” i en les quals s'inclourà diferents usos com a parc públic de zones verdes, equipaments esportius i espais lliures, àrees de jocs i, fins i tot, viari en l'avinguda i el passeig marítim, en els quals es pot actuar de forma quasi immediata.

El treball, ha manifestat Arnandis, s'iniciarà amb l'anàlisi en diferents nivells temàtics, com ara mediambient i paisatge, mobilitat i accessibilitat, usos, activitats socials i econòmiques, normativa urbanística, territorial o zones de servituds, que s'han de tindre en compte per a l'ordenació i disseny de l'àrea de l'Arenal.

La intenció és crear la base per a un projecte que oferisca “una reordenació i un redisseny urbà que prioritze els usos socials i ambientals d'aquest estratègic espai”.

En aquest sentit, ha assegurat el regidor d'Urbanisme, “la proposta d'ordenació i disseny més valorada per la ciutadania, després de passar per les aportacions i ajustos dels tècnics municipals i dels grups d'interés locals, es plasmarà per part de l'equip multidisciplinari en un projecte d'ordenació i d'intervenció com a Avantprojecte, per al seu posterior desenvolupament en un Projecte Bàsic i d'Execució, amb la finalitat de realitzar les obres.

Per a Bruno Arnandis, aquesta iniciativa pretén “definir i dissenyar de manera participativa les intervencions necessàries que es puguen dur a terme a curt termini, compatibles amb el planejament vigent”; però, també, “definir l'estratègia d'ordenació a mitjà i llarg termini, per a iniciar les modificacions del PGOU per a dotar a tot l'espai d'un ús públic en la immensa majoria, que permeta en menor mesura usos terciaris especialment destinats a hostaleria i entreteniment d'una forma similar a la que ja existeix”.

Així, l'actuació en el Parc Marítim de l'Arenal té com a objectius, ha precisat, “generar un gran parc-zona verda que funcione com a estructura litoral, regenerar ambientalment i paisatgística el front marítim, esmorteir els problemes d'inundabilitat en èpoques de fortes pluges o a causa de temporals marítims considerant els possibles efectes del canvi climàtic”.

De l'anàlisi inicial prèvia realitzat per a l'elaboració de l'estudi diagnòstic, Bruno Arnandis ha destacat que el projecte recull uns “aspectes claus que hauran de formar part de la proposta d'ordenació i disseny del Parc Marítim i que permetran revisar el model obsolet de desenvolupament del Pla Especial”.

Entre els quals, ha citat “l'existència d'una sèrie d'espais i dinàmiques de valor ambiental i ecològic que hauran de protegir-se i potenciar-se, com ara dunes, flora, canals, i aigua”, i també s'ha referit a una unitat de criteri en tot l'àrea urbana, “en què serà la infraestructura verda la base del projecte que inclou espais arbrats, parcs, recorreguts, i platges”.

A més, ha precisat que els usos hauran de “resoldre les necessitats ciutadanes d'esplai, trobada i descans, i hauran de ser compatibles amb els valors ambientals de l'entorn, alhora que es protegiran els usos tradicionals com la pesca, el bany, els xiringuitos o els espais de socialització”.

Paral·lelament, l'ordenació haurà d'afavorir la direcció transversal ciutat-platja, ordenar el trànsit rodat per a tindre la mínima incidència amb els fluxos per als vianants. Les implantacions d'usos i les pròpies arquitectures hauran de ser de mínim impacte, reversibles i amb un caràcter unitari, i amb l'aplicació de criteris de sostenibilitat en el disseny i materialitat.

Pla de participació ciutadana

Per a incentivar la participació ciutadana es realitzaran tallers per a la divulgació i el diagnòstic participatiu. També es crearan meses de treball per a sintetitzar les propostes de millora ciutadana i les valoracions sobre les propostes amb les persones representants dels principals grups d'interés, per exemple, el port, les associacions veïnals del Port i el Grau, o les associacions de persones amb diversitat funcional, amb perspectiva de gènere, les comercials o les ecologistes-naturalistes.

Igualment, per a sintetitzar les propostes de millora ciutadana i les valoracions sobre les propostes es tindrà en compte els tècnics i funcionaris municipals, així com amb els representants de les regidories implicades. Els resultats d'aquest projecte es presentaran públicament a la ciutadania, com a retorn del procés de participació.