Safont exigirá a Costas los proyectos de regeneración del litoral

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, instarà de nou a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri de Foment perquè duga endavant ja els projectes promesos i previstos en una de les seues quatre Estratègies en què detalla les actuacions necessàries per a protegir i solucionar el problema d'erosió que pateix aquesta part del litoral.

Per a Safont la reunió prevista per a aquest dilluns a Madrid, en què participen els alcaldes i alcaldesses del litoral sud de la província amb la Direcció General, ha des ser “un punt d'inflexió” i espera tornar al seu municipi amb “solucions i actuacions fermes per part del Ministeri”.

Així, en la trobada tornarà a exigir que es complisquen els compromisos i “s'avance en ferm en les actuacions previstes, tan urgents com necessàries de regeneració i protecció de la costa de Borriana”.

L'alcaldessa ha lamentat que la resposta de Costes a les reiterades peticions per part de l'equip de govern perquè es plasmen les promeses ha sigut la licitació de l'estudi de l'impacte ambiental del projecte de regeneració de la platja de la Serratella i l'ha qualificada de “descoratjadora, insignificant i lenta”.

Safont ha recordat que les actuacions “imprescindibles” pendents que reclama es detallen en 'l’Estratègia d'actuació del tram de costa comprès entre el port de Castelló i el port de Sagunt (Castelló sud)', algunes descrites en la pròpia estratègia com a “prioritàries”.

Concretament, es tracta de la construcció de quatre espigons, la protecció de les goles, el reforç de diversos murs en la costa nord i, fins i tot, la creació d'una platja a la Serratella. L’alcaldessa demana que s'aborden ja les actuacions i projectes de regeneració i protecció del litoral de Borriana.

De totes les actuacions, segons ha manifestat Safont, hi ha dos espigons qualificats com a “prioritaris” en l’estratègia d'actuació de Costes i que l'equip de govern municipal considera “urgents”. Un en forma de L al costat de la desembocadura del riu que proporcionaria la protecció que necessiten les Terrasses i el Port. L'altre, un espigó en el camí de les Tancades, a l'abric del Port, que protegiria la zona de la Serratella i crearia una nova platja d'arena en la zona. A aquests dos espigons, caldria sumar uns altres dos espigons exempts previstos en la zona de la Serratella, ha aclarit.

També ha reprovat que, excepte Borriana, en la resta de municipis amb actuacions incloses en l'Estratègia s'estan realitzant diferents accions, i ha lamentat que les promeses i projectes incomplits han obligat el Consistori a contenir la regressió i a assumir nombroses obres d'emergència per temporals com els de principi d'any que van danyar “greument” la zona.

Finalment, Safont ha mostrat la seua esperança d’obtenir el dilluns en la reunió a Madrid “alguna cosa més que promeses i bones intencions”, i que per fi es progresse “de veritat” en els projectes previstos “tan necessaris “ per al litoral del municipi.

Encara mantinc alguna esperança que demà s'avance a fer realitat les actuacions previstes en el terme municipal de Borriana, i si no és així, torne a insistir que en l'equip de govern municipal estem disposats a abanderar qualsevol altra mesura reivindicativa”, ha precisat.