Reunión Generalitat, Ayuntamiento y vecinos sobre la marjalería
  • El director general d'Urbanisme, Vicent García Nebot, i els regidors d'Urbanisme, Bruno Arnandis, i de Zona Marítima, Vicent Aparisi, exposen les possibilitats per a la regularització dels habitatges a través de la minimització d'impacte ambiental


El director general d'Urbanisme de la Generalitat Valenciana, Vicent Garcia Nebot, acompanyat dels regidors de l'Ajuntament de Borriana d'Urbanisme, Bruno Arnandis, i el de la Zona Marítima, Vicent Aparisi, s'han reunit amb la Federació d'associacions veïnals de la zona marítima de Borriana per a exposar les possibilitats que permeten els canvis de la Llei d'Ordenació del Territori, Paisatge i Urbanisme (LOTUP), per a la regularització dels habitatges a través de la minimització d'impacte ambiental.

A més de la minimització d'impacte territorial prevista en el pla especial, alguns propietaris poden tramitar la seua pròpia minimització d'impacte individual, la qual cosa comporta tràmits més senzills i més ràpids. Segons ha comentat Vicent Garcia Nebot, la Generalitat a través del portal urbaclick.es, facilita una guia per a aquest tràmit en: https://urbaclick.es/guia-minimizacion/.

En el transcurs de la reunió s'han plantejat propostes reals que poden servir per a reordenar la zona, i possibiliten de regularització de les construccions i la suspensió dels procediments sancionadors. També s’ha tractat l’actuació que arreplega la normativa, a pesar que el sòl estiga classificat com a no urbanitzable, i s'ha indicat que el procés d'urbanització especial pot desenvolupar-se en fases.

Així mateix, les associacions han exposat les seues inquietuds i han pogut resoldre els seus dubtes sobre el tema per a després traslladar i assessorar els seus associats sobre aquest assumpte.

En la trobada, també s'han posat en valor les actuacions realitzades en la Marjaleria des de l'Ajuntament de Borriana en els últims cinc anys, prioritzant les actuacions antiinundacions i l'adequació de camins, o de regeneració de la costa per part del Govern a instàncies del consistori.

 

Firma del convenio entre el Ayuntamiento y la Comunidad de Regantes de Borriana para  la reparación de la bomba de achique de la acequía el Rajolí de la Serratella
  • L’alcaldessa de Borriana i el president de la Comunitat de Regants subscriuen un conveni de col·laboració pel qual el consistori assumeix el cost de reparació i posada en marxa

  • Per a millorar el drenatge i d'aquesta forma «disminuir la magnitud de les possibles inundacions que puguen produir-se en la zona en els períodes de pluges intenses»


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el president de la Comunitat de Regants de Borriana, Juan José Burdeus, han subscrit un conveni de col·laboració per a la reparació i posada en marxa de la bomba de buidatge d'aigua de la séquia del Rajolí a la Serratella, propietat del Sindicat de Regs.

A través del conveni, el consistori assumeix el cost de la reparació i posada en marxa, per un import de 13.517 euros, mentre que el manteniment serà responsabilitat de la comunitat de regants.

L'alcaldessa ha destacat la importància d'aquest acord perquè suposa millorar el drenatge de la séquia del Rajolí i, d'aquesta forma, “poder disminuir la magnitud de les possibles inundacions que puguen produir-se en la zona de la Serratella durant els episodis de pluges intenses, i el consegüent perjudici que ocasiona als habitatges i als veïns i a les veïnes que tenen propietats en aqueixa zona o hi transiten”.

El Ayuntamiento repara la bomba del Rajolí de la Serratella
  • Per a millorar el drenatge i d'aquesta forma “disminuir la magnitud de les possibles inundacions que puguen produir-se en la zona en els moments de pluges intenses»

  • L'alcaldessa i el president de la Comunitat de Regants de Borriana subscriuran un conveni de col·laboració


L'Ajuntament de Borriana està reparant una de les bombes de buidatge del Sindicat de Regs de Borriana construïdes com a drenatge de la zona de la marjaleria en la franja costanera sobre la séquia del Rajolí en la Serratella, amb la finalitat d'evacuar les aigües a la mar i minimitzar els problemes d'inundacions que es produeixen quan les pluges són intenses.

Per a la qual cosa, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el president de la Comunitat de Regants de Borriana, Juan José Burdeus, subscriuran un conveni de col·laboració per a la reparació i posada en marxa de la bomba d'aigua, amb un cost de 13.517 euros que assumeix el consistori i el manteniment de la qual serà responsabilitat de la comunitat de regants.

Maria Josep Safont, acompanyada pel regidor de Zona Marítima i Obres Públiques, Vicent Aparisi, el president de l'associació de veïns de la Serratella, Ximo Sanahuja, i la secretària del la Comunitat de Regants, Jordana Ninot, han visitat els treballs de reparació.

L'alcaldessa ha destacat la importància d'aquesta obra per a “millorar el drenatge de la séquia del Rajolí” i, d'aquesta forma, “disminuir la magnitud de les possibles inundacions que puguen produir-se en la zona de la Serratella en els moments de pluges intenses, i el consegüent perjudici que ocasiona als habitatges i als veïns i les veïnes que tenen propietats en la zona o transiten per la rodalia”.

Cal recordar que la séquia del Rajolí que discorre paral·lela al camí de la Serratella i que té l’eixida a la mar prop del camí de la Ratlla de Nules, arreplega aigües d'excessos de reg i aigües pluvials provinents de l'escolament superficial de la marjaleria, en èpoques de pluja.

En moments de marea alta, l'aigua de la séquia ha d’eixir a la mar per l'extracció a través de dos bombes, una de les quals estava avariada i és la que en aquests moments està reparant-se, gràcies a l'acord entre les dos institucions.

Borriana solicita el permiso para instaklar dos tornillos de Arquímedes en La Serratella

 

  • Amb la finalitat d'evitar inundacions en els habitatges amb l'evacuació d'aigua de pluja a la mar en períodes de fortes pluges


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha sol·licitat la concessió administrativa d'ocupació de domini públic maritimoterrestre per a la instal·lació d'un sistema de drenatge d'aigua pluvial a través de la instal·lació de dos caragols d'Arquimedes en la zona de la Serratella.

Concretament, en la sol·licitud signada avui per l'alcaldessa, l'Ajuntament sol·licita al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la concessió per a situar al carrer les Alqueries, en la zona del jardí al costat del camí Serratella 121, el solar en què s'allotjaran els dos caragols d'Arquimedes que es pretenen instal·lar.

L'objectiu, segons ha explicat Maria Josep Safont, és “complir amb la legislació en aquesta matèria i evitar les inundacions dels habitatges existents en la zona de la Serratella, amb l'evacuació d'aigua de pluja a la mar en períodes de fortes pluges”.

Amb els dos caragols d'Arquimedes, ha concretat l’alcaldessa, “s'augmentarà considerablement la velocitat d'evacuació de les aigües pluvials a la mar, en una zona amb una capa freàtica molt pròxima a la superfície i que necessita un drenatge ràpid” i, d'aquesta manera, ha continuat, “s'evitarà els efectes de les inundacions amb les quals han de bregar els veïns i les veïnes d'aqueixa zona del litoral borrianenc”.

Sobre aquest tema, la primera edil ha precisat que un caragol d'Arquimedes de diàmetre 1.900 mm és capaç d'evacuar “fins a 1.000 litres per segon”, és a dir, ha matisat, “tres vegades més de capacitat de desguàs que la bomba de 70 CV de potència que l'Ajuntament va utilitzar per a drenar la séquia del Rajolí en la seua eixida al mar el mes de gener passat”.

Es tracta, ha assegurat, d'un mecanisme hidràulic “de gran ajuda per a l'extracció de grans cabals d'aigua en cas d'inundacions o de grans temporals de pluja”, i suposarà una inversió al voltant de 720.000 euros, per la qual cosa “sol·licitarem les ajudes pertinents a la Generalitat”, ha declarat Safont.

Per a sol·licitar la concessió i dur a terme aquesta “importantíssima” instal·lació hidràulica, prèviament els tècnics municipals han realitzat un estudi per a determinar la ubicació més òptima i el millor aprofitament del sistema de drenatge.

Finalizada la regeneración de la playa del Grao con arena del Arenal
  • La platja de el Grau de Borriana ja disposa d'una zona d’arena anivellada per a l’ús i el gaudi dels veïnat de la zona

Gràcies al trasllat de més de 10.000 metres cúbics d’arena procedent de la platja de l'Arenal, avui han finalitzat els treballs de regeneració de la platja del Grau de Borriana, que ja disposa d'una franja d’arena, a vora mar, per tota la platja.

Una vegada finalitzat el trasllat de l’arena i l'anivellament de la platja, la zona ja està preparada i a disposició per a l’ús i el gaudi de la ciutadania del municipi i dels turistes. Tal com ha manifestat Vicent Aparisi, regidor de Platges de Borriana, "els treballs de millora de la nostra costa continuaràn, sense oblidar cap racó, en la zona de la platja de la Serratella i de les Terrasses".


Visita de la delegada del Gobierno en la Comunitat y de la alcaldesa a las obras de reparación de la Serratella
  • L'alcaldessa de Borriana, la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana i la subdelegada del Govern a Castelló han visitat avui les obres


La delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha visitat aquest migdia acompanyada per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, les obres de reparació que s'estan realitzant en el litoral de la zona de la Serratella a causa del temporal Glòria que va afectar, entre el 19 i el 25 de gener, la costa del municipi i que segons han anunciat finalitzaran la primera quinzena de juliol.

En la visita han participat també la subdelegada del Govern a Castelló, Soledad Ten, el president de l'associació de veïns de la Serratella, Ximo Sanahuja, el primer tinent d'alcalde i regidor delegat de Zona Marítima i Serratella, Vicent Aparisi, el tercer tinent d'alcalde, Vicent Granel, i el regidor d'Ordenació del Territori i Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis.

Durant la visita han pogut comprovar la marxa i l’estat de les obres d'emergència que realitza la Direcció General de Costes a Borriana pels desperfectes causats pel temporal Glòria, que es van reprendre a principis de maig i que ja s’estan acabant.

Entre les actuacions que s'estan realitzant es troba la reconstrucció dels dos espigons del final del camí la Ratlla. Uns treballs de reparació, en què, a més, es va decidir desplaçar els espigons mar endins amb la finalitat de “crear una platja d'arena més àmplia a l'abric dels dics, generant d'aquesta forma una protecció més eficient de la costa contra els temporals marins”, ha confirmat Maria Josep Safont.

Igualment, Costes està ultimant ja els treballs de reparació en la zona afectada, d'una franja paral·lela a la línia de costa entre el carrer Bèlgica i el carrer Malta, que va quedar danyada després del temporal de l’hivern passat.

En aquest tram, i aprofitant els depòsits marins abocats pel temporal, s'han realitzat dos alineacions de dunes paral·leles a l'escullera de protecció de la costa dins dels 20 metres de la franja de Domini Públic Marítimoterrestre. A més, també s'ha conclòs la neteja i desbrossament d'alguns trams de la servitud de trànsit de 6 metres afectada pel temporal.

 

 

  • Els treballs continuaran i també es desenvoluparan en la zona de platja la Serratella i de les Terrasses

Des de la Regidoria de Platges de Borriana, dirigida per Vicent Aparisi, juntament amb la de l'àrea de Turisme, està realitzant enguany un gran esforç per a regenerar, condicionar i mantindre les platges de la ciutat.

Així ho ha manifestat Aparisi, que ha explicat que durant aquests dies és la platja del Grau la que s'està adequant amb el trasllat de més de 10.000m cúbics d'arena procedent de la platja de l'Arenal, amb l’ajuda de diferents màquines que anivellen la zona. Uns treballs que continuaran, segons ha assenyalat, i que també es realitzarà en la zona de platja de la Serratella i de les Terrasses.

Per a la qual cosa, prèviament, s'extrau arena de la platja de l'Arenal, que auto-regenera l'arena de manera molt ràpida, amb la finalitat de poder condicionar la platja del Grau, de la Serratella i de les Terrasses per al gaudi de veïns i visitants.

El pas del camí la Cossa que travessa el riu de Millars en el tram final de la desembocadura torna a estar obert a la circulació, després d’haver estat dos mesos tancat pels últims temporals de pluges intenses, segons ha indicat el regidor de Borriana de la Zona Marítima i Santa Bàrbara, Vicent Aparisi, en la visita acompanyat d'altres responsables municipals de l'Ajuntament d'Almassora.


Aparisi ha explicat que el pas del camí la Cossa connecta les persones residents a les alqueries de Santa Bàrbara (Borriana) amb el camí del Marjalet d'Almassora. Aquest pas evita que veïnat i llauradors que necessiten circular entre el terme de Borriana i Almassora hagen de pegar la gran volta per l'autovia CV-18.


El pont ja ha estat reparat, en aquesta ocasió a càrrec del consistori d'Almassora i, sobre aquest tema, el regidor de Borriana ha explicat que cada vegada que el pas necessita ser condicionat “s'alternen tots dos consistoris a assumir les despeses i treballs de reparació”.


Cal recordar que l'últim temporal de pluges va provocar un augment considerable del cabal que va acabar enderrocant part del pont del pas del camí la Cossa. L'aigua, que arrossegava canyes i altres restes vegetals, va tapar els ulls del pont i en va provocar el trencament.