Visita a las obras de costas en la Serratella y a las posibles ubicaciones del tornillo de Arquímedes

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor delegat de Serveis Públics i Zona Marítima, Vicent Aparisi, juntament amb el president de l'associació de veïns de la Serratella, Ximo Sanahuja, han visitat les obres de reparació que s'estan realitzant en el litoral de la zona de la Serratella pel temporal Glòria que va afectar la costa del municipi entre el 19 i el 25 de gener.

En la visita, l'alcaldessa ha explicat que la Direcció General de Costes ha reprès les obres d'emergència en la costa de Borriana pels desperfectes que va causar el temporal Glòria, i entre les actuacions que està realitzant des de la setmana passada el Govern de l’Estat es troba la reconstrucció dels dos espigons del final del camí la Ratlla.

Aquests espigons, ha indicat Vicent Aparisi, a més de reparar-los s'ha decidit desplaçar-los mar endins amb la finalitat de crear una platja d'arena més àmplia a l'abric dels dics, i crear d'aquesta forma una protecció més eficient de la costa davant dels temporals marins.

Igualment, Costes està reparant la zona afectada d'una franja paral·lela a la línia de costa entre el carrer Bèlgica i el carrer Malta que va quedar danyada després del temporal de l’hivern passat. En aquest tram, i amb els depòsits marins llançats pel temporal, es procedirà a realitzar dos alineacions de dunes paral·leles a l'escullera de protecció de la costa dins dels 20 metres del Domini Públic Marítim Terrestre demarcat. A més, també es realitzarà la neteja i desbrossament d'alguns trams de la servitud de trànsit de 6 metres afectada pel temporal.

Aprofitant la visita a la zona, a què han assistit a més tècnics municipals, Safont i Aparisi han inspeccionat també les possibles ubicacions per a la instal·lació d'un sistema de drenatge d'aigües pluvials mitjançant la instal·lació d'un o diversos caragols d'Arquimedes en la zona de la Serratella per a “augmentar la velocitat d'evacuació de les aigües pluvials a la mar, en una zona amb una capa freàtica molt pròxima a la superfície i que precisa d'un ràpid drenatge” i, d'aquesta manera, ha continuat, “evitar els efectes de les inundacions amb què han de bregar els veïns i les veïnes d'aquesta zona del litoral borrianenc”.

Segons ha assenyalat el regidor, s'ha iniciat ja el procés de la instal·lació hidràulica amb l'estudi per part dels tècnics municipals, i ha argumentat que un caragol d'Arquimedes de diàmetre 1.900 mm és capaç d'evacuar “fins a 1.000 litres per segon, és a dir, tres vegades més de capacitat per a desaiguar que la bomba de 70 CV de potència que l'Ajuntament va utilitzar per a drenar la séquia del Rajolí en la seua eixida a la mar el mes de gener passat d'enguany”.

Es tracta, ha assegurat, d'un mecanisme hidràulic “de gran ajuda per a l'extracció de grans cabals d'aigua i en cas d'inundacions o de grans temporals de pluja”, i suposarà una inversió a l’entorn dels 500.000 euros, per la qual cosa “sol·licitarem les ajudes pertinents a la Generalitat”, ha conclòs Aparisi.

Retirada de voluminosos tras las inundaciones por las lluvias

El regidor responsable de Serveis Públics, Zona Marítima i Santa Bàrbara, Vicent Aparisi, ha assegurat que les persones els habitatges de les quals s'han vist afectats per inundacions en la zona marítima com a conseqüència de les fortes precipitacions caigudes sobre Borriana durant els dos últims, “tenen garantida la recollida dels voluminosos que vulguen tirar”.

Segons ha informat el responsable municipal, l'Ajuntament ha arribat a un acord amb Fobesa perquè l'empresa arreplegue en les seues vivendes els mobles, electrodomèstics i estris dels habitatges danyats per l'aigua.

Així, de manera excepcional, segons ha indicat Aparisi, les persones de la zona que vulguen desfer-se de voluminosos, no hauran de desplaçar-se per a portar-los a l'Ecoparc municipal, podran depositar-los en les seues façanes, ja que serà Fobesa la que els arreplegarà dels seus habitatges.

El servei especial i gratuït de recollida de voluminosos es prestarà des d'avui dijous fins al dissabte inclòs, de manera que les persones afectades que volen fer ús del servei particular aquests dies hauran de depositar-los davant de les seues façanes i, si és possible, avisant prèviament al telèfon 964536761 de FOBESA .

Incidentes producidos por las fuertes lluvias

Les fortes precipitacions caigudes sobre Borriana durant ahir i avui han ocasionat multitud d'incidències en el municipi i han provocat una situació complicada, sobretot en la zona marítima. Policia Local, operaris de Via Pública, de Facsa i, fins i tot, bombers treballen, sense treva, per a restablir en la mesura que siga possible la normalitat als carrers del municipi i fer front a les conseqüències dels més de 130 litres per metre quadrat que s'han registrat fins a les 8h d'aquest matí.

Fins ara, el temporal de pluja ha produït inundacions en habitatges en diferents zones dels poblats marítims i en nombrosos carrers amb vehicles bloquejats i s'han hagut de tallar tots els accessos a la zona del barri dels Pescadors. També ha obligat al tancament de 18 camins i sendes rurals i efectius de la Policia Local i dels Bombers han realitzat tres evacuacions de persones majors o impedides d'habitatges inundats als carrers Gregal, Ponent i camí de l'Eccehomo.

A més, la pluja i la tempesta han provocat que saltara el transformador del carrer Illes Columbretes i s'han quedat sense llum en els habitatges, en tota la zona de Mariners, Pescadors, etc. i també en zones de la Serratella. Tampoc funcionava l'enllumenat públic en Quarts de Calatrava, i en el primer tram de l'avinguda Jaime Chicharro.

Encara que estan funcionant tots els sistemes de drenatge, les bombes de la  Serratella y depuradora, del Port, de l'avinguda de la Mediterrània amb l'escullera de Ponent i els operaris han estat obrint els embornals, desembossant desaigües amb la retroexcavadora i repassant les goles de la platja i la Serratella, la sèquia el Rajolí i les bombes de buidatge, la quantitat d'aigua que ha caigut en molt poc temps ha superat la capacitat de drenatge.

Els operaris de Via Pública i la Policia Local continuen amb les tasques per a restablir les condicions de totes les zones afectades i a l'espera que les pluges donen una treva.

 

Estat de vies i camins de competència municipal, actualitzat a les 17.00 hores.

- camí Marjalet: Tallat totalment.

- camí Santa Pau: Tallat a l'altura del camí Marjalet.

- camí Carnissers: Tallat a l'altura del camí Marjalet.

- passarel·la del Clot: Tallada.

- camí Llombai: Tallat a l'altura del camí Marge.

- camí Ratlla de Nules: tots els accessos Tallats.

- camí Marge: Tallat entre camí Serratella i camí Pedra Blava

- camí Vell de la Mar: des de la ctra. del Grau Tallat.

- camí la Closa: Transitable.

- camí la Coixa: Tallat.

- camí la Cosa: Transitable, obert al trànsit fins a l'encreuament amb la cantera Vora Riu, a partir d'ací Tallat perquè ningú continue cap a Almassora travessant el riu.

- camí Fondo amb Jaume I: Transitable.

- l'Eccehomo amb Xamussa: Tallat.

- camí Sedre: Transitable.

- camí Serratella: Transitable, amb desviament a l'altura de la depuradora.

- camí Artana: Transitable, obert al trànsit.

- camí la Mar de Vila-real: Transitable.

- vials de servei de la CV-18, direcció Castelló, el vial esquerre: Transitable, i el víal de la dreta:  Transitable.

 

La alcaldesa visita las zonas afectadas por la borrasca Gloria

 

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha visitat aquest matí diverses zones marítimes de la localitat per a comprovar els principals efectes de la borrasca Glòria, on ha pogut conèixer la preocupació dels veïns i veïnes i explicar-los les gestions i les actuacions que està fent el Consistori.

Safont ha manifestat que l'Ajuntament està avaluant exhaustivament els danys ocasionats, sobretot, pel temporal marítim, que és el que més destrosses ha produït, i que cada vegada es repeteixen en períodes de temps més curts, amb la qual cosa s'incrementen els danys mediambientals i materials.

Segons ha indicat Safont, l'impacte del temporal s'ha notat a Borriana en espais de la façana litoral com la Serratella i les Terrasses, a més, les platges i les esculleres han resultat especialment afectades.

S'ha fet una primera valoració visual i, juntament amb l'enginyer municipal, s'està realitzant un balanç exhaustiu per a determinar els danys econòmics ocasionats i poder sol·licitar les corresponents ajudes, tant a la Diputació com a la Generalitat i al Ministeri.

L'alcaldessa ha agraït la diligència del president de la Generalitat, Ximo Puig, així com del president de la Diputació, José Martí, que han mostrat el seu compromís d'oferir la màxima col·laboració possible per a recuperar el litoral borrianenc.

En aqueix sentit, ha assenyalat que avui mateix el Ple del Consell ha aprovat un acord perquè els municipis afectats puguen presentar, en un termini de 45 dies, “totes les seues estimacions dels danys ocasionats pel temporal en les infraestructures i béns públics” i, així, poder “rebre les ajudes corresponents per a restablir la normalitat al més prompte possible”.

Igualment, el Consell ha instat el Govern d'Espanya que declare els municipis que han patit els efectes del temporal 'Gloria' com a “zona afectada greument per una emergència de protecció civil i a la tramitació de subvencions per a l'atenció de necessitats derivades d'aquesta declaració”. Segons li ha confirmat la Subdelegació del Govern a l'alcaldessa, Borriana està inclosa en l'informe de municipis afectats.

No obstant això, a causa de la problemàtica de la regressió del litoral, Safont ha lamentat els “reiterats incompliments i retards dels compromisos per part de Costes”, que obliguen el Consistori a actuar cada nou temporal, “assumint nombroses obres d'emergència per a pal·liar les greus destrosses a les platges, passejos i altres zones marítimes causats per les borrasques”. A més, segons el seu parer, els efectes dels temporals precisen “cada vegada més d'un esforç major a nivell de treballs, inversions i reparacions, perquè els danys derivats causen més destrosses i tenen major impacte mediambiental i econòmic”.

Actuacions i inversions econòmiques que, ha subratllat l'alcaldessa, “inevitablement, es tiren per la borda amb cada nou temporal marítim, perquè són pedaços que no resolen el problema real i l'única solució són les obres majors a realitzar per part del Govern d'Espanya”, ha assegurat.

Per això, Safont ha exigit una vegada més al Ministeri de Foment que inicie, “d'una vegada per sempre, les actuacions i projectes promesos de regeneració i protecció del litoral de Borriana” i, més concretament, s'ha referit a la construcció dels espigons, la protecció de les goles, el reforç de diversos murs en la costa nord i les obres a la Serratella.

Totes aquestes obres, segons ha afirmat, estan previstes en l'Estratègia d'actuació del tram de costa comprès entre el port de Castelló i el port de Sagunt (Castelló sud). Dels quatre espigons projectats, ha matisat, “dos estan qualificats com a prioritaris en la pròpia estratègia d'actuació”, i des de l'equip de govern municipal “els considerem urgents i per això continuarem exigint el seu compliment i estem disposats a abanderar qualsevol altra mesura reivindicativa”.

 

El Ayuntamiento consigue el permiso para agua potable en las antiguas escuelas de Santa Bàrbara

 

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha autoritzat la concessió d'aigua potable sol•licitada per l'Ajuntament de Borriana per a la instal•lació d'un pou al pati de les antigues escoles de Santa Bàrbara, segons ha fet públic el regidor de la zona marítima i Serveis Públics, Vicent Aparisi.

La concessió publicada en el Butlletí Oficial de la Província satisfà una demanda de l'equip de govern actual que es remunta a 2015, en resposta a una de les antigues reivindicacions de l'associació de veïns de Santa Bàrbara.

Amb el permís, ha explicat Aparisi, “per fi es podrà instal·lar un pou d'aprofitament d'aigües subterrànies, per al proveïment i extracció d'aigua potable d'un volum fins a 4.000 m3 a l'any i la infraestructura del qual consistirà en un grup electrobomba submergible de 5 cv de potència”.

Per a satisfer les necessitats d'aigua potable tant de les instal•lacions de les antigues escoles de Santa Bàrbara com dels veïns i les veïnes de la zona que vulguen arreplegar aigua apta per al consum humà, el regidor ha assegurat que s'instal•larà una font per a facilitar la seua utilització.

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha mostrat la seua satisfacció perquè mitjançant aquesta autorització s'aconsegueix “la viabilitat de l'execució per al proveïment d'aigua potable a Santa Bàrbara i desbloquejar la situació”.

Per a Safont suposa finalment una “resposta tardana però positiva a una demanda municipal que pretén solucionar una deficiència”, i que, efectivament, “proporcionarà subministrament d'aigua apta per al consum en la zona, cosa que sens dubte ajudarà a millorar la seua qualitat de vida”.

Moderada satisfacción tras la reunión de la alcaldesa con Costas en Madrid

L'alcaldessa Maria Josep Safont ha mostrat la seua “moderada satisfacció” després de la reunió aquest dilluns a Madrid amb la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri de Foment, en la qual han participat els alcaldes i alcaldesses del litoral sud de la província de Castelló i el subdirector general per a la protecció de la Costa, Ángel Muñoz.

En la reunió, Safont acompanyada del regidor d'Urbanisme i Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, ha instat de nou que s'inicien els projectes promesos i previstos en una de les quatre Estratègies en la qual detalla les actuacions necessàries per a protegir i solucionar el problema d'erosió que pateix aquesta part del litoral, algunes qualificades com a prioritàries.

En aquest sentit, l'alcaldessa ha assolit “cert grau d'esperança” perquè des del Ministeri per a la Transició Ecològica li han comunicat que el dia 24 d'aquest mes s'obriran els sobres de licitació de l'estudi de l'impacte ambiental del projecte de regeneració de la platja de la Serratella per a la seua adjudicació i que a principis del pròxim any 2020 es licitarà l'estudi de l'impacte ambiental del projecte de regeneració de la zona sud.

També ha assenyalat que el Ministeri s'ha compromès amb més de 600.000 euros per a col·laborar en la reparació dels desperfectes provocats per la DANA a la província, que beneficiaran en part a Borriana.

No obstant això, la primera edil ha lamentat “la lentitud i el poc avanç en la redacció i execució dels projectes previstos”, i que “seguim sense partida pressupostària o quantia econòmica concreta per al desenvolupament de les diferents actuacions que necessita el nostre litoral”.

A més de reivindicar solucions, Safont i la resta d'alcaldes i alcaldesses han sol·licitat la intermediació del Ministeri per a poder tenir una “comunicació fluida i resolutiva” amb la delegació de Costes a Castelló perquè de moment “no és  així”.

En la reunió l'alcaldessa de Borriana també ha plantejat altres demandes del municipi sense resposta com la reiterada des de fa anys de la construcció d'una passarel·la fixa en el Clot de la Mare de Déu, i que des de l'equip municipal de govern “hem plantejat enguany, amb 5 propostes amb projectes tècnics i solucions”.

També ha reclamat una concessió per a ocupació del domini públic marítimoterrestre en una superfície de 80.212 metres quadrats des de les Terrases fins a la Serratella, ja sol·licitada en 2017.

Respecte als projectes de regeneració de la costa del municipi, que l'alcaldessa demana que s'aborden ha recordat que bàsicament es tracta de la construcció de quatre espigons, la protecció de les goles, el reforç de diversos murs en la costa nord i la creació d'una platja a la Serratella.

Safont exigirá a Costas los proyectos de regeneración del litoral

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, instarà de nou a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri de Foment perquè duga endavant ja els projectes promesos i previstos en una de les seues quatre Estratègies en què detalla les actuacions necessàries per a protegir i solucionar el problema d'erosió que pateix aquesta part del litoral.

Per a Safont la reunió prevista per a aquest dilluns a Madrid, en què participen els alcaldes i alcaldesses del litoral sud de la província amb la Direcció General, ha des ser “un punt d'inflexió” i espera tornar al seu municipi amb “solucions i actuacions fermes per part del Ministeri”.

Així, en la trobada tornarà a exigir que es complisquen els compromisos i “s'avance en ferm en les actuacions previstes, tan urgents com necessàries de regeneració i protecció de la costa de Borriana”.

L'alcaldessa ha lamentat que la resposta de Costes a les reiterades peticions per part de l'equip de govern perquè es plasmen les promeses ha sigut la licitació de l'estudi de l'impacte ambiental del projecte de regeneració de la platja de la Serratella i l'ha qualificada de “descoratjadora, insignificant i lenta”.

Safont ha recordat que les actuacions “imprescindibles” pendents que reclama es detallen en 'l’Estratègia d'actuació del tram de costa comprès entre el port de Castelló i el port de Sagunt (Castelló sud)', algunes descrites en la pròpia estratègia com a “prioritàries”.

Concretament, es tracta de la construcció de quatre espigons, la protecció de les goles, el reforç de diversos murs en la costa nord i, fins i tot, la creació d'una platja a la Serratella. L’alcaldessa demana que s'aborden ja les actuacions i projectes de regeneració i protecció del litoral de Borriana.

De totes les actuacions, segons ha manifestat Safont, hi ha dos espigons qualificats com a “prioritaris” en l’estratègia d'actuació de Costes i que l'equip de govern municipal considera “urgents”. Un en forma de L al costat de la desembocadura del riu que proporcionaria la protecció que necessiten les Terrasses i el Port. L'altre, un espigó en el camí de les Tancades, a l'abric del Port, que protegiria la zona de la Serratella i crearia una nova platja d'arena en la zona. A aquests dos espigons, caldria sumar uns altres dos espigons exempts previstos en la zona de la Serratella, ha aclarit.

També ha reprovat que, excepte Borriana, en la resta de municipis amb actuacions incloses en l'Estratègia s'estan realitzant diferents accions, i ha lamentat que les promeses i projectes incomplits han obligat el Consistori a contenir la regressió i a assumir nombroses obres d'emergència per temporals com els de principi d'any que van danyar “greument” la zona.

Finalment, Safont ha mostrat la seua esperança d’obtenir el dilluns en la reunió a Madrid “alguna cosa més que promeses i bones intencions”, i que per fi es progresse “de veritat” en els projectes previstos “tan necessaris “ per al litoral del municipi.

Encara mantinc alguna esperança que demà s'avance a fer realitat les actuacions previstes en el terme municipal de Borriana, i si no és així, torne a insistir que en l'equip de govern municipal estem disposats a abanderar qualsevol altra mesura reivindicativa”, ha precisat.

El Ayuntamiento cede gratuitamente dependencias de las escuelas de Santa Bárbara a la asociación de vecinos

L'Ajuntament ha cedit gratuïtament a l'Associació de Veïns de Santa Bàrbara determinades dependències de l'immoble municipal 'Escoles de Santa Bàrbara', segons es desprèn de l'acord subscrit avui entre l'alcaldessa Maria Josep Safont, i el president d'aquesta associació, Alejandro Pascual.

L'alcaldessa ha explicat que es tracta de “una cessió d'ús de deu anys que s'atorga en precari, podent l'Ajuntament deixar-la sense efectes per causa d'interès general, per a destinar-la a altres usos considerats preferents” .

Amb la signatura d'aquest acord al qual ha assistit també el regidor de Poblats Marítims, Vicent Aparisi, l'Associació de Veïns disposarà d'instal·lacions on poder reunir-se i realitzar les seues activitats.

Safont ha destacat que la cessió s'emmarca en el propòsit de l'equip de govern de continuar col·laborant amb “les entitats sense ànim de lucre que presten serveis que redunden en benefici dels veïns i les veïnes de la nostra ciutat i que s'encarreguen de dinamitzar, programar i ajudar a millorar el dia a dia de les persones”.