L'IES Jaume I de Borriana ha presentat aquest matí als seus deu patrocinadors i en presència de les alcaldesses de Borriana, Maria Josep Safont i Les Alqueries, Esther Lara, així com la Directora Territorial d'Educació, Maria José Palmer, i altres autoritats, el seu nou projecte educatiu, pioner a la Comunitat Valenciana i que consisteix a combinar la metodologia de l'aprenentatge basat en projectes (ABP), l'educació en valors (Aprenentatge Servei i Aprenentatge Cooperatiu) i la innovació educativa.


El projecte, que ja porta més d'un mes en marxa i ha generat els seus primers productes que van ser exposats per l'alumnat de 1r d'ESO en el saló d'actes de l'IES Jaume I (base de dades de parcs naturals, història d'Egipte com a exemples), és pioner i centra l'atenció de l'Administració i tota la comunitat educativa perquè s'ha implantat de forma coordinada i col·lectiva en tot un nivell, els sis grups de primer de l'ESO que enguany té el centre, les aules del qual han canviat radicalment la seua disposició (es treballa en grups cooperatius) i dotació (compten amb tauletes, ordinador per al professorat, tauletes gegants que substitueixen a les pissarres digitals i xarxa wifi.


“La nostra proposta se centra a fer un pas avant perquè el nostre alumnat tinga la millor formació possible. Estem en un món canviant i, en contrast, el món educatiu canvia molt a poc a poc, per això l'IES Jaume I ha volgut aplicar un nou model metodològic d'ensenyament. Estem impartint un ensenyament manipulatiu, pràctica, cooperativa i, a més, amb l'Aprenentatge Servei demostrem que el centre està viu perquè l'alumnat va als centres de majors, a una ONG, a una protectora d'animals… i treballen allà. Se senten útils, estan motivats… És el que cerquem, un desenvolupament integral de l'alumnat”, afirmava Mari Carmen Usó, directora del centre educatiu.


El projecte inclou docència compartida (dos docents per aula) en franges horàries simultànies, sempre a últimes hores de cada jornada, amb dues sessions seguides per grup que és quan es gesten els projectes amb totes les seues fases. “Ningú ens va dir que anava a ser fàcil, però un mes després de començar el curs, amb els primers productes acabats en cada grup, podem assegurar que el projecte gaudeix de bona salut. Hem hagut de cercar finançament per a dotar tecnològicament les aules, per això cal agrair a les empreses la seua ajuda. Però també cal agrair al nostre equip humà el seu treball, tenim docents molt valents que han fet realitat aquest repte educatiu”, afegia Usó. En el mateix sentit, l'Alcaldessa i regidora d'Educació, Maria Josep Safont mostrava la seua satisfacció en veure “com s'ha implicat el professorat, com han aconseguit que la iniciativa privada col·labore directament en el projecte i com els centres educatius de Borriana continuen a l'avantguarda de les noves metodologies de treball”.


La jornada de presentació ha acabat amb una ruta guiada per les sis aules de l'ESO on s'està desenvolupant un projecte que tindrà un futur prometedor. La coordinadora del ABP (Aprenentatge Basat en Projectes) de l’IES Jaume I, la professora Rocío Montolío, assegurava que “tenim la convicció de canviar un sistema educatiu obsolet, no fem açò per qüestió de modes, simplement perquè partim de les necessitats de l'alumnat, ho fem per ells. Hem observat en aquest temps que els i les alumnes se senten importants, són més participatius i aprenen cooperant, s'ajuden els uns als altres, estan més motivats i senten que tots poden aportar. Estem orgullosos del nostre treball, de l'equip de 13 docents que assumeixen el repte aquest curs i que, malgrat les dificultats, donen exemple perquè el projecte tinga continuïtat en 2º el pròxim any”.