L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, inaugura les jornades i situa el servei d'Atenció al Desenvolupament Infantil “com un referent amb la capacitat de convocatòria i formació que avui podem vore al Casal Jove”

 

El Casal Jove de Borriana ha estat el lloc triat per les treballadores del servei de Atenció al Desenvolupament Infantil per a la celebració de la Trobada de Professionals de la Salut i l'Atenció Primerenca que durant dues jornades ha reunit a prop de quaranta persones que han debatut i treballat al voltant del concepte de l'atenció a xiquets i xiquetes d'entre 0 i 2 anys i com el tractament de la salut pot ser clau en el seu futur desenvolupament. Tal com han explicat les responsables del servei ADI a la ciutat, “el seminari estava dissenyat per a professionals de l'atenció primerenca, així com a aquells que treballen exclusivament a l'àrea de la salut relacionada amb la primera infància”. L'objectiu d'un seminari que ja fa setmanes que va esgotar les places per participar de les dues jornades de xerrades i debats, “és compartir coneixements entre professionals de diferents àrees però que tenen a la infància com target comú en els seus treballs i dedicacions, i per tant, ens servisca a tots els assistents per millorar el maneig d'eines específiques de diagnòstic i detecció primerenca de xiquets i xiquetes amb Trastorn de l'Espectre Autista, a fi de poder donar-los el suport necessari i acompanyar a les seves famílies tan prompte com siga possible”. 

El programa d'aquesta Trobada de Professionals de la Salut i l'Atenció Primerenca es basa en la dotació de recursos i eines per a la detecció primerenca i el conseqüent diagnòstic del trastorn de l'espectre autista. Així, s'han iniciat les jornades amb la definició i classificació del DSM IV-TR al DSM-5. Però segurament la part de les ponències en què més interès han mostrat la majoria de les assistents ha estat “La importància de la detecció primerenca” d'aquest tipus de transtorns. Com identificar els senyals d'alerta o els principals instruments amb els quals avui dia es compta per a aquesta detecció han centrat bona part del debat entre els professionals participants de la trobada. A més, el seminari s'ha completat amb un apartat dedicat a la “Avaluació i diagnòstic del TEA”. Així els ponents Yolanda Montoro García i Darío Rico Bañón membres del Centre Universitari de Diagnòstic i Atenció Primerenca de la Universitat de València, han ofert durant dos dies “les claus perquè els professionals que treballem directament amb xiquets i xiquetes d'edats entre els 0 i els 3 anys tinguem les eines suficients per detectar possibles transtorns que una vegada diagnosticats puguen tindre la menor afecció possible en el seu desenvolupament, tal com ha explicat la responsable del ADI, Lina Puig. Al seu costat, la seva companya, Ana Vicent s'ha mostrat “molt satisfeta de la resposta que hem tingut, ja que vam haver d'intentar ampliar les places disponibles setmanes abans de la trobada, la qual cosa demostra tant la bona organització de les jornades com l'interès que els temes tractats desperten entre els professionals que ens dediquem a la infància”. A la vegada, també han volgut mostrar “el nostra agraïment a les institucions, tant a l'Ajuntament pel seu recolzament continuat i constant, com a la Conselleria d'Igualtat, per l'ajuda tant de la Cap del Servei Blanca Carreras com a la Directora Territorial d'Igualtat, Carmen Fenollosa”, però sense oblidar a aquells professionals que les han fet possible, que en aquest provenen de “Afanias, Fundación Sindrome de Down, Aspas, Aspropace de Castelló i fins i tot la recentment autoritzada Creixent de Benicarló, així com tambè profesionals de Salud Mental Infantil, infermers i pediatres del Centres de Salut de Borriana i profesionals de diversos Centres d'educació especial”.