• Per a poder començar l’enderrocament de l’edifici i la construcció del nou IES Jaume I
  • L’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor d’Educació, J. Ramon Monferrer, han visitat el solar i han contemplat l’inici dels treballs

Dilluns van començar els treballs d’adequació del solar de l’antic IES Llombai, on s’instal·laran les aules prefabricades adaptades i adequades per a reubicar, provisionalment, el professorat i els estudiants de l’IES Jaume I de Borriana, i poder així començar l'enderrocament de l'edifici i la construcció del nou IES Jaume I.


Així ho ha confirmat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, que acompanyada pel regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, ha visitat l'inici dels treballs, on ha avançat que la previsió és habilitar al llarg d'aquest estiu les instal·lacions de l’aulari i, d'aquesta forma, “que estiga tot acabat per a fer el trasllat el més ràpidament possible, encara que les previsions són que el trasllat a aquestes instal·lacions provisionals es realitze a l'octubre perquè al novembre puguen iniciar-se els treballs d'enderrocament de l'actual IES”.


Maria Josep Safont ha assegurat que el nou IES Jaume I de Borriana, que es construirà en la mateixa parcel·la de 19.327 metres quadrats i les obres del qual, segons ha indicat, seran licitades “en les pròximes setmanes”, compta amb un pressupost global que ascendeix a més de 13 milions d'euros, i serà un complex educatiu “completament nou, punter en matèria d'eficiència energètica i un dels més grans i cars de la Comunitat Valenciana.


Cal recordar que la construcció del nou institut està inclòs en el pla de construcció d'infraestructures educatives, Edificant, i està finançat per la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports. La redacció del projecte ha sigut realitzada per Santatecla Arquitectes SLP.
Amb la construcció de la futura infraestructura educativa, pressupostada en 13.513.523 euros, ha insistit l'alcaldessa que “es renovaran les obsoletes instal·lacions del primer institut que es va construir a la ciutat fa més de cinquanta anys, que pateixen un deficient i degradat estat arquitectònic, per a aconseguir-ne unes altres de més eficients i adequades”.


També han explicat que la previsió és que les obres de construcció del nou centre culminen l'últim trimestres de 2022, i el nou edifici “comptarà amb més aules i tallers, així, podran incorporar-se els cicles formatius de Fusteria i d’Artista Faller i Construcció d’Escenografies, que actualment s'imparteixen fora de les instal·lacions de l'IES en les dependències municipals de l'antic escorxador del camí Xamussa”.

L'IES Llombai de Borriana ha implantat per al proper curs,2020-21, un nou Cicle de Formació Professional de grau mitjà d’Atenció a persones en situació de dependència, en resposta a l'increment de la demanda d'aquest perfil professional. Actualment, s’està sol·licitant tant en l'àmbit domiciliari i institucional, i la seua activitat se centra, principalment, en l’atenció, el servei i la cura directa de persones amb dependències.

A més, aquest cicle permetrà aprofundir i actualitzar la preparació de les persones en les noves tècniques, aptituds, competències i ferramentes que demana el mercat laboral en el sector professional sociosanitari.

La competència principal de les persones tècniques que finalitzen el cicle és la d'atendre les persones en situació de dependència, en l'àmbit domiciliari i institucional, amb l'objectiu de mantindre i millorar la seua qualitat de vida, amb la realització d’activitats assistencials, no sanitàries, psicosocials i de suport a la gestió domèstica, l’aplicació de mesures i normes de prevenció i seguretat i la derivació a altres serveis quan siga necessari.

Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, a Espanya hi ha 1,2 milions de persones dependents, de les quals, 381.508 es troben en llista d'espera per a poder ser ateses per un Tècnic en Atenció a Persones en Situació de Dependència.

El regidor d'Educació, Joan Ramon Monferrer, ha felicitat l'IES Llombai per la implantació d’aquest cicle perquè “és evident que estudiar aquesta titulació és una magnífica oportunitat per a trobar treball i, a més, ajudar persones amb qualsevol tipus de dependència, perquè estaran contínuament implicats en l'atenció, el servei i la cura directa de persones amb dependències”.

Entre les ocupacions que poden exercir les persones que realitzen els estudis d'aquest grau mitjà figuren, a més de cuidadora de persones en situació de dependència en diferents institucions i domicilis, la de cuidadora en centres d'atenció Psiquiàtrica i gerocultor o gerocultora.

Igualment treballs de governant i subgovernant de persones en situació de dependència en institucions, auxiliar responsable de planta de residències de majors i persones amb discapacitat, auxiliar d'ajuda a domicili, assistent d'atenció domiciliària, treballador o treballadora familiar, auxiliar d'educació especial, assistent personal i teleoperador o teleoperadora de teleassistència.

Dates d'admissió en FP

Monferrer ha recordat a les persones interessades que la presentació de sol·licituds telemàtiques d'admissió en Formació Professional es farà del 17 al 25 de juny. En el cas de l’FP Bàsica, les llistes provisionals es publicaran el 13 de juliol. Es podrà reclamar del 13 al 15 de juliol. Les llistes definitives es faran públiques el 27 de juliol i la matriculació serà del 22 al 28 de juliol.

Quant al grau mitjà, grau superior i els nous cursos d'especialització d'FP, les llistes provisionals es publicaran el 20 de juliol. Es podrà reclamar del 20 al 22 de juliol, les llistes definitives es faran públiques el 29 de juliol i la matriculació serà de l'1 al 9 de setembre.

La Escola Infantil Municipal inicia el proceso de admisión
  • L'escola d'Educació Infantil Municipal Príncep Felip, amb 91 places, compta amb 61 vacants per al pròxim curs

  • Les sol·licituds hauran de presentar-se entre l'1 i el 9 de juny, ambdós inclusivament


 L'Ajuntament de Borriana ha començat el procés d'admissió de l'alumnat de l'Escola Infantil Municipal per al curs escolar 2020-2021, les sol·licituds d’inscripció hauran de presentar-se entre l'1 i el 9 de juny, ambdós inclusivament.

El regidor responsable de l’Escoleta Infantil, Javier Gual, ha explicat que l'escola d'Educació Infantil Príncep Felip, de titularitat municipal, compta amb 91 places, de les quals per al pròxim curs hi ha 61 vacants, d’aquestes, 8 són per a alumnat nascut en 2020 o 2019, 11 places per a nascuts en 2019, 30 vacants en dos aules per a nascuts en 2019 o 2018, i 14 per a l'alumnat nascut en 2018.

En relació als criteris d'admissió de l'alumnat, s'organitza en un procediment objectiu que, en concurrència, permet que s'accedisca en funció dels punts obtinguts en aplicació dels criteris que s'estableixen com a puntuables, de manera que l'escolarització tinga en compte la presència de germans i germanes matriculats en el centre; pares, mares o tutors legals que treballen en el centre; proximitat del domicili; renda per càpita de la unitat familiar; condició legal de família nombrosa, i concurrència de discapacitat funcional en l'alumne o alumna o en algun dels seus pares, mares o germans. A més, es valora la condició de família monoparental.

Les sol·licituds, segons el model de l'Annex I, publicat en el web municipal hauran de presentar-se en el registre electrònic de l'Ajuntament de Borriana, https://burriana.sedelectronica.es/info.0 degudament emplenades, signades i acompanyades de la documentació que s'hi indica.

La formalització de la matrícula es realitzarà del 23 al 30 de juny, ambdós inclusivament, una vegada finalitzat el procés previ que s'iniciarà amb el lliurament d'instàncies, informació i presentació de sol·licituds de l'1 al 9 de juny, ambdós inclusivament, la publicació de la llista provisional d'admissió prevista per al dia 16 de juny, la presentació de reclamacions a la llista provisional d'admissió, del 16 al 18 de juny, i la publicació de la llista definitiva el dia 22 juny.

El Ayuntamiento distribuye tabletas entre escolares vulnerables de Borriana

L'Ajuntament de Borriana distribuirà entre l'alumnat en situació vulnerable del municipi les 20 tauletes amb targeta de dades que ha adquirir el consistori per a complementar l’oferta de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, destinades a l'alumnat sense recursos perquè puga seguir el curs de manera telemàtica.

A més, les àrees d’Educació i Serveis Socials han tramitat, a través de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVHA), la instal·lació de 50 connexions wifi, per a 50 tauletes digitals més sense targeta de dades que han proporcionat els mateixos centres al seu alumnat, per tal que puguen fer ús d’internet i puguen seguir les activitats de la resta de l’alumnat en aquest període de confinament.

Aquest matí s’han entregat les vint tauletes digitals a les direccions dels centres que n’han obtingut, juntament amb les corresponents targetes amb connexió a internet, i se'ls han explicat els passos d'instal·lació i ús de les tauletes digitals. Aquesta setmana se cediran les tauletes a l’alumnat fins a final de curs, per tal d’arribar també a l'alumnat que té dificultats per a seguir l'aprenentatge en lìnia des de casa per no disposar a casa seua de dispositius electrònics. A final de curs hauran de tornar-les als centres.

El regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, ha destacat l’esforç de les institucions i el treball complementari en aquest tipus d’iniciatives, entre la Generalitat i l’Ajuntament, i ha mostrat el seu agraïment a la Conselleria d’Educació per aquesta iniciativa. Perquè, segons ha valorat, “les xiquetes i els xiquets de contextos més vulnerables han de tindre les mateixes oportunitats educatives que la resta de companys i companyes”.

Els dispositius adquirits per l’Ajuntament de Borriana tenen les mateixes característiques que els que han enviat la Conselleria d’Educació a l'alumnat dels instituts i col·legis; són tauletes Huawei amb targeta integrada de Telefónica. Cal assenyalar que els dispositius tenen connexió pròpia a la xarxa durant un mínim de dos mesos, si cal es poden prorrogar, i ja estan activats i preparats per a funcionar.

Des de la regidoria d'Educació, ha indicat el regidor de l'àrea, s'ha acordat amb els centres educatius el repartiment de les tauletes, que són de propietat municipal i estaran gestionades per cada centre i, quan s’acabe el curs, les famílies tornaran les tauletes al centre i l’Ajuntament podrà demanar-les o cedir-les per al proper curs al mateix centre o a un altre que puga necessitar-les.

La direcció dels centres també haurà de seguir un protocol per a recollir aquest material, adquirit per a "disminuir la bretxa digital a Borriana", ha explicat Monferrer. Membres dels equips directius inclosos en aquesta iniciativa arreplegaran els dispositius en dependències municipals, on s'han pres mesures per a garantir el distanciament.

Pla 'MULAN' de formació a distància

Cal recordar que des de la Conselleria d'Educació s’està potenciant la formació asincrònica de tot l'alumnat d'Infantil, Primària, Secundària, FP i Batxillerat mitjançant el pla 'MULAN', que disposa d’eines informàtiques diverses organitzades per nivells educatius.

A més, l'alumnat disposa de seguiment i aprenentatge en línia mitjançant la comunicació telefònica amb el personal docent, que va marcant les pautes d'aprenentatge mitjançant els llibres de text de Xarxa Llibres i els materials curriculars elaborats.

Burriana ha adquirido 5.500 mascarillas infantiles

L'Ajuntament de Borriana ha adquirit les primeres 5.500 màsqueres infantils per a repartir-les entre escolars del municipi de 3 a 14 anys, a partir de la propera setmana, segons ha avançat el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer.

Durant aquesta setmana, Monferrer ha mantingut reunions virtuals amb diferents centres educatius per a ultimar els detalls del primer repartiment de màsqueres per a la població infantil, tals com horaris, llocs, metodologia i les mesures sanitàries de contenció per a garantir la protecció davant la Covid-19, a més d'instruir sobre la forma correcta d'utilitzar-les per a evitar un possible contagi”.

En aquesta primera distribució, a cada xiquet o xiqueta li correspondrà una unitat. Posteriorment, i ja per al curs pròxim, l'Ajuntament col·laborarà amb l'administració autonòmica perquè aquest col·lectiu continue proveït del material necessari per a protegir-se quan isca de casa i en els centres escolars.

El regidor d'Educació ha precisat que les 5.500 màsqueres infantils que es distribuiran des de la setmana vinent “són de dos grandàries, reutilitzables i estan homologades, per la qual cosa poden aguantar almenys cinc cicles de llavat i assecat mantenint les seues prestacions”.

Aquesta iniciativa se suma a totes les que s'estan duent a terme en el municipi amb motiu de la crisi sanitària de la Covid-19, per a protegir-se i evitar la propagació del virus.

“Aconseguir aquest tipus d'elements de protecció per a la població infantil ha sigut més complicat que adquirir-los per a les persones adultes, motiu pel qual ha tardat una miqueta més”, ha matisat Monferrer.

El regidor ha recordat que en el curs escolar 2019-2020 hi ha matriculats més de 5.000 alumnes i alumnes d'Infantil, Primària i Secundària, en els 12 centres educatius de Borriana.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor d'Educació, J. Ramon Monferrer, han rebut a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Borriana l’alumnat i el professorat de Romania que visiten Espanya i formen part del projecte Erasmus +, finançat per la Unió Europea, l'objectiu principal del qual és motivar l'alumnat en l'àmbit acadèmic.

L’alumnat visitant ha estat acompanyat en tot moment per l’alumnat i el professorat de l'Institut Jaume I de Borriana que, amb les samarretes del projecte, guiaran l’estudiantat estranger en aquesta setmana de visita i es prepararan per a viatjar als països dels altres centres, dins d'aquest projecte, el curs que ve.

Els alumnes de 3r de l'ESO de l'institut Jaume I de Borriana han assistit avui a l'Ajuntament per a realitzar una activitat sobre els diferents sistemes educatius europeus. El debat s'ha centrat en les diferents metodologies educatives tradicionals i innovadores dels països: Espanya, França, Alemanya, Romania, Croàcia, Turquia i Finlàndia.

La directora de l'institut, Mari Carmen Usó, explicava: "Es tracta d'una activitat recollida en un dels tres projectes que es realitzen aquest curs en l’IES Jaume I, que aquesta vegada se centra en l'Educació i, més concretament, en els sistemes educatius dels països amb els quals el nostre centre té contacte a través d'Intercanvis i Projectes Erasmus ".

 

La petició unànime del Consell Escolar Municipal perquè el divendres 20 de març siga no lectiu a Borriana, a canvi de prolongar el curs un dia més al juny, ha sigut autoritzada per la Direcció General de Centres de la Conselleria d’Educació. Al juny, el curs acabarà en Infantil i Primària el dia 19 de juny, i en Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius, el 17 de juny.

Finalment, la setmana de falles completa serà no lectiva per als centres educatius de Borriana, que no tindran activitat acadèmica del 14 al 22 de març. A més, aquest any les festes de falles coincideixen amb la Magdalena amb la qual cosa Borriana i Castelló coincidiran en el calendari acadèmic festiu per a aquesta setmana.