Mosquitos Borriana

    • - Des del passat dilluns 17 i fins avui, 22 de maig, s'ha reforçat el tractament en les zones propícies a embassaments, en el llit del riu, en diferents punts urbans i en tota la zona marítima


    Durant aquesta setmana, l'Ajuntament de Borriana ha reforçat i intensificat els tractaments larvicides i adulticides per tal d’evitar la proliferació de mosquits de camp després de les fortes pluges recents i de la pujada de temperatures, tot i que la Regidoria de Salut que dirigeix Dolores Carbonell realitza actuacions de control de plagues de mosquits durant tot l'any a través de l'empresa concessionària Lokímica, encarregada de la gestió.

    Segons ha confirmat la regidora, des del passat dia 17 i fins avui, 22 de maig, s'ha reforçat el tractament en les zones propícies a embassaments, en el llit del riu, en diferents punts urbans i en la zona del Grau i marítima. A més, s'ha realitzat una busca de focus privats potencials per a poder avisar a propietaris o aplicar l'ordenança municipal amb sancions.

    Així, ha explicat Dolores Carbonell, s'han realitzat tractaments perimetrals sobre la vegetació al voltant de les zones urbanes amb la finalitat de reduir al màxim les poblacions de mosquits adults. També s’han fet tractaments terrestres de fumigació per termonebulització per a mosquits adults, i tractaments per a larves en séquies i en els focus detectats en via pública amb presència larvària, així com tractaments en jornades intensives amb nebulitzacions i inspeccions durant 5 dies.

    Així mateix, Carbonell ha assegurat que l'Ajuntament ja té aprovada per Salut Pública la sol·licitud del pla de tractament aeri per al control del mosquit en zones d'aiguamolls o entollades de la Marjaleria, de validesa per a un any.

    La regidora de Salut ha recordat que amb la finalitat de mantindre el terme municipal de Borriana en les millors condicions sanitàries possibles, i evitar a més “els efectes molestos que els mosquits causen a la ciutadania, com ara picades i reaccions al·lèrgiques locals”, l'Ajuntament desenvolupa un tractament terrestre contra els mosquits “durant tot l'any, i es potencia i intensifica en cas de necessitat, com ha passat ara o en el període estival”.

    De fet, ha precisat, els tractaments es realitzen tots els mesos de l'any i ja al març i abril es reforcen els treballs i passen a ser quinzenals”. A més, els productes emprats, ha afirmat, “són innocus per al medi ambient, i no afecten en cap cas la qualitat de les aigües ni les zones, protegides o no, de fauna i flora.

    En el municipi, el tractament durant tot l'any està orientat a “evitar l'aparició d'insectes en qualsevol estat, larves o adults, i es completa, a més, amb el monitoratge de les zones i detall de resultats”, la qual cosa permet, segons Carbonell, “avaluar permanentment el servei i determinar les actuacions a realitzar”.

    Respecte a les zones de tractament, l'edil de Salut ha explicat que s'estén “des del nucli urbà a la zona marítima, en àrees on pot produir-se estancament d'aigua i zones on existeix vegetació abundant i acumulació d'aigua”.

    D'altra banda, Dolores Carbonell ha advertit els veïns i veïnes del municipi sobre la importància d’“evitar els estancaments d'aigua en poals, bidons i basses en parcel·les privades, que pot derivar en sancions contemplades en l'ordenança municipal”.

    Totes aquestes actuacions impulsades pel consistori es complementen amb els tractaments aeris que realitza puntualment la Diputació de Castelló, que se centren en les zones agrícoles, de marjal i fluvials en el terme municipal.