El Ayuntamiento intensdifica el tratamiento contra los mosquitos

L'Ajuntament de Borriana ha intensificat aquest mes els tractaments per a evitar la proliferació de mosquits com a conseqüència de les pluges recents i de la pujada de temperatures, tot i que la regidoria de Salut que dirigeix Dolores Carbonell realitza actuacions de control de plagues de mosquits durant tot l'any a través de l'empresa concessionària Lokímica, encarregada de la seua gestió.

Segons ha confirmat la regidora, “en les últimes setmanes ja hem començat a reforçar aquests treballs, després dels primers episodis de pluges d'aquesta primavera i davant la pujada de temperatures, per evitar l'aparició de focus de mosquits”, fins i tot abans que el consistori rebera l'informe elaborat pel director del Pla Provincial Contra els Mosquits, el catedràtic de la Universitat de València Ricardo Jiménez, que ratificava la presència de focus d'immadurs d'aquestes espècies després de la visita de control a mitjan abril.

Així, s'han reforçat els tractaments terrestres de fumigació per termonebulització per a mosquits adults, que es realitzen a la nit i a l'alba, i també en els tractaments per a larves en sèquies, en la zona marítima i diferents punts urbans. Concretament, s'han efectuat desinsectacions els dies, 6, 8, 10, 20 ,24 i avui 25 d'abril en diferents àrees del municipi.

Tal com reconeix Carbonell, precisament, la situació actual d'estat d'alarma i de confinament de la població és un bon moment per a fer tractaments més intensius, “ara que hi ha menys presència de persones en la via pública i en prevenció que el problema dels mosquits puga anar a més”.

A més, ha recordat als veïns i veïnes del municipi la importància de “evitar els estancaments d'aigua en poals, bidons i basses en parcel·les privades”.

Paral·lelament, dijous passat la Diputació de Castelló va aplicar tractaments aeris amb helicòpter en les zones de la marjal de Borriana, séquies de la zona de la platja de l'Arenal, llit del riu i en el Clot de la Mare de Déu, per a fer front a la proliferació de larves i exemplars adults de mosquit, detectats en les últimes setmanes. Es tracta d'un tractament líquid que s'aplica sobre concentracions d'aigua allunyades de les vies urbanes, que és eficaç contra les larves i els mosquits adults i no afecta ni a la resta d'insectes ni a la fauna aquàtica.

La responsable de l'àrea ha recordat que amb la finalitat de mantindre el terme municipal de Borriana en les millors condicions sanitàries possibles, i evitar a més “els efectes molestos que els mosquits causen a la ciutadania, com ara picades i reaccions al·lèrgiques locals”, l'Ajuntament desenvolupa un tractament terrestre contra els mosquits “durant tot l'any que es potencia i intensifica en cas de necessitat, com ha passat ara o en el període estival”.

En el municipi el tractament durant tot l'any està orientat a “evitar l'aparició d'insectes en qualsevol estat, larves o adults, i a més es completa amb el monitoratge de les zones i el detall de resultats”, la qual cosa permet, segons Carbonell, “avaluar permanentment el servei i determinar les actuacions a realitzar”.

També ha concretat que els tractaments es realitzen tots els mesos de l'any, i els productes emprats, ha assegurat, “són innocus per al medi ambient, no afecten en cap cas la qualitat de les aigües ni les zones protegides, o no, de fauna i flora”.

Respecte a les zones de tractament, la regidora de Salut ha explicat que s'estén “des del nucli urbà a la zona marítima, en àrees on pot produir-se estancament d'aigua i zones on existeix vegetació abundant a més d'estancament d'aigües”.

Al llarg de l'any, el tractament és mensual, quinzenal o setmanal, depenent de l'època, i durant alguns mesos l'obtenció de dades es realitza en 20 punts de monitoratge del terme municipal.

Aquestes actuacions es complementen amb els tractaments que realitza la Diputació de Castelló, que se centren en les zones agrícoles, de marjal i fluvials en el terme municipal.