Una quinzena de joves de Borriana han iniciat aquesta mateixa setmana la seua participació en el programa de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) “JoveOportunitat-2” (JOOP), a través del qual es pretén orientar i assessorar a persones joves que es troben parades o han abandonat els seus estudis perquè acaben creant el seu propi itinerari d'inserció tant a nivell social com a laboral de cara al futur. Així, les regidories de Joventut, Promoció Econòmica i Educació han coordinat tots els passos previs perquè aquells joves que inscrits en el programa de Garantia Juventil tingueren accés al JOOP i hagen començat amb les sessions que se celebren en el Casal Jove de Borriana.
El programa, que està finançat pel Fons Social Europeu, es desenvoluparà durant els pròxims quatre mesos, fins que en el mes de juny es done per tancat tot el procés a través del que els i les joves participants poden reorientar el seu futur professional. I fins a allà s'han desplaçat tant l'Alcaldessa, Maria Josep Safont com la regidora de Joventut, Lluïsa Monferrer per a acompanyar als i les participants en una de les primeres sessions. Tal com explicava la mateixa Monferrer “el programa JOOP està dirigit a joves que, havent deixat d'estudiar de manera prematura i sense obtenir titulació o tenint únicament el graduat en ESO, no estan treballant ni tampoc estudiant en l'actualitat”. Per la seua banda, des del departament de Promoció Econòmica que també ha gestionat aquesta segona edició del programa JOOP a Borriana, la regidora Maria Romero ha indicat que “l'objectiu d'aquests tallers és realitzar una acció de coaching als joves amb la finalitat de motivar-los i canviar la manera en què s'enfronten a la seua realitat personal, social i laboral, per a així acabar generant un itinerari propi d'inserció que millore les seues prestacions en els pròxims mesos”.
Es tracta, per tant, d'empoderar als i les joves i dotar-los de les eines per a poder aconseguir un il·lusionant projecte de vida, amb una professió i amb possibilitat d'independitzar-se. Tal com s'indicava des del mateix IVAJ i després de l'anàlisi de l'experiència de l'any passat, la iniciativa és una espècie de teràpia “de xoc” que es duu a terme per pedagogs i monitors experts, els qui orientaran i informaran els participants de totes les alternatives possibles per a dur a terme el seu propi projecte vital i laboral, amb una metodologia acadèmica completament diferent a la qual estan acostumats.