Fitur 2019

Els regidors de Turisme, Vicent Garcia, i de Cultura, Vicent Granel han sigut els encarregats de promocionar la ciutat de Borriana i els seus productes i recursos turístics durant l'edició de FITUR 2019. I ho han fet amb diversos actes i cites que han tingut lloc durant la jornada del dijous, que han començat amb una de les grans novetats que enguany la capital de la Plana Baixa ha volgut que siga protagonista en la Fira Internacional de Turisme. Es tracta del recentment inaugura Museu Faller de Borriana, que com ha explicat Granel “durant aquests primers mesos d'obertura al públic ha rebut fins i tot moltes més visites de les esperades, per la qual cosa hem comprovat com s'ha convertit en un dels al·licients més atractius per a visitar per aquelles persones que visiten la nostra ciutat”. Així, ha sigut la roda de premsa en la qual tots dos representants municipals han explicat tant el procés de creació i construcció del Museu situat en el CMC La Mercè Borriana com el bon funcionament des de la seua inauguració, la que ha iniciat a primera hora del matí la participació i difusió dels recursos locals en FITUR. A més, l'acte de presentació del Museu Faller de Borriana s'iniciava amb un vídeo promocional sobre les festes josefines que la ciutat viurà en menys de dos mesos, així com altres tradicions i atractius locals, com la celebració de la Creus de Maig que també té gran arrelament a la ciutat.
A penes un parell d'hores després, el protagonisme de les Falles i el Museu Faller es traslladava a un dels productes gastronòmics més representatius de Borriana, com són els Coents. Si ja en els dos últims anys, la marca Coents de Borriana” va atraure desenes i desenes de persones que volien conéixer els secrets del producte típicament borrianenc, el showcooking que hui ha tingut lloc en FITUR i on diversos cuiners han mostrat la infinitat de possibilitats culinàries dels Coents, ha fet que encara més gent haja degustat per primera vegada el producte. En paraules del mateix regidor de Turisme, Vicent Garcia, “productes tan nostres com els Coents, i el treball que en els últims anys han realitzat aquells restauradors i carnissers de Borriana que treballen amb ells, han fet que s'haja convertit en un emblema i una forma més de donar a conèixer la nostra ciutat, així que tan sols cal veure el número de públic i d'autoritats que ser han acostat a gaudir del showcooking per a veure el creixement tant a nivell de vendes com de promoció que ha suposat la marca “Coents de Borriana”. Així, personalitats com el Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, o la Vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, han volgut conèixer les diferents propostes presentades per Borriana en FITUR, tant optant per la possibilitat de conèixer les Falles de Borriana a través del muntatge 3D que es pot gaudir en el mateix Museu Faller, com degustant algun dels plats cuinats en FITUR i on el Coent ha sigut protagonista. Tal com concloïen tots dos representants municipals “estem molt satisfets de veure com Borriana continua atraient gràcies als seus productes i als seus recursos turístics a tanta gent desitjosa de conèixer més i visitar la nostra ciutat, per la qual cosa entenem que l'objectiu de continuar difonent les nostres possibilitats com a municipi acollidor i que sempre tracta bé al i la visitant”.

FITUR

La delegació de Borriana present en FITUR, encapçalada pels regidors de les àrees de Turisme, Vicent García, i de Cultura, Vicent Granel, estaran aquest dijous des de primera hora del matí promocionant els atractius de la capital de la Plana Baixa en una nova edició de la Fira Internacional de Turisme, on tindran lloc diversos actes i esdeveniments en els quals Borriana serà protagonista. Així, ja a primera hora del dia tindrà lloc la primera de les rodes de premsa en la qual el nou Museu Faller de Borriana, inaugurat fa pocs mesos en el CMC La Mercè de la ciutat, serà protagonista. Tal com ha explicat el regidor de Cultura, Vicent Granel, “la qual cosa volem és que el major número de gent conega aquest nou atractiu de la nostra ciutat, ja que fins al moment tant el nombre de visites com les opinions que després de conéixer-lo ens han fet arribar els i les visitants, són molt positives, així que entenem que és una de les grans novetats d'aquest 2019 a la nostra ciutat i volem que el conega el major número de gent, ara precisament que passarà a ser catalogat com a Museu Permanent”. A més, el regidor de Turisme, Vicent Garcia, també ha volgut parlar sobre dos dels altres productes que tindran protagonisme en l'edició de 2019 de FITUR, com són “els coents, que seran el producte estrela en el showcooking que tindrà lloc a partir del migdia en la Fira, així com la presentació que a partir de les sis de la vesprada realitzarem sobre la nova web turística de la nostra ciutat, que s'ha renovat per complet per a oferir tota la informació possible sobre l'oci, la cultura, les festes, les tradicions i aquells recursos locals com a nostra platges, l'art Modernista o les nombroses jornades gastronòmiques que es duen a terme durant tot l'any a Borriana”. Així, tots dos representants municipals han volgut recordar que “estarem en una jornada en la qual és el moment i el lloc idoni per a donar a conéixer aquells productes o recursos de Borriana que entenem que són un gran atractiu per a la gent que vulga visitar la nostra ciutat, així que posarem els cinc sentits en aqueixa difusió i donar a conéixer tot allò representatiu de Borriana i que suposa un motor més tant per al turisme com per a la dinamització cultural o econòmica de la nostra ciutat”.

Jornades gastronòmiques de la taronja

En una de les setmanes que semblen claus per al futur d'un dels sectors econòmics més importants a Borriana, la citricultura, la regidoria de Turisme ha volgut presentar, també, la que ja és la desena edició de les Jornades Gastronòmiques de la Taronja, que enguany tenen lloc en la capital de la Plana Baixa entre divendres que ve 25 de gener i el 10 de febrer. Així, el propi regidor de l'àrea, Vicent Garcia, i els representants de l'Associació d'Hostaleria de Borriana, Santiago González, Dori López, Vicent Bou i Pedro Sancerni, han volgut donar a conèixer alguns dels detalls de la nova cita gastronòmica a la ciutat, la primera de les moltes que durant tot l'any se celebren en la capital de la Plana Baixa. Dins del context social i econòmic en el qual ara mateix es troba el món de la taronja, el mateix Garcia ha volgut explicar que “un dels compromisos que vam adquirir quan es va començar a organitzar aquesta desena edició, va ser el suport que en tot moment els propis hostalers i hostaleres de Borriana han oferit a les reivindicacions del sector, així que vam creure que la primera bona idea a incorporar era la d'utilitzar taronges produïdes en la nostra pròpia ciutat per a l'elaboració dels diferents plats que componen els menús que els set restaurants han presentat”. Per part seua, els responsables de l'Associació d'Hostaleria han volgut recordar que “creiem que és un moment perfecte per a continuar posant als nostres productes en el centre dels menús, i tenint en compte que la taronja és un dels més representatius a Borriana, volíem sumar-nos a les reivindicacions del sector amb la preparació d'aquests menús als quals animem a tot veí o veïna de Borriana, i també als de les poblacions veïnes, a gaudir de qualsevol de les diferents possibilitats que s'ofereixen a partir d'aquest divendres”. Així, seran els restaurants L'Arenal, Savarín, Nàutic, Da Paolo, Scala, Bómbora's i Pinocchio els qui des del divendres 25 de gener i fins al 10 de febrer comptaran amb els horaris especials per a aquests menús amb la taronja com a protagonistes, i en els quals es podrà gaudir de plats tan suggeridors com Escorpa a la taronja, Calamar cruixent sobre crema de taronja sanguina, Tàrtar de salmó amb setinat de taronja, Suprema de corbina amb verdures i taronja salustiana o Lluç al cava i taronja. Tal com han recordat des de l'Associació, “tots els menús van entre els 20 i els 28 euros, així que creiem que és una gran oportunitat per a gaudir d'aquests menús dissenyats especialment per a les Jornades Gastronòmiques, i en els quals fins i tot la varietat de taronges utilitzades pot ser un atractiu més per als grans productes que es treballen en cadascun dels set restaurants”.

 

 

Inscripcions Jornades gastronòmiques de la taronja

Ja està obert el termini per a tot aquell que vulga participar en les X Jornades gastronòmiques de la taronja. Per a formalitzar la inscripció, els interessats han d'acudir a la zona de registre de l'Ajuntament de Borriana (OAC) i presentar la sol·licitud juntament amb una proposta de menú, en horari de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores de la vesprada. El termini per a inscriure's s'allargarà fins a 4 de gener a les dues d'aqueix mateix dia, recordant que el dia 1 de gener no es podran presentar sol·licituds ja que no hi haurà registre. 
És important que els qui s'inscriguen ho facen directament en el registre de la OAC, perquè només es formalitzaran aquestes sol·licituds, per la qual cosa no es tindran en compte les enviades al correu de Turist info Borriana. Davant qualsevol tipus de dubte podeu consultar les bases que es troben publicades en el tauler d'anuncis de la web municipal. 
Així doncs, ja s'està preparant la pròxima edició de les Jornades gastronòmiques de la taronja. Unes jornades que se celebraran a Borriana del 25 de gener al 3 de febrer del 2019.

Taller Riu Anna

La Plaça Major de Borriana ha registrat durant tot el cap de setmana una gran afluència de públic que desitjava participar en la programació especial que el Taller Riu Anna de Promoció Turística Local ha preparat per a dinamitzar l'activitat d'oci i cultural a la ciutat durant els caps de setmana previs al Nadal. I és que com explicava la responsable del taller, Mar Martínez, durant una de les activitats per a xiquets i xiquetes, “iniciatives com la de les pujades que durant tot el dia hem realitzat al Campanar de Borriana, sempre són molt ben rebudes per la ciutadania, i en aquesta ocasió no ha sigut una excepció, ja que a més moltes de les persones participants en aquesta activitat, se sumaven posteriorment als itineraris turístics guiats que hem realitzat durant tota la jornada a diferents punts històrics de la ciutat”.
Així, mentre els més xicotets i xicotetes podien participar dels tallers i activitats d'entreteniment que s'han centrat en la Plaça Major on també es podia gaudir de les atraccions que des d'aquesta setmana ja estan en la mateixa plaça, els i les més majors atenien les explicacions de les membres del Taller Riu Anna tant en les contínues pujades al Campanar com en els diferents itineraris que s'han realitzat pels llocs més emblemàtics de la capital de la La Plana Baixa. Així, la regidor de l'àrea d'Ocupació, Maria Romero, es mostrava “satisfeta de veure com tant el propi taller de formació i pràctiques que realitzen les participants en el Taller Riu Anna, com la participació veïnal ha anat en augment a mesura que hem anat programant activitats tant turístiques com d'oci, així que és una bona notícia tant a nivell formatiu dels nostres veïns i veïnes, com l'ampliació de l'oferta cultural i d'oci a la nostra ciutat”.

showcooking

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el regidor de Turisme en el consistori, Vicent Garcia, i la de Festes, Lluïsa Monferrer, no van voler perdre's l'activitat especial que van oferir dues dels cuiners més coneguts de la ciutat a l'associació de Amas de Casa de Borriana. Es tractava d'un showcooking a través del qual es van poder conèixer secrets sobre les receptes que tant Santiago González, president de la Federació d'Hostaleria de la ciutat i propietari del Restaurant Scala, i Vicent Bou de la Pizzeria Pinocchio, van oferir en la mateixa seu de l'associació, i gràcies també a la col·laboració de Vicente Hernández, de Flor de Azahar, licors artesans de Borriana. Tal com van assenyalar els representants municipals assistent a l'acte “creiem que ha sigut tan divertit com a il·lustratiu, així que estem molt satisfets de veure com des de la Federació d'Hostaleria com des de la mateixa Associació de Mestresses de casa segueixen treballant i organitzant activitats i celebracions que continuen dinamitzant el dia a dia d'aquesta i moltes altres associacions i col·lectius de la ciutat”.

Mesa de turisme

La Mesa de Turisme de Borriana ha tornat a reunir-se aquesta mateixa vesprada en les dependències municipals per, com ha explicat el nou regidor de l'àrea, Vicent Garcia “a més de presentar-me, encara que que ja ho hem fet amb tots i cadascun dels agents participants en la Taula durant les setmanes prèvies, hem volgut que aquesta nova sessió servisca per a una primera ampliació dels sectors participants en la Mesa de Turisme”. I és que com ha explicat el mateix Garcia durant l'inici de la nova trobada, “entenem que el turisme local és una matèria clarament transversal, tant a nivell de departaments municipals, com en el que afecta als diferents sectors socials i econòmics de Borriana, per això aquesta setmana hem ampliat la representació ciutadana en la Taula amb fins a tres noves incorporacions”.
Així, la Mesa compta des d'avui mateix amb fins a tres noves representacions que “volem que seguisquen aportant el seu punt de vista, suggeriments o crítiques para, entre totes les parts, seguir desenvolupant el turisme local”, com explicava Garcia, que ha especificat que “a partir d'ara sectors socials tan importants a Borriana com les comissions i món faller, o econòmiques com són els Hostalers o el Comerç de la ciutat, també treballaran conjuntament amb aquells que fins ara ja formaven la taula”.
A més, García ha manifestat que “l'objectiu segueix sent el de poder donar xicotets passos dins de l'aplicació del Pla Estratègic de Turisme que es va redactar el passat any, encara que sempre tenint en compte les opinions de tota la Mesa i incorporant o descartant alguna iniciativa que quede demostrat que és necessària o es pot prescindir d'ella”. I és que com també ha explicat a les noves incorporacions a la Mesa, García ha recordat que “el primer és establir aquests consensos socials amb tots i totes les participants en la Taula, per a després traslladar-ho al conjunt del consistori i tenir tots els arguments perquè també hi haja consensos polítics que ens porten a la consecució dels objectius turístics per a Borriana”.

Jornades gastronòmiques

L'Associació d'Hostaleria de Borriana i la regidoria de Turisme han presentat la quarta edició de les Jornades Gastronòmiques de Sabors Tradicionals que cada any se celebren en la capital de la Plana Baixa amb l'arribada de la tardor i que enguany estan dedicats als nombrosos plats tradicionals de cullera que són característics de la cuina local. Així, ha sigut el nou regidor de l'àrea de Turisme, Vicent García, qui la passada setmana prenia possessió del seu càrrec en l'Ajuntament de Borriana, qui ha iniciat la presentació de les jornades agraint “el treball tant de l'Associació d'Hostaleria com el qual fins a aquest mateix moment s'ha portat avance des del mateix departament de Turisme, que una vegada més, continua amb el suport i organització de qualsevol de les iniciatives que suposen una major difusió tant de la pròpia ciutat de Borriana com, en aquest cas, dels seus sabors més tradicionals adaptats als menús que han dissenyat els restaurants participants en aquesta quarta edició de les Jornades”. Al seu costat, el president de l'Associació d'Hostaleria de Borriana, Santiago González, explicava que “són un total de set els restaurants que participen en la quarta edició de les Jornades, als qui vull agrair la seua implicació en el disseny i composició dels menús, així com també m'agradaria donar la benvinguda al nou regidor de l'àrea, amb qui esperem seguir treballant i col·laborant com fins ara en les diferents iniciatives de promoció turística i hostalera de la nostra ciutat”. Així, els establiments hostalers participants en les Jornades són: Restaurant Club Nàutic, Pizzeria Pinocchio, Restaurant Arenal, Gastroheladeria Bómbora, Pizzeria Da Paolo, Tasca Náutica i Restaurant Scala, que des de divendres que ve dia 5 d'octubre i fins al 21 d'aquest mateix mes oferiran els seus menús especialment dissenyats per a l'ocasió. Com a exemple, el restaurador Vicent Bou parlava de “un menú que té en compte la cuina més tradicional de Borriana amb els tocs d'innovació que sempre intentem donar-los per a sorprendre al comensal, i que, per exemple, en el nostre cas, tenen a les falles i els sainets com a fil conductor”. Des de l'Associació d'Hostaleria també s'ha assenyalat que “productes tan nostres com el coent, la taronja o les carns que tradicionalment es guisen en les cases de Borriana seran els ingredients en els quals es basarà un menú que sempre tindrà a la cullera i els sabors més típics de la tardor com a principals protagonistes”. Tant els diferents menús de cada restaurant participant com els horaris en els quals es podran degustar els diferents plats es podran consultar tant en la web municipal com en les diferents xarxes socials tant de la regidoria de Turisme com de la pròpia Associació d'Hostaleria a partir d'aquest dijous, un dia abans de l'inici de les jornades en els set establiments hostalers participants.