Tan sols durant el primer cap de setmana que va coincidir amb el fort temporal registrat a Borriana, es van superar els 300 menús servits en el conjunt dels onze restaurants participants

 

La regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Borriana ja disposa de part de les xifres d'impacte de la vuitena edició de les Jornades Gastronòmiques de la Taronja i la Clemenules, i ha volgut fer-les públiques per «mostrar la implicació tant dels restauradors com de la clientela que, un any més, es decanta per aquesta opció a l'hora de triar entre els menús que han preparat especialment els onze establiments participants», tal com ha recordat l'edil de l'àrea, Santiago Zorío.

Les Jornades Gastronòmiques de la Taronja i la Clemenules que aquest any  s'han tornat a fer extensibles i es programen en les poblacions veïnes de Moncofa, Nules, La Llosa i Almenara s'ha consolidat a la capital de la Plana Baixa com una de les opcions més seguides dins del llistat de certàmens gastronòmics que se celebren a la ciutat al llarg de l'any. Tan sols cal fer un cop d'ull a les xifres del primer cap de setmana de celebració de les Jornades per comprovar-ho. Es van iniciar divendres passat dia 20 de febrer en fins a onze restaurants de Borriana, com són La Cabanenca Gastrocarnisseria , el Cercle Fruiter, la pizzeria Dóna Paolo, el Restaurant Mestral, el Restaurant El Morro, el Restaurant San Marino, Savarin Arrosseria Restaurant, Scala Restaurant, Pizzeria Ristorante Pinocchio, .Restaurant Nàutic Borriana, i La Taverna de Ricardo, i en tan sol tres dies d'oferta dels menús especials, es va aconseguir atreure a un total de 309 comensals que van triar els plats en els quals els cítrics són protagonistes. Així, l'impacte econòmic total de tan sols el primer cap de setmana de celebració de les Jornades supera els 6.000 euros, ja que el preu mitjà dels menús oscil·la entre els 19 i els 20 euros. Tal com ha destacat Zorío, “no havíem tingut sort amb les condicions meteorològiques, ja que precisament el dia d'inici de les Jornades va coincidir amb el primer dia del temporal que durant tres dies va afectar fortament a Borriana. Encara així, la primera de les anàlisi no pot ser més positiva, i si en aquests tres dies es van superar els 300 menús servits, esperem que al final d'aquesta setmana, el dia 5 de febrer, quan es donen per tancades les jornades, la xifra haja seguit creixent i tornem a concloure que un any més han estat un èxit organitzatiu i de participació”. 

Un any més, el certamen culinari se celebra de forma conjunta amb els municipis que conformen la marca Castelló Sud, i a més de Borriana, Moncofa, Nules, La Llosa i Almenara també oferiran menús temàtics

 

La regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Borriana ha donat a conèixer tots els detalls de la que ja és la vuitena edició de les «Jornades Gastronòmiques de la Taronja i la Clemenules» que a partir del cap de setmana vinent tindran lloc en diferents poblacions que es troben englobades dins de la marca turística Castelló Sud. Tal com ja s'ha fet en ocasions anteriors, la celebració de les Jornades s'amplia als municipis de Nules, Moncofa, La Llosa i Almenara, que després de la bona experiència i els resultats de participació d'altres edicions, no han dubtat a tornar a proposar als seus establiments de restauració l'elaboració d'un menú especial per a la celebració del certamen culinari.

Segons ha detallat el regidor de l'àrea turística a Borriana, Santiago Zorío, les Jornades dedicades a la Taronja i la Clemenules creixen cada any tant a Borriana com en la resta de municipis de l'àrea de Castelló Sud que s'han anat sumant a la iniciativa. En aquesta ocasió Borriana aconseguirà la no gens menyspreable xifra d'onze restaurants que oferiran el menú especial, mentre que Moncofa també ha seguit sumant participants amb un total de nou i La Llosa i Nules n'aportaran dos, i Almenara un total de cinc establiments».

Els primers menús en els quals la Taronja i la Clemenules seran l'ingredient que marcarà cadascun dels plats començaran a servir-se divendres que ve 20 de gener, i els comensals que es decidisquen per provar algun dels menús elaborats especialment per a l'ocasió podran participar en les jornades fins al dia 5 de febrer. A Borriana, els restaurants participants són

La Cabanenca Gastrocarnisseria , el Cercle Fruiter, la pizzeria Da Paolo, el Restaurant Mestral, el Restaurant El Morro, el Restaurant San Marino, Savarin Arrosseria Restaurant, Scala Restaurant, Pizzeria Ristorante Pinocchio, Restaurant Nàutic Borriana, i La Taverna de Ricardo. Els preus dels menús van des dels 16 als 25 euros, per la qual cosa aquelles persones que es llancen a participar de les Jornades Gastronòmiques podran trobar una infinitat d'elaboracions com sashimi amb vinagreta de taronja, amanida de clemenules amb formatge fresc, broquetes de llagostins amb mango i navelina, carpaccio de tonyina amb cítrics o foie micuit amb taronja caramel·litzada. Són solament alguns de les desenes de plats elaborats pels restauradores de Borriana que tal com ha recordat Zorío «de nou han mostrat una predisposició total a participar d'unes jornades que vuit anys després de la seua primera edició no han parat de créixer i que de nou esperem que suposen un gran atractiu tant per a visitants com per a la ciutadania de Borriana, que segur que torna a respondre provant els menús a l'esforç que es fa des dels establiments, i a la crida de la regidoria de Turisme a seguir consumint els nostres productes a la nostra ciutat». 

 

El regidor de Turisme, Santiago Zorío, es mostra “molt satisfet de vore com en dos anys ja hem assentat un certamen culinari que, de ben segur, tindrà una llarga vida a la nostra ciutat”

 

Les Jornades de Sabors Tradicionals celebrades a Borriana durant el passat mes han suposat un impacte tan econòmic com de promoció i difusió de la imatge de la ciutat que el regidor de l'àrea organitzadora, Santiago Zorío, ha qualificat com a “molt positiu tant per als establiments que es van animar a participar com per a la imatge de la ciutat i de la marca “Coents de Borriana” que en aquesta ocasió ha sigut el producte estrella de les jornades”. 

Una vegada analitzades les xifres i dades a través de l'Oficina de Turisme Municipal, l'impacte econòmic total pels restaurants i establiments participants s'ha elevat fins els 15.684,50 euros, i tenint en compte que el preu mitjà dels menús era de 19 euros, “les xifres són fins i tot superiors al que esperàvem abans de començar les Jornades, el que és un reflex perfecte tant del treball realitzat pels restauradors a l'hora de dissenyar els menús, com de la devoció que tant els veïns i veïnes de Borriana com els visitants tenen per un producte tan especial com el Coent de Borriana”, tal i com ha manifestat Zorío. 

Cal recordar que les Jornades de Sabors Tradicionals s'encetaren el passat 2015 amb una primera edició dedicada al Suquet de Peix i els productes marins procedents de la Llotja de Borriana. En aquesta segona edició celebrada en 2016, la regidoria de Turisme va apostar per un dels productes més identificatius de la ciutat, com són els coents. “Tot i que poguera parèixer més difícil elaborar menús complets amb el coent com a protagonista, els restauradors han treballat dur per oferir plats molt elaborats i amb un resultat final exquisit, que n'acaben sent la causa de la més que positiva resposta per part dels clients que tiren provar el menú de les Jornades”. 

Els restaurants i establiments participants en aquesta darrera edició han estat l'Arroseria Tapería Casa Ramón, la Pizzeria Pinocchio, el Restaurante Náutico, Rita & Pepe, Scala Restaurant i La Cabanenca, que han pogut comprobar com en els darrers mesos el coent de Borriana ha viscut tota una revolució pel que fa al seu coneixement i venda més enllà de la ciutat de Borriana. Després que el Consell atorgara la distinció CV de producte de qualitat i artesanal, i del pas dels productors borrianencs per la darrera Gastrónoma celebrada a la Fira de València, la regidoria de Turisme va decidir que era el producte perfecte per a es Jornades d'aquest any. I les xifres, amb un total de més de 800 menús servits demostren que la decisió “ha sigut més que encertada, i que en poc de temps, hem aconseguit situar el coent i la imatge de Borriana en el lloc que li correspon tant pel que fa a la distribució com en l'augment de vendes del producte”, com ha conclòs el mateix Zorío. 


L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont i el regidor de Zona Marítima van participar de la inauguració d'una setmana que “segueix posant en valor el potencial que ofereix el litoral de la ciutat tant a nivell turístic, com d'oci o d'aprenentatge pels més joves”


Malgrat la pluja caiguda durant l'última jornada en la totalitat del terme municipal de Borriana, la Setmana del Mar organitzada pel Club Nàutic de Borriana segueix avant i continua desenvolupant la seva programació que cada any atreu a més gent al voltant d'unes activitats pensades per a tot tipus de públic.
Durant tota una setmana, el Club Nàutic de Borriana prepara tot un seguit de activitats que combinen el entreteniment de xiquets i joves amb la celebració dels reconeguts concursos de pesca i vela o les nits gastronòmiques, ja que cada jornada es tanca amb un paiporta o algun tipus de trobada al voltant de la taula on els participants en la Setmana del Mar poden repassar el més destacat del dia o reposar forces de cara a la següent jornada.
Des que dissabte passat dia 6 s'iniciés la primera de les jornades de la qual ja és la trentaquatrena edició del Trofeu de Pesca Ciutat de Borriana, els participants han anat endinsant-se en el mar cada dia fins que el proper dia dissabte i a partir de les nou i mitja de la nit es fagen públics els guanyadors i es realitze el lliurament de trofeus.
Cadascuna de les set jornades en les quals es desenvolupen les activitats està repleta d'ofertes de tot tipus per a aquells que desitgen conèixer o gaudir d'una programació centrada en la posada en valor i el coneixement de la ciutadania de les potencialitats de la zona marítima borrianenca. Tal com manifesta l'alcaldessa de Borriana Maria Josep Safont, “durant tota una setmana s'ofereixen activitats de tot tipus que suposen un gran recolzament a l'hora de donar a conèixer les possibilitats d'oci, turisme, esport o ciència al voltant del món marítim. Per tant, seguir situant a Borriana com a referent en aquests camps és d'agrair per tots aquells que participen de forma directa en l'organització de la Setmana del Mar”.
Concursos subaquàtics per a xiquets i xiquetes, xerrades sobre esports com la vela, trobades gastronòmiques, concursos de dibuix o de paelles i els citats i reconeguts trofeus de Vela, celebrat divendres passat, i el de Pesca que es desenvolupa durant tota la setmana, han centrat l'atenció de tots aquells amants del món marítim que dissabte que ve es donaran de nou cita per tancar la XVIII Setmana del Mar amb el lliurament dels trofeus als guanyadors dels diferents concursos i realitzar un últim paiporta de comiat.

Aquest any el certamen culinari s'ha allargat durant tot un mes i s'ha duplicat tant el nombre de menús servits com l'impacte econòmic directe per als restaurants

Els serveis tècnics de l'àrea de Turisme de l'Ajuntament de Borriana han fet públics els resultats econòmics i estadístics de les III Jornades del Llagostí a Borriana, que de nou han superat tant el nombre de menús servits per cadascun dels set restaurants participants, com els ingressos percebuts pels establiments participants.

En les jornades gastronòmiques que tenen com a objectiu tant la dinamització del món de la restauració a Borriana com la posada en valor dels productes locals arribats des de la mateixa llotja del Port Borrianenc, la xifra total de menús servits pels set establiments ha arribat fins a 2.544, el que suposa una mitjana de 363 menús servits durant el mes en que s'ha allargat el certamen. En aquesta ocasió han estat set els restaurants participants en la tercera edició de les jornades, i tret del Restaurant Mestral, la resta estan situats, precisament al voltant del districte marítim: el restaurant Savarín, la pizzeria Pinocchio, el restaurant San Marino, el Morro, el restaurant del Nàutic i Rita & Pepa han aconseguit en aquesta edició fins i tot rebaixar el preu mitjà dels menús que ha quedat situat en 21,5 euros, dos euros i mig menys que l'any anterior. En un mes de certamen l'impacte econòmic total per als restaurants ha estat de 59.911 euros, mentre que el passat any, amb dues setmanes de celebració, la xifra va ser de 26.885 euros. I així, un any més, les Jornades Gastronòmiques del Llagostí de Borriana han superat les xifres de les dues edicions anteriors, fent que com explicava el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Santiago Zorío, “es molt satisfactori vore com tant els veïns i veïnes de Borriana com aquells visitants que durant un mes s'han decidit a participar de les jornades, en són cada vegada més. Això parla molt bé de la feina feta tant des de l'Associació com des dels mateixos restaurants que hi participen”. Zorío

ha volgut destacar també que “tant la Ruta de la Tapa, com la iniciativa de les Jornades del Llagostí continuen creixent en cada edició i per això des de la regidoria continuem treballant per a que les iniciatives turístiques mantinguen, i en la majoria de casos, eleven, els nivells de qualitat i de participació”.

Al voltant d'una trentena de veïns i veïnes de la ciutat completen l'itinerari que recorre els principals edificis pertanyents als més reconeguts estils arquitectònics europeus de principi del segle XX.

La regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Borriana ha iniciat els activitats que ha programat per als dos propers mesos d'estiu amb el recorregut per l'itinerari modernista de la ciutat. La visita ha tingut lloc esta mateixa vesprada als principals carrers de Borriana, i per a aquells que s'ho hagen perdut, el departament turístic municipal recorda que es repetirà per tancar les visites i jornades turístiques i culturals de l'estiu, el proper 27 d'agost amb el mateix recorregut.
La resposta en la participació de l'activitat ha estat realment positiva, donat que un total de trenta persones han desafiat a la temperatura que durant tota la vesprada s'ha mantingut per damunt dels 27 graus, per visitar els principals edificis, façanes i racons de la ciutat que millor representen la tradició modernista de principis del segle XX. Així, els inscrits en l'itinerari modernista s'han donat cita a partir de les set de la vesprada a la Plaça Major de Borriana per iniciar un recorregut que inicialment els ha portat a visitar algun dels edificis situats al carrer Major, com la coneguda com a Casa Conil, un dels millors exemples del desenvolupament de l'arquitectura modernista a la ciutat de Borriana. Tal i com ha explicat la guia encarregada de la visita, “existeix una relació directa entre aquells que promovien la construcció d'aquestes façanes modernistes i els negocis que els permetien finançar-les. Així, es pot comprovar com el món de la taronja està present en un gran nombre de detalls decoratius de les façanes”.
El recorregut ha continuat per diferents edificis del Carrer Major, per a després dirigir-se fins al recentment remodelat edifici del Cercle Fruiter. Situat al carrer Sant Vicent, també n'és un exemple perfecte de la incorporació de l'art modernista en la construcció d'edificis públics arribada primer des de terres franceses i expandida arreu de les terres valencianes després de la seua explosió definitiva a inicis de segle XX a la ciutat de València. Els participants en la visita han pogut, fins i tot, accedir a l'interior d'un edifici que després de la seua remodelació durant el passat hivern torna a lluir com una de les joies modernistes de la ciutat.
La visita ha continuat creuant el Pla i endinsant-se en la Carrera, on la coneguda com a Casa Reig ha esta la protagonista d'una de les explicacions més extenses oferides durant l'itinerari, degut al seu elevat valor arquitectònic, artístic i com a exemple perfecte del modernisme borrianenc. Amb la visita a diferents façanes d'edificis situats al carrer de la Puríssima o el Barranquet, i després de passar també pel Mercat Municipal, ha acabat una visita que, vistes les cares i els comentaris dels assistents, ha servit per continuar “redescobrint meravelles que moltes vegades tenim al costat de casa, per les que passem diàriament i a les que no donem la importància que es mereixen. Ha valgut molt la pena fer el recorregut”, tal i com afirmava un dels assistents. 

La regidoria de Turisme presenta el conjunt de rutes, jornades i visites que eleven fins a quaranta les activitats programades des dels departaments d'Esports, Cultura, Comerç, Medi Ambient i Joventut

L'edil de Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Santiago Zorío, ha presentat avui la programació d'activitats que el seu departament ha preparat per als propers dos mesos d'estiu. “L'estiu a Borriana” s'ha presentat com  la guia completa de les programacions que les diferents regidories de l'Ajuntament han dissenyat per dinamitzar l'oci, l'entreteniment i la cultura durant la temporada estiuenca a la ciutat.
Durant aquesta setmana els departaments de Joventut, Cultura, Esports, Comerç o Medi Ambient han presentat en diferents rodes de premsa el conjunt d'activitats planejades des de cada secció per als dos propers mesos d'estiu. En esta ocasió, ha estat el regidor de Turisme, Santiago Zorío qui ha fet pública l'agenda completa d'activitats, que es tanca amb les visites, rutes i jornades de l'àrea encarregada de la dinamització turística de Borriana. Tal i com ha explicat Zorío “des d'avui mateix els veïns i veïnes de Borriana poden recollir la seua guia de 'L'Estiu a Borriana' on apareixen tots i cadascun dels tallers, activitats i esdeveniments que les diferents regidories hem preparat per oferir durant els mesos de juliol i agost per a tots aquells que decidixquen conèixer més de prop la nostra ciutat, i a la vegada, puguen gaudir d'experiències d'oci, culturals o de descobriment de llocs emblemàtics i històrics de la nostra ciutat”.
Durant la roda de premsa de presentació del llibret on es pot trobar amb detall l'horari i el lloc de celebració de cadascuna de les activitats i propostes programades, Zorío ha repassat les fins a cinc regidories que durant l'estiu oferiran tot tipus d'iniciatives per dinamitzar la vida social a la ciutat. Així, s'ha recordat que des del departament d'esports, “ja s'han celebrat fins a tres de les activitats que hi ha programades per a tots els caps de setmana de l'estiu, però per davant encara tenim els tornejos d'handbol o voley platja, la travessia marítima, la master class de zumba o les activitats atlétiques del Cronoclot i la Volta al Clot”. A més, l'encarregat del departament de Turisme ha recordat que aquesta mateixa setmana les regidories de “medi ambient i joventut han presentat les activitats per als més menuts que també tindran lloc durant tot el mes de juliol i que s'inclouen en el llibret”, a més del cicle de teatre “A la Fresqueta” que s'estrena avui mateix a la Torre del Mar.
Zorío ha oferit més detalls sobre les visites, rutes i jornades organitzades des de l'àrea de Turisme. Així, ha anunciat que “durant els dimecres tant de juliol com d'agost tornaran a tindre lloc les visites al clot a partir de les sis de la vesprada, mentre que l'itinerari modernista es recorrerà tant demà mateix 2 de juliol com el 27 d'agost”. A més, la programació turística també inclou la Jornada de Portes Obertes amb guia del Museu Arqueològic que tindrà lloc aquest mateix diumenge, les dues visites nocturnes a la Borriana Històrica que es duran a terme els dies 9 de juliol i 13 d'agost, i la visita per conèixer els secrets del Port borrianenc que també es faran el 22 de juliol i el 5 d'agost.
Com a principals novetats, s'inclouen dues visites que es realitzaran amb bicicleta a distints punts de la ciutat. El 15 de juliol tindrà lloc la Ruta Cicloturística a través de la coneguda ruta de l'aigua, i el 24 de juliol serà el torn per a la visita ciclocultural que redescobrirà edificis i llocs emblemàtics durant el període de la Guerra Civil. Zorío ha tancat la presentació de les activitats i propostes recordant que també tindrà lloc “una jornada dedicada al patrimoni rural del terme municipal de Borriana centrant-se en els jaciments de Sant Gregori i Vinarragell i que arribarà el 20 d'agost”. L'experiència Immersiva en 360º que podran descobrir els borrianencs els dies 10 de juliol i 14 d'agost al passeig marítim servirà per tancar una programació cultural, esportiva, mediambiental, infantil i turística que apenes deixarà algun dia de descans per a tots aquells que s'animen a participar en qualsevol de les activitats.

La alcadesa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor de Turisme, Santiago Zorío visiten els tres establiments que més vots van obtenir en la setena edició del certamen gastronòmic

L'Ajuntament de Borriana ha lliurat els guardons als tres restaurants que més suports van rebre durant la recent edició de la Ruta de la Tapa que ha tingut lloc en fins a trenta establiments de tota la ciutat. L'alcaldessa de Borriana Maria Josep Safont, al costat del màxim responsable de l'àrea de Turisme, Santiago Zorío, han lliurat als restaurants Mestral, Fonda Maruja i Quin Cafè el guardó que acredita que formen part del podi de les millors elaboracions del certamen.
Els representants municipals han visitat d'un en un els tres establiments que més suports van rebre tant a través de l'aplicació mòbil implementada per a l'esdeveniment, com gràcies als vots que s'emetien amb el passaport que podia trobar-se en tots els restaurants participants de la setena edició de la Ruta de la Tapa. Tal com explicava l'alcaldessa durant el recorregut que els ha portat als tres establiments “és molt satisfactori comprovar com cada any augmenta tant la participació dels bars i restaurants com del públic que decideix elaborar la seva pròpia ruta per degustar les elaboracions de cadascun d'ells”. A més, Safont també ha volgut puntualitzar que “a més del lliurament del guardó, aquestes visites també serveixen perquè quedi palés el treball que cada cuiner o cuinera realitza de forma sacrificada perquè el conjunt de la Ruta de la Tapa segueixi sent un èxit”.
Després que els serveis tècnics de l'àrea de turisme municipal realitzaren el recompte de vots, el restaurant Mestral s'ha alçat com a guanyador per ser el que major suports ha rebut gràcies a la seva tapa “Marina” amb rap i crema de llagostí cruixent com a elements principals i que pren el nom de l'última xiqueta en arribar a la família. En segon lloc, i a molt poca distància del guanyador, ha estat per al Bar Fonda Maruja, que ha obtingut un total de 108 vots, dels quins 45 van arribar a través dels suports realitzats via App municipal. L'elaboració de la seva “Tosta Maruja” a força de rellom de porc, melmelada de tomàquet, crema de formatge i cibulet els ha permès alçar-se amb aquest segon lloc. I completant el podi en tercer lloc, Quin Cafè amb la seva tapa “Quin Misteri” a base d'una torrada de galtes amb amanida temperada i salsa Castrillo, ha aconseguit recollir un total de 103 suports dels comensals de la setena edició de la Ruta de la Tapa de Borriana.
L'edil de Turisme, Santiago Zorío, ha fet lliurament, a més, als tres restaurants, del distintiu que “servirà perquè els clients de cadascun dels restaurants premiats coneguen el treball realitzat en l'establiment, a més de seguir promocionant una iniciativa local que cada vegada compta amb més seguidors tant entre els restauradors com entre els veïns i veïnes de la nostra ciutat”.