L'àrea de Turisme de l'Ajuntament de Borriana ja ha pogut analitzar les dades sobre el funcionament i l'impacte de la tercera edició de les Jornades de Sabors Tradicionals de Borriana dedicades al Coent celebrades durant les últimes setmanes en diferents establiments hostalers de la ciutat. Després que la Federació d'Hostaleria de Borriana i la Regidoria de Turisme anunciaren en la presentació que serien fins a set els restaurants participants en aquesta tercera edició, els menús van començar a servir-se en els horaris establerts per cadascun d'ells, fins que avui s'han pogut conèixer les dades finals de participació. Segons ha destacat el màxim responsable de l'àrea, Santiago Zorío, el total de menús servits pels set establiments participants ha sigut de 1.395, una xifra que parla molt bé de l'esforç realitzat en el disseny i promoció dels menús, ja que han augmentat de forma considerable respecte a l'any anterior”. Pel que a impacte econòmic directe sobre els participants respecta, el mateix Zorío ha volgut detallar que “després de comptabilitzar cadascuna de les participacions dels veïns i veïnes de Borriana en les diferents opcions de menú que se'ls plantejaven, l'impacte econòmic directe per als establiments hostalers ha sigut de 25.556 euros, una xifra molt per sobre de la de la segona edició, on l'impacte va arribar als 15.600 euros”. Per això des del departament de Turisme i en paraules del mateix Zorío, “creiem que podem qualificar com molt positiu el creixement que en tan sols tres edicions han tingut les Jornades de Sabors Tradicionals de Borriana, ja que d'una banda suposen un bon recolzament econòmic per als restaurants participants, i a la vegada, ens estan servint per a seguir augmentant la promoció i distribució d'un producte tan nostre com el Coent”. En definitiva, Zorío ha volgut “agrair al Restaurant Nàutic, Pizzeria Ristorante Pinocchio, Scala Restaurant, Restaurant Rita & Pepa, La Cabanenca Gastrocarnisseria, Restaurant L’Arenal i Bómbora’s Gastro-Heladería el seu esforç per seguir aportant novetats culinàries en les quals el Coent és protagonista, per això animem al fet que en pròximes edicions siguen més els i les hostaleres de Borriana qui s'animen a participar i seguir donant a conèixer la gran riquesa turística que a nivell gastronòmic també tenim en la nostra ciutat».

 

 

La Plaça de la Mercè ha sigut el lloc escollit per la Regidoria de Turisme i l'Associació d'Hostaleria de Borriana per a la celebració d'un acte de degustació dels diferents menús que des de la passada setmana es poden degustar en els diferents restaurants participants de les Jornades Gastronòmiques de Sabors Tradicionals, en les quals un any més el Coent és el protagonista absolut. De fet, tal com ha explicat el mateix Zorío, “es tracta de cinc dels menús que ja poden degustar-se en els restaurants, i que una vegada més tenen al Coent com a ingredient principal de les elaboracions, un producte que segueix creixent en la seua expansió fora de la nostra ciutat i que ha vist com aquest tipus d'iniciatives serveix per a seguir donant-ho a conèixer i augmentar les vendes i distribució des de la nostra ciutat”. Cal recordar que des de divendres passat els restaurants Scala, Pinocchio, L'Arenal, Bómbora's, La Cabanenca Gastrocarnisseria, Rita & Pepa i el Nàutic ofereixen un suculent menú en el qual el Coent protagonitza cadascun dels plats. Unes elaboracions que el mateix Zorío ha volgut “agrair a totes les persones que han treballat en el disseny i confecció, ja que han aconseguit que siga quin siga el tipus de plat, el Coent sempre estiga present, com avui mateix hem pogut comprovar amb aquesta degustació”. Des d'un Suquet Borrianero a un Tartar de Coents, passant per diferents Textures de Coent, o amb la Tartaleta de Coent i fins a una Paella de Coent, les persones que s'han acostat fins a la Mercè han pogut comprovar les infinites possibilitats d'aquest producte típicament borrianenc. Els set establiments participants en les Jornades, mantindran oberts els menús fins al pròxim 10 de desembre amb uns preus que van des dels 18 als 20 euros, o la possibilitat de provar alguna de les tapes a partir d'un euro i mig. 

 

 

La Regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Borriana ha presentat públicament una nova edició de les Jornades Gastronòmiques de Sabors Tradicionals, en les quals un producte tan especial com el «Coent de Borriana» tornarà a ser el protagonista dels diferents menús elaborats pels restaurants per a la seua tercera edició. Ha sigut el màxim responsable de l'àrea, Santi Zorío qui ha començat explicant que “un any més la regidoria de Turisme i l'Associació d'Hostaleria de Borriana organitzem les Jornades Gastronòmiques de Sabors Tradicionals en el qual hem volgut que la marca i el producte “Coents de Borriana” torne a ser el protagonista i seguisca donant-se a conèixer gràcies a la denominació especial CV obtinguda el passat any”. El mateix Zorío ha recordat que “les jornades se celebraran entre els pròxims 24 de novembre i 10 de desembre en els set restaurants participants d'aquesta tercera edició, a qui volem agrair el treball i la dedicació per a aconseguir elaborar grans i diferents plats amb el Coent com principal ingredient”.
Per la seua banda, el President de l'Associació d'Hostaleria de la ciutat, Santiago González, “de nou hem volgut que una bandera de la nostra ciutat com és el Coent siga el protagonista, i esperem que el treball de disseny realitzat per cadascun dels restaurants per a adaptar els plats a aquest producte siga del grat de tots i totes les que es decidisquen a participar de les Jornades”. A més, González també ha volgut “convidar a tota la ciutadania a la degustació que el pròxim dia 1 a partir de les cinc i mitja de la vesprada realitzarem entre La Mercè i el Mercat Central i que segur que acaba per decidir a més d'una persona a provar els menús especialment dissenyats per a les jornades”. Per la seua banda el també representant de l'Associació, Vicent Bou també ha volgut explicar que “animem a tots els i les borrianenques a participar d'unes jornades en la qual el Coent, que normalment mengem a casa acompanyat de pa, que en aquesta ocasió podrà degustar-se de moltes formes i elaboracions diferents, i així seguir oferint els nostres productes amb un toc d'innovació i creativitat”. 

 

Després d'informar detingudament als membres de l'equip de govern, l'empresa encarregada de la redacció i el regidor de l'àrea, exposen els principals punts del nou document

 

 

Després de més de deu anys sense que Borriana comptara amb un full de ruta per a la combinació d'un turisme desenvolupat i alhora sostenible que marcara les pautes sobre les possibilitats de la ciutat, la regidoria de Turisme ha presentat públicament el document elaborat durant els últims mesos en col·laboració amb l'empresa encarregada del disseny i redacció. Així, el representant de l'empresa, Alberto Galloso, ha començat parlant sobre «els cinc programes o subdivisions que ens serveixen com a eix de treball a l'hora de posar en valor el potencial turístic de Borriana, i que es concreten amb un llistat de fins a 25 accions concretes a dur a terme durant els pròxims cinc anys, en els quals esperem que es puguen implementar tota eixa sèrie d'actuacions per a la millora i posada en valor del sector turístic de la ciutat». Així els cinc grans camps en què ha quedat dividit el Pla Estratègic de cara a la seua implantació en els pròxims cinc anys en la ciutat, comencen amb «On naix la Taronja», en el qual es destaca la importància d'utilitzar un producte tan representatiu i autòcton com la taronja per a oferir possibilitats com experiències turístiques en camps, la possible realització d'una Fira de la Taronja o reforçar iniciatives que ja es duen a terme com les jornades gastronòmiques o la possible pròxima reobertura del Museu de la Taronja. Com a segon ítem apareix «Borriana, Pur Mediterrani», en el qual destaquen les possibilitats de sol i platja que Galloso ha especificat que «poden aprofitar-se durant tot l'any i no solament en època estival, la qual cosa sumat a entorns naturals com el del Clot, les activitats nàutiques que ja estan en auge en la ciutat o el coneixement de llocs com la Llotja, completaria una bona oferta i posada en valor de la façana marítima». A continuació, «Borriana, Activa 365» posa l'accent principalment en la potencialitat d'ens com el Club Nàutic, les Escoles de la Mar, els festivals que es ja se celebren periòdicament en la ciutat…. Li segueix l'apartat històric amb «Borriana, Acosta't a la seua història» sobre la qual Galloso ha destacat «els grans recursos a nivell de Modernisme, el creixement del Museu Arqueològic o els esdeveniments culturals amb una clara relació amb la història de la ciutat». I finalment, la gastronomia també pren especial força en l'apartat «Sabors de Borriana» sobre els quals el Pla aporta un major aprofitament de «les nombroses jornades gastronòmiques que ja tenen lloc en la ciutat, la gran oferta de restauració amb la qual compta Borriana, a les quals cal complementar amb major difusió i inversió en donar-les a conèixer al tipus de públic concret que creguem que és potencialment més participatiu».

Així, el regidor de l'àrea, Santi Zorío, ha volgut concloure que «era necessari tornar a redactar un Pla Estratègic de Turisme que ja fa més de deu anys que es va realitzar per última vegada i sobre el qual pràcticament no hem vist cap aplicació en els últims anys, així que esperem que, a poc a poc, les 25 actuacions directes que concreten els cinc apartats avui exposats puguen aplicar-se en la ciutat i comencen a millorar l'oferta i posada en valor del turisme a Borriana». Zorío també ha afegit que «com bé deia el representant dels encarregats de redactar el Pla Estratègic, la evolució no en depèn exclusivament del consistori, per això en tot moment s'han realitzat reunions i sessions informatives amb col·lectius i associacions de caire social de Borriana, i també amb l'empresariat de la ciutat que n'és una part fonamental per al benefici futur de tota una ciutat». 

A més també s'han instal·lat en ambdues platges els distintius Qualitur i Ecoplayas per a la qualitat turística i de les instal·lacions amb les quals compta Borriana

 

 

El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Santi Zorío, s'ha desplaçat fins a les platges de la Malvarrosa i L'Arenal per a instal·lar al costat dels operaris de Via Pública, els diferents distintius amb els quals, un any més, s'ha premiat a la qualitat turística i d'instal·lacions de les platges de la ciutat. Així, les Banderes Blaves tornen a lluir en el cel de la costa borrianenca en ambdues platges, acompanyades a més pels diferents distintius atorgats pel Ministeri d'Indústria i Turisme, amb la Q de qualitat i la bandera Qualitur, i la que també lliura anualment la Associación Técnica para la Gestión de Residuos,  Aseo Urbano y Medio Ambienet (Ategrus), la bandera *Ecoplayas.

D'aquesta forma, un any més l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor pertanyent a l'ens internacional Foundation for Environmental Education ha tornat a tenir en compte les característiques òptimes de les platges de Borriana perquè el reconegut distintiu de les Banderes Blaves torne fins a la ciutat. Fa precisament trenta anys que l'Associació lliura les Banderes Blaves amb les quals ja compta Borriana, a més de la distinció de Sender Blau que des de fa diversos anys també rep el Clot de la Mare de Déu com a exemple de la gestió i integració del paratge natural en l'oferta turística del conjunt de la ciutat. Tal com ha explicat el regidor de l'àrea, Santi Zorío, “un any més estem molt satisfets de rebre tant les Banderes Blaves com els distintius de Qualitur i Ecoplayas, la qual cosa significa que des de l'Ajuntament i els diferents departaments implicats en la gestió, millora d'instal·lacions o neteja de les platges s'està realitzant un gran treball, la qual cosa es reconeix des de les diferents institucions autonòmiques, estatals i fins i tot internacionals”. 

El Bar Maruja en segon lloc i el Cercle Fruiter com a tercer, completen el podi de l'edició amb major participació de la història del certamen gastronòmic

 

 

Després que la passada setmana es conegueren les dades de participació i d'impacte econòmic de la vuitena edició de la Ruta de la Tapa de Borriana, aquesta setmana s'ha iniciat amb el lliurament dels tres premis que cada any atorga la regidoria de Turisme després del recompte dels vots emesos pels mateixos clients que durant un mes van participar degustant les tapes dels 42 restaurants participants. I el resultat final ha enaltit a QuinCafé i la seua tapa “Quin Remei” com la guanyadora del certamen, per davant del “Ximet Borrianenc” que era la proposta del Bar Maruja i del “Pa grec amb boletus i foie” elaborat pel Cercle Fruiter.

L'alcaldessa de Borriana Maria Josep Safont, i el regidor de Turisme, Santi Zorio han lliurat de forma personal els guardons i distintius que a partir d'avui lluiran en els tres restaurants guanyadors com a acreditació del seu triomf en la vuitena edició de la Ruta de la Tapa. Tal com ha comentat el mateix regidor de Turisme, “estem molt contents de lliurar aquests premis ja que, a més de poder comprovar el creixement que la gran majoria d'establiments ha viscut quant a nombre de tapes servides, queda evidenciat l'augment de nivell en les elaboracions per part de cada restaurant, la qual cosa eleva encara més l'èxit del certamen”. Els representants municipals han visitat inicialment al Cercle Fruiter on han lliurat el guardó pel tercer lloc aconseguit i la litografia de l'artista local Vicent Guerola amb la qual el consistori ha volgut “obsequiar als guanyadors i agrair-los l'esforç extra que sabem que en aquesta última edició de la Ruta de la Tapa han realitzat”. Seguidament ha sigut el Bar Maruja qui ha rebut a alcaldessa i regidor per a fer lliurament del segon premi per segon any consecutiu, i finalment han visitat als treballadors i treballadores del QuinCafé, que han obtingut gràcies als vots dels clients el primer premi d'aquesta vuitena edició. Tots ells han mostrat la seua “satisfacció per tornar a formar part de la Ruta de la Tapa i poder haver aconseguit ser premiats amb un dels tres guardons, la qual cosa ens espenta i dóna forces per a seguir superant-nos el pròxim any i, com a mínim, repetir els resultats».

 

Un total de 14 restaurants de la ciutat preparen menús especials amb el mol·lusc com a protagonista entre els dies 9 i 25 de juny

 

Els certàmens culinaris i jornades gastronòmiques de Borriana continuen creixent amb força en els últims mesos en la capital de la Plana Baixa. I per a mostra, la presentació de la que ja és la quarta edició de les Jornades Gastronòmiques del Llagostí de Borriana, que ha tingut lloc en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Borriana, i en la qual han estat presents molts dels cuiners que durant les pròximes tres setmanes convertiran al llagostí en personatge principal dels seus menús temàtics. Al costat d'ells, el regidor de l'àrea turística, Santi Zorío, ha volgut “agrair el treball que s'està fent des de l'Associació d'Hostaleria de Borriana perquè les diferents jornades gastronòmiques que durant l'any se celebren en la nostra ciutat s'hagen convertit en un dels motors de la promoció turística i en un gran recurs per a augmentar l'impacte econòmic sobre els mateixos establiments”. El nombre de participants per a la quarta edició s'ha ampliat fins a 14, i aquelles persones que ho desitgen podran gaudir dels menús especialment dissenyats per a l'ocasió entre els pròxims 9 i 25 de juny en els següents establiments restauradors: Arrosseria Restaurant Savarín, Taverna Nàutica, Restaurant Nàutic, Casa Lola, Pizzeria Ristorante *Pinocchio, Da Paolo, Ca la Rosa, La Blava, Restaurant L'Arenal, Restaurant Scala, Bombora's, Rest. Caixa Rural, Restaurant San Marino i Rita&Pepa. Segons els mateixos membres de la nova Junta Directiva de l'Associació d'Hostaleria de Borriana, “una vegada més hem bolcat els nostres esforços en el disseny i la màxima participació de restaurants en les jornades, i creiem que la creixent col·laboració amb la regidoria seguirà donant els fruits a nivell de difusió i de coneixement de les nostres elaboracions”. Precisament de la col·laboració entre hostalers i Ajuntament, dimarts que ve dia 13 arribarà una nova iniciativa en la qual escolars de cinquè i sisè de primària de diferents centres educatius de la ciutat participaran en el primer concurs de Fideuà per a menors, que se celebrarà en l'antic càmping de l'Arenal i que en paraules de Zorío “és un exemple més de la col·laboració i l'entusiasme amb el qual l'Associació d'Hostaleria està augmentant la seua participació en iniciatives i projectes de difusió i aproximació de tots els recursos turístics hostalers dels quals disposa la nostra ciutat”. 

Les quatre noves instal·lacions ja estan situades en els diferents punts del litoral on la regidoria de Turisme ha estudiat que donaran un millor servei “després de molts anys sense aquesta dotació”

 

La regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Borriana continua amb el seu treball de millora i dotació de les infraestructures demandades per la ciutadania i els i les turistes que cada estiu arriben fins a la ciutat per a gaudir, especialment, de les seues platges, que un any més seran premiades amb el distintiu de la Bandera Blava. I en aquest cas ho ha fet amb l'adquisició i instal·lació de fins a quatre dutxes amb dos ruixadors cadascuna que “des de fa més d'una dècada havien desaparegut de les nostres platges sense que l'anterior equip de govern tornara a dotar d'aquestes infraestructures tant als veïns i veïnes de Borriana com al conjunt de turistes que cada estiu arriben a la nostra ciutat”, tal com ha explicat l'edil de l'àrea, Santiago Zorío. Les quatre instal·lacions tenen doble ruixador, ja que totes elles disposen de la tecnologia necessària per a persones amb diversitat funcional, i per això s'habilita tant el seient com l'agafador per a facilitar l'accés i la mateixa dutxa. Segons ha volgut detallar el màxim responsable de l'àrea, “el cost total de les noves instal·lacions és de 5.880 euros, dels quals una mica més de 2.000 són a càrrec d'una Consellería de Turisme que en els últims temps ha demostrat tenir la sensibilitat necessària per a col·laborar en les dotacions turístiques de la nostra ciutat”. A més, Zorío també ha puntualitzat sobre els nous materials que s'utilitzen en les noves dutxes, ja que aquestes noves instal·lacions “estan construïdes a base d'AISI 136, un aliatge format per material molt més resistent a la corrosió i a l'oxidació, el que era totalment necessari en unes dutxes que es troben a pocs metres del mar”. A més, i anticipant-se a la problemàtica que en el seu moment va provocar que s'eliminaren les dutxes per a cos sencer, Zorío ha avançat que “en els pròxims dies s'instal·larà en cadascuna d'elles els cartells informatius sobre la prohibició d'usar sabons i materials de composició química en les dutxes, amb l'ànim que la gent també entenga i es consciencie sobre el bon ús de les noves instal·lacions i la cura a l'hora de no malgastar aigua”. Finalment, des de la regidoria de Turisme també s'ha indicat que “durant aquesta mateixa setmana s'acabaran d'instal·lar les passarel·les que també en el seu moment es van reclamar des de part de la ciutadania, amb el que esperem començar el mes de juny amb les dotacions necessàries per a unes platges de Borriana que durant anys semblaven oblidades per l'equip de govern i que, a poc a poc, intentem dotar de la millor forma possible per al seu ús i gaudi”.