Visita guiada nocturna a la historia de Burriana por el Día Mundial de Turismo

L'Ajuntament ofereix, amb motiu del Dia Mundial del Turisme, una visita guiada nocturna “Borriana històrica” divendres que ve, dia 27 de setembre, per a conèixer el centre històric de la ciutat.

La regidora de Turisme, Sara Molina, ha destacat que aquesta activitat permetrà a les persones participants “tindre una visió diferent de la part més antiga de la localitat, amb els edificis més destacats i amb l'ajuda de la il·luminació nocturna”.

Així, es visitarà la part històrica amb la Basílica del Salvador, declarada Bé d'Interès Cultural, el Pas de Ronda, la Cripta, la Vila Medieval, el Templat i les muralles, però també es podran conèixer aspectes diversos dels habitatges d'arquitectura modernista de principis del segle XX que van florir a Borriana a l'empara de l'auge econòmic derivat de la taronja.

Sara Molina ha manifestat que la visita guiada nocturna s'organitza amb el propòsit de fomentar a la ciutat “un turisme cultural i de qualitat” que situe la capital de la Plana Baixa “en el lloc que es mereix”.

Destinada a tots els públics, l'activitat guiada es realitzarà en dos grups de 25 persones cadascun, raó per la qual el nombre de places total serà limitat a 50 persones.

El punt de partida de la visita serà la plaça Major, a les 22 hores, per a participar és obligatori inscriure's en Tourist Info Borriana en la plaça Major, 1 o al telèfon 964 570 753.

 

Safont visita el Arenal Sound antes de su inicio

El recinte de concerts de l'Arenal Sound de Borriana, incrementa enguany la seua superfície en 10.000 m², però mantindrà el seu aforament en 60.000 persones per a augmentar el confort i la seguretat de les persones assistents, segons ha indicat l'alcaldessa, Maria Josep Safont; després de la seua visita al circuit prèvia a la inauguració del festival.

Safont ha visitat, al costat del regidor delegat per al Festival, Vicent Aparisi, els diferents recintes on se celebrarà l'Arenal Sound per a verificar la marxa dels preparatius i el funcionament dels preliminars i comprovar l'accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda de les zones i les novetats en les mesures de seguretat previstes en l'edició actual que se celebrarà del 30 de juliol al 4 d'agost.

Així, a més de l'increment de la superfície en el recinte de concerts, també han supervisat que enguany s'han separat les portes d'entrada i d'eixida per a “controlar millor el flux de persones i evitar en la mesura que siga possible aglomeracions”.

L'alcaldessa ha assegurat que l'equip de govern està treballant des de fa molt temps per a” minimitzar les molèsties als veïns i veïnes del municipi” i ha precisat que no hem d’oblidar que “es tracta de l'operatiu de seguretat més gran d'Espanya”, i per això, “volem tindre tots els caps lligats per a garantir la seguretat, tant de les persones com del trànsit al més prompte possible”.

Una de les principals preocupacions de l'equip de govern municipal durant la celebració de l'Arenal Sound és el tema de la mobilitat, ha manifestat Safont, però des de fa un parell d'anys s'ha percebut un “gran avanç, ja que els últims dos anys no hi ha hagut a penes problemes de desplaçament als poblats marítims”. Per aquest motiu, el dispositiu de trànsit “serà molt similar”, ha precisat.

Una altra novetat d’enguany en el festival, ha explicat, és la implementació per part de l'organització del festival d'un “nou sistema de recompte de persones tant per al recinte de concerts com per a les zones de descans”, a través de càmeres zenitals en què el punt de vista es troba perpendicular respecte al sòl i la imatge ofereix un camp de visió orientat de dalt a baix.

Aquest nou dispositiu ja ha sigut provat enguany en els festivals Viñarock i en les Arts, i permetrà conèixer en el centre de control quantes persones hi ha a cada moment en el recinte de concerts i en les àrees de descans.

A més, ha assenyalat que una altra novetat referida a la zona del Beach Club, és el canvi d'ubicació l'escenari per a allunyar-lo de la piscina i així “millorar el seu accés i trànsit en la zona”, i a més amplia la seua programació amb la incorporació de monòlegs i cinema d'estiu.

L'alcaldessa s'ha mostrat satisfeta amb el pla de millores que els impulsors del festival han presentat en matèria de seguretat en els dos últims anys dins de la proposta d'autoprotecció de la companyia”.

Entre elles, l'alcaldessa ha precisat “la millora de l perímetre en les zones de descans i també la major amplitud dels passadissos interiors, així com la delimitació de les zones per a distribuir millor la ubicació dels sounders”.

Enguany com ja es fa des de l'edició del 2017, també es tallarà la circulació en l'avinguda de la Mediterrània, “per la seguretat de totes les persones” i el vial serà de sentit únic, a partir de les 18h, i sense circulació a partir de les 23h i fins que finalitzen les diferents actuacions musicals.

Pel que fa als dispositius de les forces seguretat l'Ajuntament i el Govern mantindran les xifres de l’any passat que ja es van incrementar un 10% respecte al festival de 2017 i que es xifra en un total de 1.724 els serveis que s'inclouen en el dispositiu de seguretat per al festival

En concret participaran la Policia Local, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Policia Autonòmica, Bombers, personal sanitari i vigilants privats, i 115 serveis de l'Agència Provincial de Protecció Civil.

Finalment, l'alcaldessa s'ha mostrat convençuda que un any més, “el civisme i el respecte seran els protagonistes al costat de la música i la diversió d'aquesta desena edició del festival”.

ruta tapa 2019

La Ruta de la Tapa de Borriana contínua manifestant una gran salut, tant pel que a participants es refereix, ja que enguany s'ha tornat a batre el rècord amb fins a 31 establiments oferint la seua elaboració, com a nivell de participació, ja que en l'edició de 2019 s'ha aconseguit una xifra total de 30.378 tapes servides entre tots els participants. Així, la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Sara Molina, l'Alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont i la tècnic de l'àrea s'han desplaçat fins cadascun dels tres restaurants premiats per a entregar de primera mà els guardons i distintius que a partir d'ara podran lluir en els seus propis establiments. A manera de podi, el primer restaurant a rebre el guardó com a tercer més votat en la Ruta de la Tapa de 2019 ha sigut el Restaurant Mestral, amb la seua elaboració “Essències de la mar”, mentre que el segon ha sigut el Restaurant l'Arenal del Port de Borriana amb la seua “La gamba dorment en llit de calamarset”, que també ha rebut el seu guardó de mans de la regidora de Turisme. Finalment, la visita ha correspost a *Quin Café, que per tercer any consecutiu ha aconseguit el major nombre de vots realitzats pels i les comensals de la Ruta de la Tapa de Borriana, gràcies a la seua tapa «Quin comboi». Així, Sara Molina ha volgut “agrair tant als tres restaurants guanyadors com als altres 28 per continuar apostant per les Jornades Gastronòmiques que cada any es desenvolupen a Borriana, i per continuar fent créixer la Ruta de la Tapa fins al punt de superar-nos cada any quant a nombre de restaurants participants i també quant al nivell de les elaboracions de cada establiment”.
A més, des de l'Oficina de Turisme de Borriana ja s'ha informat les persones afortunades en el sorteig que cada any també premia als i les comensals. Així, mitjançant el sorteig de les paperetes, José Carlos López ha sigut el guanyador del Cofre de viatge i Encarna Cubedo la guanyadora d'un sopar i una estada en el gran hotel de Peníscola.
Quant al sorteig de l'APP, han sigut Tania Amorós la guanyadora d'un Cofre de Viatge i Salomón García l'afortunat amb un sopar més un curs de navegació.
Els patrocinadors de l'estada en Gran Hotel Peñiscola, el curs de navegació així com els sopars en el Restaurant Scala o Naútico són el Gran Hotel Peníscola, Escola de la mar i l'Associació d'Hostaleria de Borriana per aquest ordre.

VI jornadas gastronòmicas del llagostí

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la regidora de Turisme, Sara Molina junt amb el president i membres de l'Associació d'Hostaleria, han presentat  les VI Jornades Gastronòmiques del Llagostí.

Un any més, la dita associació junt amb la regidoria de Turisme han treballat per a dur a terme estes jornades, on a més de donar a conéixer el nombre de restaurants que participaran en esta edició han volgut ressaltar que «una vegada més l'Associació d'Hostaleria recolza els productes locals, sent el llagostí, ingredient principal dels nostres plats, un producte de la llotja de Borriana».

Així, des de el divendres 21 de juny fins al pròxim 7 de juliol s'iniciaran en fins a set restaurants de la ciutat les VI Jornades Gastronòmiques del Llagostí, on els que vullguen degustar els plats trobaran una sèrie de diferents, suculents i complets menús que tindran com a protagonista el llagostí.

D'esta manera, els restaurants participants en esta VI edició, seran: Taverna Nàutica, Restaurant Nàutic, Pizzeria Ristorante Pinocchio, Restaurant Scala, Restaurant Savarín, Restaurant La Jorgeria i Restaurant l'Arenal, que oferiran menús d'entre 25 a 30 euros.

Al mateix temps es va aprofitar per a firmar el conveni anual de col·laboració entre l'ajuntament i l'associació, per a la celebració d'activitats de promoció i divulgació de la gastronomia local.

ruta de la tapa 2019

La que ja és la desena edició de la Ruta de la Tapa, una de les pioneres i més seguides a les comarques de Castelló, continua avant a Borriana després que el passat 3 de maig s'iniciara una cita gastronòmica que enguany compte en la capital de la Plana Baixa amb un total de 31 establiments de restauració participants. I tal com s'ha informat des de l'Oficina de Turisme de Borriana que cada any coordina l'organització, votacions i posteriors sortejos per a les persones participants en la Ruta de la Tapa, “de nou les xifres quant a tapes servides durant els 15 primers dies de la Ruta estan sent bastant positius, ja que en el primer dels recomptes que s'han fet després de rebre les notificacions de cadascun dels 31 restaurants, han sigut prop de 14.000 les racions servides, amb el que calculem que en sumand aquesta última setmana s'estarà ja prop de les 20.000 tapes, unes xifres que confirmarem just en finalitzar l'edició d'enguany el 2 de juny”.
Així
, la regidoria i Oficina de Turisme de Borriana animen a “participar un any més en la Ruta de la Tapa, ja que encara disposem de fins a deu dies fins a la seua finalització, i així, poder també votar a través dels “passaports” que es poden recollir en cada establiment participant i en la mateixa oficina TouristInfo, i que més tard donen l'opció de participar en els sortejos, depositant el “passaport” amb els deu segells de sengles restaurants”. Així, el pròxim dos de juny quan se de per finalitzada la desena edició de la Ruta de la Tapa de Borriana, es realitzarà el pertinent comptatge de votacions per a establir els tres primers premis als restaurants, per a més tard poder realitzar també els sortejos de dos cofres amb un “Viatge 1001 nits de somni” o cofre de viatge “Desconnecta 3 dies”, així com a l'estada en el Gran Hotel Peníscola, el premi de sis hores de navegació de les Escoles de la Mar, o el menjar o sopar en el Restaurant Scala.

banderes blaves

L'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) a través de la Fundació d'Educació Ambiental (FEE) han anunciat en la roda de premsa celebrada aquest mateix dimarts a Madrid que Borriana tornarà a disposar dels distintius de Bandera Blava per a les seues platges del Grau-Malva-rosa i l'Arenal, en una decisió en la qual també intervenen altres agents i organitzacions com l'Organització Mundial de Turisme o la Secretaria d'Estat del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Tal com s'ha assenyalat des de la pròpia organització que s'encarrega de la concessió i lliurament de les Banderes Blaves, enguany “s'han entregat 28 banderes menys que en l'any passat”, la qual cosa encara posa més en valor la renovació que Borriana ha aconseguit per a dues de les seues platges, malgrat la qual cosa “l'estat espanyol continua encapçalant la llista de països amb més Banderes Blaves des de l'any 1987”. A més, també assenyalen que “la Comunitat Valenciana lidera, com en anys anteriors, el nombre de platges amb Bandera Blava, amb 135, seguida de Galícia amb 107, Catalunya amb 97, Andalusia amb 79, Balears amb 44 i Canàries amb 43. I també a nivell global, “la Comunitat Valenciana, amb 150 Banderes Blaves, és la Comunitat Autònoma més guardonada a Espanya”, amb dades tan significatives com que la Comunitat rep “un 22,5% de totes les Banderes Blaves concedides a Espanya, i és “amb 135 platges amb Bandera Blava, la Comunitat amb més platges guardonades d'Espanya. Finalment, i tal com també han recordat des de les àrees de Turisme i Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana, “serà en la primera quinzena del mes de juny quan es preveu realitzar els diferents actes de lliurament de Banderes Blaves de 2019”. Finalment, també la Conselleria ha volgut “donar nostra més sincera felicitació pels guardons obtinguts enguany. És difícil superar l'excel·lència, però sempre l'esforç conjunt de coordinació que realitzem des d'aquesta Direcció General i els municipis litorals i, sobretot i principalment, el que realitzeu des dels equips de gestió dels ajuntaments i ports esportius, en la millora de les nostres platges i ports esportius, aconsegueix el més difícil, que continuem liderant els resultats d'aquesta campanya anual Bandera Blava i que seguim, per tant, sent referents de qualitat i bona gestió en el litoral.”

Ruta de la tapa

La regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Borriana ha presentat la que ja és la desena edició de la Ruta de la Tapa, que començarà a Borriana aquest mateix divendres 3 de maig i s'allargarà durant tot un mes, quan el 2 de juny es tanque la iniciativa i es calculen els vots per a entregar tant els premis als restaurants com els sortejos per a cada persona que hi ha depositat el seu vot o haja participat a través de l'aplicació Rutappa, que pot descarregar-se amb la lectura del codi Q que hi ha en els cartells i difusió de la X Ruta de la Tapa de Borriana. Ha sigut el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Garcia, qui ha començat explicant que “arribem ja a la desena edició d'una Ruta de la Tapa que està ja més que consolidada a la nostra ciutat, i que en aquesta ocasió ha sigut capaç de reunir fins a a 31 bars i restaurants de la ciutat que prepararan les seues pròpia tapa, i que sempre anirà acompanyada per una beguda per 3 euros, ja que entenem que és el preu més just veient la qualitat que, des de sempre, han oferit en les seues elaboracions cadascun dels establiments participants”. A més, al costat de l'i la tècnica del departament, Helena Wen i Andrei Daniel Agapie, ha volgut agrair “el treball realitzat una vegada més des de l'Oficina de Turisme per tota l'organització prèvia que comporta la Ruta de la Tapa, així com als 31 restaurants participants i, també a les empreses i marques col·laboradores que permeten poder entregar després els premis per les votacions, com són les Escoles de la Mar de la Generalitat Valenciana a Borriana, el Club Nàutic de Borriana, el Restaurant Scala i el Gran Hotel Peñíscola. Així, aquelles persones que voten a través del passaport que es va emplenant en cada establiment on es prove la tapa, o a través de l'App “Rutappa” optaran a dos cofres amb un “Viatge 1001 nits de somni” o cofre de viatge “Desconnecta 3 dies”, així com a l'estada en el Gran Hotel Peníscola, el premi de sis hores de navegació de les Escoles de la Mar, o el menjar o sopar en el Restaurant Scala.

tamborrada 19

Al voltant de 400 persones procedents de fins a 16 associacions diferents de la província de Castelló han pres part en la qual ja és la novena edició de la Tamborrada Ciutat de Borriana, en la qual han volgut estar presents varis dels representants municipals entre els quals es trobaven el regidor de Turisme, Vicent Garcia, o l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, els qui han pogut gaudir des de les deu de la nit d'un autèntic espectacle amb el baluern de bombos i tambors.
Així doncs, les 16 les associacions de la província de Castelló que enguany han pres part en la IX Tamborrada, s'han donat cita en la Mercè per a realitzar i interpretar les seues pròpies peces en el recorregut que han realitzat pels carrers i places de Borriana fins a arribar a la Plaça Major on concloïa aquesta edició. Totes i cadascuna d'elles han recorregut La Tanda, el Pla i part del Carrer Major per a acabar desembocant en la Plaça Major on han interpretat una peça final abans del “Toc Provincial” que la representant de l'ONG local Ángeles Almela ha realitzat a les portes del consistori al costat de la nodrida representació municipal.
Tal com han volgut assenyalar els membres de l'Associació de Tambors i Bombos Santa Faç de Borriana que cada any organitza la Tamborrada Ciutat de Borriana, com són Carlos Panis Granell i Carmen Pérez “volem agrair tant la participació d'Ángeles Almela d'Amor en Acció, com la de Associació cultural de tambors i bombos de Tales, el Grup de bombos i tambors Santíssim Crist de la Mar de Benircarló, Associació cultural de tambors i bombos Crist Medinaceli de Castelló, la Cofradia de Sant Joan al peu de la Creu i el Grup de bombos i tambors de Betxí, l'Agrupació cultural de tambors i bombos el nostre Pare Jesús Nazareno de Benicàssim, la Secció interna de tambors i bombos de la Confraria Santa María Magdalena de Castelló, l'Agrupació cultural de bombos i tambors de Vila-real, la Cofradia de Jesús Nazareno i Santa Faç de la Vall d'Uixó, la Cofradia de la Purisima Sang de Viver Associació cultural de tambors i bombos de La Vilavella, l'Associació cultural de bombos i tambors d'Almenara, la Associació del tambor de La Llosa, la Assosiació bombos i tabals de Penyíscola i la Associació cultural tambors i bombos Santíssim Crist de l’Agonia de Moncofar
per fer possible aquesta novena edició amb prop de 400 persones participants, així com al consitori pel seu suport i a tota la gent que s'ha decidit unir com a públic”. La novena edició de la Tamborrada es tancava amb el repartiment d'una xocolatada per a tots i totes les assistents i amb la sensació d'haver aconseguit trencar el silenci durant la nit del dissabte des de la capital de la Plana Baixa.