La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana ha programat pels dos propers diumenges 19 i 26 de novembre dues iniciatives de plantació al Clot de la Mare de Déu,  en una jornada que com ha comentat el regidor de l'àrea, Bruno Arnandis, «volem que compte amb la participació de la ciutadania i que consistirà en una plantació de plantons de diverses espècies autòctones, com ara baladres, salzes i oms, entre altres». 

El mateix Bruno Arnandis, ha assenyalat que “esta activitat complementa les accions de gestió del Paratge Natural Municipal que porta endavant la regidoria, i que compten amb la col·laboració tant de la mateixa Fundació Limne en l'organització com de la Diputació de Castelló que en subvenciona una part”.  Des de l’Ajuntament de Borriana, “volem reivindicar la implicació ciutadana amb el Clot de la Mare de Déu, fent especial èmfasi en l’educació mediambiental, per això es combinen diferents campanyes com les de plantacions amb aquelles destinades als xiquets i xiquetes de Borriana per a que coneguen en més profunditat i es consciencien sobre la cura que s'ha de tenir amb el Clot de la Mare de Déu", ha afegit Arnandis.

Des de la Fundació Limne, entitat conservacionista que col·labora estretament amb l’ajuntament de Borriana, destaquen que “el conjunt d’espècies que es plantaran a Borriana són autòctones i genèticament de la zona, amb ànim de preservar la riquesa i biodiversitat del Clot de la Mare de Déu”. 

Les persones que vullguen col·laborar amb la plantació poden acudir el proper dia 19 al punt de trobada, situat a la praderia del Clot de la Mare de Déu, a les 10 del matí. Una proposta que es repetirà novament set dies després, el 26 de novembre, quan tindrà lloc una nova jornada de plantació. Durant les tres hores que es preveu que dure cadascuna de les activitats es podrà participar en la plantació de 300 exemplars de salzes, baladres, tamarius i oms al llarg de la zona acotada per la regidoria. Al punt de trobada hi haurà personal de la Fundació Limne que facilitarà informació sobre l'activitat, així com les plantes i material necessari. A aquesta sèrie de campanyes de col·laboració ciutadana, la Regidoria de Medi Ambient també ha explicat que «sumarem les inversions contemplades dins l'aplicació de l'Estratègia EDUSI pertanyent als Fons FEDER europeus, i que amb una inversió total de mig milió d'euros, ens permetrà plantar oms que estan preparats per ser resistents a la grafiosi, la malaltia que darrerament més ha afectat a la riquesa del paratge natural». 

 

Campanya d’educació ambiental

El Paratge Natural Municipal també ha estat un focus d’activitat pels alumnes de les escoles del municipi: la regidoria ha organitzat durant els darrers mesos, i en col·laboració de la Fundació Limne, diversos tallers on l’alumnat ha descobert el paratge de manera lúdica, fent inspeccions de la qualitat de les aigües i coneixent de prop la problemàtica de les tortugues invasores i la necessitat de fomentar la tinença responsable.