Instalada la nueva tolva en la depuradora
  • La substitució de la sitja que compta amb més de 20 anys d'antiguitat forma part d'un pla a llarg termini per a renovar la planta


L'Ajuntament de Borriana ja ha instal·lat una nova tremuja d'emmagatzematge de fangs en l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR), com a part del procès d’actualització de la planta, que sumat a altres inversions previstes reduirà l'emissió d'olors que han sigut motiu de diverses queixes entre els veïns de la Serratella, segons ha assenyalat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, en la visita avui a les instal·lacions per a la recepció de l'obra.

Amb una inversió de 131.967 euros, Bruno Arnandis ha precisat que el 90% del pressupost ha estat finançat per l'Entitat de Sanejament d'Aigües (EPSAR) de la Generalitat i el 10% restant per aportació municipal.

El nou depòsit d'emmagatzematge millora substancialment les característiques de la tremuja substituïda, ha manifestat, que amb més de 20 anys d'antiguitat presentava “un deteriorament significatiu incrementat amb el pas del temps, fins a arribar a la formació de perforacions impossibles de reparar”. Aquesta actuació també comprèn el canvi dels equips de transport de fang “igualment degradats i que pateixen contínues avaries de molt difícil reparació”, ha explicat.

El regidor de l'àrea ha assegurat que l'adquisició i instal·lació de la nova tremuja forma part de “un pla a llarg termini per a renovar la planta que està dissenyada per a donar servei a 80.000 habitants”.

En aquest sentit Bruno Arnandis ha valorat que les instal·lacions “estan un poc obsoletes des de l’ampliació l'any 2000, raó per la qual és necessari anar renovant-les”, tant per a solucionar les queixes de males olors com per qüestions d'emissions i eficiència en la gestió dels residus”.

L'EDAR de Borriana, construïda l'any 1982 i ampliada l'any 2000, rep tota l'aigua residual generada en la població i el litoral marítim i està dissenyada per a tractar un cabal mitjà de 20.000m³/dia, per a 80.000 habitants equivalents. En l'actualitat es depura el 100% de l'aigua residual abocada a la xarxa de clavegueram, i el cabal mitjà diari que rep la instal·lació és de 12.500m³/dia.

La nova tremuja de magatzem de fangs deshidratats de capacitat útil 50m³, fabricada en acer inoxidable AISI-304 en forma de con, està formada per un cos cilíndric i eixida o tovera troncocònica, amb quatre potes elevades sobre el terreny, per a càrrega directa sobre els camions de transport. Inclou trinxador pneumàtic de descàrrega, boques de càrrega, boca d'home, preses de venteig i baranes tubulars de seguretat. Inclou escales de gat amb els seus corresponents elements de seguretat per a accessos a plataforma intermèdia i coberta.