El Ayuntamiento aumena los puntos de recogida selectiva de residuossid
  • Ecoembes facilita 19 contenidors nous de recollida d'envasos lleugers en el municipi
  • L'Ajuntament ha modificat el contracte amb Fobesa per a ampliar el servei de recollida
  • En l'actualitat a Borriana hi ha 923 contenidors per a la recollida de residus per part de Fobesa, als quals s'afigen 133 per a la recollida selectiva d'envasos de vidre a través d'Ecovidrio

L'Ajuntament de Borriana amplia els punts de recollida selectiva per a potenciar el reciclatge, així ho ha indicat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, que ha precisat que es tracta d'una ampliació de la dotació amb 19 contenidors de recollida d'envasos lleugers, que ha facilitat Ecoembes gratuïtament, la qual cosa permetrà reforçar algunes zones amb més demanda i incorporar nous punts.

Sobre aquest tema, ha explicat que cada any s'afigen nous punts de recollida, i com a exemple ha indicat que en 2018 Ecoembes va facilitar de manera gratuïta un total de 33 contenidors per a envasos lleugers i 33 per a paper cartó, destinats a 30 espais municipals. Amb la incorporació dels pròxims 19, ha manifestat, “el 90% de la població tindrà un contenidor d'envasos lleugers a menys de 100m de sa casa”.

La incorporació de nous contenidors facilitarà la participació de la ciutadania en el reciclatge, en reduir-ne la distància fins a l'àrea on han de depositar els residus, i permetrà “contribuir a la consecució de l'objectiu que la ciutat oferisca un aspecte net i cuidat, que només es pot aconseguir amb la col·laboració de tots”, ha indicat l'alcaldessa.

La instal·lació de 19 punts nous de recollida d'envasos lleugers se suma als 110 contenidors grocs, amb el que es disposarà d'un total de 129. Aquests contenidors tenen com a finalitat augmentar les tones anuals de reciclatge de plàstic i, per tant, ha aclarit Maria Josep Safont, “disminuir la fracció resta que es deposita en Reciplasa i els cànons anuals que s'aporten per aquest concepte, optimitzant els recursos econòmics que per aquest concepte paga l'Ajuntament de Borriana”.

Més de 1.000 contenidors

En l'actualitat a Borriana hi ha 923 contenidors per a la recollida de residus per part de Fobesa, l'empresa concessionària del servei de recollida de fems i neteja viària en el municipi, dels quals 696 són per a residus sòlids urbans, 98 contenidors de paper i cartó (blaus) i 129 contenidors grocs per a reciclar envasos, als quals cal afegir-ne 133 per a la recollida selectiva d'envasos de vidre a través d'Ecovidrio.

Amb l'increment cada any de punts de depòsit de recollida de selectiva es pretén, segons ha assenyalat l'alcaldessa, “acabar amb la saturació que pateixen algunes zones amb major volum de recollida, contribuir a la neteja de la ciutat, incrementar el reciclatge i estalviar en costos”.

Sobre aquest tema, ha puntualitzat que encara que la taxa de reciclatge “ha millorat substancialment en els últims anys encara es pot millorar molt" i, a més, encara es depositen “molts residus impropis, és a dir equivocats, que no corresponen al contenidor groc”.

L'objectiu, ha subratllat, és aconseguir “una major eficiència en el servei de recollida selectiva, que s'ha convertit en un dels reptes i prioritats de tots els agents implicats: ciutadania, administracions i empreses públiques i privades”.

Per al regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, el principi de sostenibilitat exigeix “actuacions eficients de manera que es destinen els recursos d’acord al millor balanç ambiental i econòmic, i traslladar els recursos prescindibles a altres necessitats”.

Arnandis ha postil·lat que des de fa anys Borriana presenta una taxa de reciclatge baixa comparada amb la Comunitat Valenciana, a més, també presentava una deficiència important pel que fa al nombre de contenidors, per la qual cosa, en els últims anys, s'han anat incrementant els recursos en aquest sentit.

Per a la posada en marxa dels 19 contenidors nous proporcionats per Ecoembes, l'Ajuntament ha modificat el contracte de recollida de residus sòlids urbans, adjudicat a Fobesa, amb una ampliació econòmica anual que ascendeix a 5.885,12 euros, i que va ser aprovada en l'última sessió ordinària del Ple municipal.