Nueva campaña en el Clot de protección de las tortugas autóctonas
  •  El projecte vol posar fi als problemes provocats per l'abandonament d'espècies invasores
  • Es tracta d'una investigació impulsada entre l'Ajuntament de Borriana, la Fundació Limne i la Fundació Bancaixa - Bankia

Borriana posa en marxa una campanya de conscienciació ciutadana per a l'estudi i la conservació de les tortugues autòctones que habiten el Paratge Natural Municipal del Clot de la Mare de Déu, concretament la tortuga d'estany (Emys orbicularis) i la tortuga de rierol (Mauremys leprosa).

Ambdós espècies estan protegides i tenen presència en el municipi malgrat que les seues poblacions es veuen afectades per l'abandonament incontrolat de tortugues americanes o asiàtiques, que es popularitzen per la seua reduïda grandària, el baix preu i la poca atenció que requereixen.

Des de l'àrea de Sostenibilitat Ambiental de l'Ajuntament de Borriana, el regidor Bruno Arnandis ha assenyalat “la importància que la gent sàpia que està prohibit alliberar animals exòtics en espais naturals”. Si alguna persona vol desfer-se de la seua tortuga exòtica, “ha de telefonar al 112 perquè li indiquen el que ha de fer o que la posen en contacte amb l'agent mediambiental de la zona”.

Arnandis ha indicat que en són pocs els compradors que saben que aquestes espècies de tortugues creixen fins als 30 centímetres i que augmentaran les seues necessitats alimentàries i d'espai, i també la seua agressivitat. Tot això, unit a la seua llarga longevitat, “origina que en les últimes dècades s'haja observat un continu i massiu abandonament d'aquestes tortugues en els nostres rius i aiguamolls, la qual cosa s'ha convertit en una greu amenaça per al medi ambient peninsular”.

Retiraran les invasores

Durant la campanya, que s'allargarà fins a la tardor, es realitzarà una investigació impulsada entre l'Ajuntament de Borriana, la Fundació Limne i la Fundació Bancaixa - Bankia, amb un cens, a través de paranys, de les espècies autòctones per a vore el seu estat de conservació i estimar-ne la densitat. Les invasores que es capturen, per una altra banda, es lliuraran al Centre de Recuperació de Fauna de la Conselleria.

Estudis anteriors de la Fundació Limne, entitat que du a terme la campanya, mostren, segons els seus tècnics, que “l’acció de descastar invasores, juntament amb la realització d'activitats d'educació ambiental enfocades al públic escolar, han generat una major conscienciació ciutadana i un menor nombre d'invasores en el Paratge, la qual cosa redunda en benefici de les espècies autòctones, que semblen estar recuperant-se les últimes anualitats”.

Aquesta campanya forma part d'un projecte més ampli que du a terme la Fundació Limne en altres espais naturals de la Comunitat Valenciana, gràcies a una ajuda concedida en la Primera Convocatòria Mediambiental Fundació Bancaixa - Bankia.