La Junta del Consorci del Millars liquida el presupuesto 2019 y releva la presidencia

L'última Junta de Govern del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars, presidida per l'alcaldessa, Maria Josep Safont, i celebrada avui a Borriana ha aprovat la liquidació del pressupost de 2019 i el relleu ja previst en la presidència, que a partir d'ara assumirà l'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí.

Segons ha explicat Safont en la sessió, a més s'ha ratificat el Decret de Presidència per a la sol·licitud de les ajudes de millora en les zones humides i també s’ha fet balanç de les principals actuacions realitzades pel Consorci durant el seu mandat l'any passat, 2019.

Entre les quals ha citat les visites guiades al Paisatge Protegit oferides pel Consorci a través de la Fundació Bressol principalment a col·lectius escolars, les diferents visites realitzades per les escoletes de Pasqua i Estiu dels municipis d'Almassora, Vila-real i Borriana, que han gaudit de servei gratuït de transport, o les diferents jornades de plantacions dirigides a diferents grups i a les diverses celebracions del dia de l'Arbre.

Així mateix, l'alcaldessa de Borriana ha destacat que l'any passat es van elaborar els plecs per a l'adjudicació dels treballs per a l'eliminació de l'espècie invasora del canyar en diverses zones del paisatge protegit del riu i als quals es destinaran al voltant de 60.000 euros.

Concretament, ha indicat Safont, es tracta de la retirada de les canyes mitjançant el desbrossament de la part aèria i, posterior, tractament químic per a recuperar les zones on s'està perdent la qualitat ecològica i ambiental.

Treballs que se centraran en les proximitats de l'ermita de Santa Quitèria i en les llacunes del terme municipal d'Almassora, en el molí Paquero en el terme municipal de Vila-real i en el Pas de la Pila en el terme municipal de Borriana.

D'aquesta forma, ha explicat la primera edil, “es retornarà la zona d'actuació el seu estat original, amb el que millorarà el seu ecosistema i es propiciaran els processos de nidificació de les aus i l'ús poblacional de la zona”.

Les actuacions previstes en la proposta, segons l'alcaldessa de Borriana, tenen un doble objectiu: “preservar i millorar la qualitat ecològica i ambiental de la zona humida, on es troba una gran varietat de poblacions faunístiques i comunitats vegetals de gran interés”.

Finalment, l'alcaldessa ha manifestat que ha sigut un honor presidir el Consorci i ha expressat els seus millors desitjos a la nova presidenta, l'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí.

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars està gestionat pels Ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana. La presidència és alternativa i l'assumeix, cada any, l'alcalde o alcaldessa de cadascun dels tres municipis.

A la Junta de Govern del Consorci del Millars d'aquest matí han assistit també l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, l'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, i representants municipals dels tres municipis, de la Diputació i de la Generalitat.