El proper 24 de novembre a les 10h al Centre Polifuncional del Grau de Borriana (C/ Mestre Rodrigo, 4), es realitzarà una nova sessió formativa del Projecte Llúdria, amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Borriana i la Fundació Limne.

Aquest projecte, coordinat per la Fundació Limne, la Fundació Aigües de València i la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, té com a objectiu donar a conèixer el projecte amb una xerrada informativa sobre el mamífer i el seu rastre, per animar a crear nous grups locals de rastreig d'aquest animal en situació d'amenaça.

Els voluntaris i voluntàries del projecte estan distribuïts per totes les comarques, cartografiant l'actual distribució territorial de la llúdria, que està guanyant territori riu a riu. Les quadrícules d'Alacant i València ja han estat rastrejades i és la zona de Castelló la següent a ser estudiada.

Durant la segona meitat del segle XX, la distribució territorial de l'espècie va començar a mostrar una disminució de la població a nivell nacional, amb especial èmfasi a la zona de l'Est del país. Aquesta reducció d'efectius durant aquest període ha estat associada a diferents causes com la contaminació, la destrucció del seu hàbitat natural, la sobreexplotació, el descens de les preses o l'aïllament poblacional. No obstant això, en aquestes últimes dècades, ha començat a mostrar-se una recuperació significativa.

Aquest projecte servirà per a proposar les necessitats a les quals l'Administració competent en matèria d'aigua i biodiversitat anomena "accions correctores". El flux d'individus al llarg dels trams fluvials que presenten discontinuïtat ajuden a fomentar la creació d'una infraestructura que consolida la recuperació i l'establiment d'uns nous nuclis poblacionals de llúdries en els rius de la Comunitat Valenciana.