Burriana se suma a la campaña de tortugas del Oceanogràfic

Borriana s'ha sumat a la campanya de la Fundació Oceanogràfic “Tortugues al Mediterrani”, en què participen més de 40 municipis costaners de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Illes Balears, a més del Metro de València i el Tram d'Alacant.

La campanya de sensibilització, que impulsa la Fundació en col·laboració amb la Creu Roja, consisteix en la col·locació de més de mil cartells en “MUPI” i altres suports publicitaris en els quals s'informa banyistes i viatgers de la presència de la tortuga careta o babaua (Caretta caretta) en les costes i que, cas de trobar-ne alguna, el més convenient i eficaç és telefonar al 112, amb el qual s'activa a la Xarxa de Varaments, composta per la Universitat de València, Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica i la Fundació de l’Oceanogràfic.

El regidor de Medi Ambient, Bruno Arnandis, ha explicat que resulta “vital” per a les tortugues que els banyistes que en veuen alguna o els pescadors que les capturen accidentalment “avisen ràpidament les autoritats perquè acudisquen a arreplegar-les, ja que moltes d'elles són retornades immediatament a la mar i moren o per descompressió o per les ferides patides.

Gràcies a la Xarxa de Varaments s'aconsegueixen èxits biològics com el rescat en 2016 d'una tortuga recuperada per la Confraria de Pescadors de Borriana, que va ser posteriorment alliberada per alumnes del CPEE Pla d'Hortolans del municipi, amb la supervisió de tècnics de Transició Ecològica.

Cal destacar que la Confraria de Pescadors de Borriana col·labora periòdicament amb la Conselleria en la recuperació de les tortugues que pesquen de manera accidental, precisament, en els últims 20 anys han recuperat al voltant de 300 tortugues.

En aquests casos, els pescadors es posen en contacte amb el 112 i tècnics de la Conselleria es desplacen a Borriana per a arreplegar l'animal, que posteriorment és traslladat a l’Oceanogràfic de València per a la seua recuperació i posterior retorn a la mar.