picaports

La guarderia rural del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha informat de la visita de 5 picaports (Plegadis falcinellus) o també coneguts com a rovellats precisament pel color rovell de la ploma. Les aus han sigut observades en dues zones molt concretes del tram baix del riu però que comparteixen una característica comuna com és la presència d'aigua: en la confluència entre el Millars i la rambla de la Viuda, entre els termes d'Almassora i Vila-real, i en la zona de Carnissers, entre els termes de Borriana i Almassora. «Fins ara el Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars no disposava de cap cita d'aquesta espècie. Aquestes setmanes estem veient prou quantitat de picaports principalment de pas. Però recentment hem pogut constatar la presència de 4 individus que estaven parats alimentant-se en els prats verds en la zona de Carnissers, que en eixe moment duia aigua. També vam veure un individu volant baix en la confluència del Millars amb la rambla de la Viuda, un enclavament que sempre presenta una làmina d'aigua», ha indicat el guarda rural del Consorci riu Millars, Gonzalo Juan.

Picaports entre arrossals i melonars
Fins fa pocs anys els picaports eren aus molt rares i escasses als aiguamolls valencians. L'única colònia reproductora es va establir fa uns anys a les maresmes del riu Guadalquivir amb un miler d'individus segons dades de la Societat Espanyola d'Ornitologia, SEO-Birdlife. Des d'aquest enclavament han anat lentament recolonitzant altres aiguamolls del nord-est de la península Ibèrica. Es tracta d'una au inconfusible per la seua grandària, el bec corb, les potes llargues i les tonalitats marró fosc de les plomes que semblen rovellades. El picaport és l'únic ibis que habita de forma natural Europa. Des de fa uns 5 anys és fàcil trobar-los no massa lluny del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, concretament als estanys d'Almenara i als arrossars i melonars de la Llosa quan s'inunden a l'hivern.

Una aigua que mai es perd a la Mediterrània
El tram baix del Millars al seu pas pels termes municipals d'Almassora, Borriana i Vila-real torna a ser un riu autèntic quan presenta de nou un cabal constant d'aigua des de l'embasament del Sitjar, a Onda, fins a la Mediterrània. El fet que de nou el riu portara aigua, gràcies a solta des del pantanet de Santa Quitèria i l'assut Comunitari d'Almassora hi ha contribuït a la presència d'aquestes precioses aus camallargues que poques vegades abans s'havien deixat caure pel Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars.